Barion Pixel

Céges egészségbiztosítás

A céges egészségbiztosítás egy win-win lehetőség

A céges egészségbiztosítás legalább annyi előnyt nyújt a munkaadónak, mint amennyit a munkavállalónak, így a munkaerőpiacon hoz téged, mint vállalkozót előnyös helyzetbe.

Vállalati egészségbiztosítás

 

Mit mutatnak a számok a táppénz tekintetében?

A táppénz a munkaadó szempontjából

Minél nagyobb egy cég, annál jobban megugrik a táppénzes napok száma egy kicsi céghez képest. Ez nem azt jelenti, hogy ha te kis cég vagy, akkor a téma téged nem érint, csupán a cégek hozzáállása más. Amíg életszerű, hogy egy kicsi cég hazaküldi a dolgozót adminisztráció nélkül, hogy majd otthonról dolgozik vagy ledolgozza később a hiányzást, ez egy nagyobb cégnél már nem működik.

Teljesen mindegy, hogy melyik csoportba tartozol, a táppénz vagy betegség számodra is kiesést jelent, mert a munkát el kell végezni. A statisztikák szerint évente nagyságrendileg 10 napot töltenek táppénzen a dolgozók, amit nyilván neked, mint vállalkozónak kell megfinanszírozni.

Ez a 10 napos átlag nem tűnik soknak leírva, de ezalatt

 • te fizeted azt, hogy a dolgozó otthon van, nem pedig a munkahelyén (fizetés részben így is jár, és a betegszabadságot egy ideig te finanszírozod)
 • vagy áll az a munka, amit a beteg végezne (tehát bevétel sem lesz), vagy valaki mást teszel be helyette (már ha van kéznél és épp lézeng)

Érinti a táppénz a munkavállalót is

Nem véletlen hallod azt, hogy sokan betegen is dolgoznak, rontva ezzel a saját munkaképességüket és gyógyulási esélyüket, valamint a többiek egészségét is. Elvégre a táppénz nekik is bevételkiesés, nem csak neked.

Mivel TB jogviszonyon keresztül egyre nehezebb és lassabb a gyógyulás, a fiatalabb munkavállalók több mint fele (évek óta növekvő az arány) vett igénybe 1 éven belül magán orvosi ellátást.

Ennek költsége is van, így ez egy nyomós érv tud lenni a kezedben, ha felkínálod, hogy te nagyvonalúan kifizeted ezt helyettük.

Online Képzések
Kockázatok kezelése az életben Kockázatok kezelése a céges pénzügyekben
kockázatok az életbenKattints és nézd meg az online képzést! Pénzügyi sikerképletekKattints a képre és nézd meg csomagban!

Mi a céges egészségbiztosítás?

A vállalati egészségbiztosítás, ahogy a neve is mutatja egy biztosítás. Tulajdonképpen egy normál egészségbiztosítás, csak a vállalati szektor igényeire szabva működik ugyanúgy, mint bármely vállalati biztosítás.

Mi a különbség a céges és a privát egészségbiztosítás között?

A legfőbb különbségek a következők:

Az egészségbiztosítás díjfizetője

A díjfizető a vállalat, nem pedig a magánszemély, így a kettő egymástól biztosan eltér. Mivel cégként te fizeted a díjat, te egyedileg dönthet el, hogy melyik dolgozói csoportodnak milyen szolgáltatásszintet kérsz. (pl. szellemi dolgozók ilyet, fizikai munkások olyat, a felsővezetés meg amolyat).

Az egészségbiztosítás biztosítottjai

Ők a dolgozóid, vagy a tulajdonosok, de semmiképp sem a szomszéd Gizi.

A privát egészségbiztosítástól eltérően itt a tartam alatt cserélődhetnek a biztosítottak. Ha már nem dolgozik ott az egyik, akkor őt kilépteted, és beemelhetsz a csomagba másvalakit. Szolgáltatási szintet is tudsz változtatni annak megfelelően, hogy kit hova sorolsz be. Előléptetésnél nyilván magasabb csomagot kap a munkatárs.

A biztosító hozzáállása

A privát biztosításnál a biztosító egyedileg értékel minden egyes ajánlatot. Még mielőtt igent mondana bárkire is, egyesével nézi meg, hogy vállalja-e. A céges egészségbiztosításnál már más a helyzet, itt ugyanis átlagot számol. Megnézi a biztosítandó létszámot, azok átlagéletkorát, a választott csomagot és típust és így kalkulál. Ennek előnye a számodra, hogy:

 • több szolgáltatást kaphatsz azonos áron, vagy akár olcsóbban (a járműveknél már ismert flotta biztosításra hajaz)
 • azokat a munkatársakat is biztosíthatod, akik másképp nem biztosíthatóak (pl. meglévő betegség, életkor, vagy más alapján)
 • egyszerűbbek a szerződési folyamatok (sokszor nincs szükség orvosi vizsgálatra sem

Miért jó, ha van vállalati egészségbiztosításod?

A megfelelő munkaerő sok esetben döntő lehet abban, hogy egy cég tud-e növekedni. Egy új munkatársat sem könnyű felvenni, ám egy már betanított, jól dolgozó szakembert (legyen az akár szellemi, akár fizikai dolgozó) minden szempontból sokkal előnyösebb megtartani, mint a helyére újat keresni.

Mielőtt az előnyökbe belemennénk, hadd kérdezzek valamit:

Ha biztosítod a cégben az autódat, az ingatlant, de még a termékedet is, azokat miért ne biztosítanád, akik ezekkel számodra értéket hoznak létre?

Rugalmas céges juttatás

Normál és magasabb inflációval bíró időkben is fontos az, hogy a juttatási rendszer ne jelentsen extra kockázatot a cégeknek. Ha a vállalkozás teljesítménye csökken, egy béremelést nem tudsz visszavonni.

A céges egészségbiztosítás a dolgozók szemében is többet ér, mint az a pénz, amit ezért kifizetsz, így olcsóbban adhatsz a munkatársaidnak. Ha pedig minden kötél szakad, akkor az évforduló előtt 30 nappal írásban jelezheted, hogy ez eddig tartott.

Munkaerő megtartás eszköze

Manapság a munkaerőért verseny van. Már régen kevés, hogy feladsz egy hirdetést, hogy „munkaerőt felveszünk versenyképes fizetésért.”

A HR kezében a céges egészségbiztosítás egy eszköz, amivel vonzóbbá tudod tenni a cégedet. Statisztikák tömkelege mutatja ugyanis azt, hogy ha te több elemből álló csomagot állítasz össze a normál munkabéren felül, akkor az jóval vonzóbb, mintha csak magasabb munkabért adnál. Így pedig win-win a helyzet: a munkavállaló azt érzi, hogy többet kap, te pedig lehet, hogy kevesebbet fizetsz ahhoz képest, mint amit munkabérként fizetnél.

A hiányzások csökkentése

A betegségeknél a gyógyulás szempontjából az egyik legfontosabb tényező az idő. Mivel itt gyorsan orvoshoz jut a beteg, ráadásul az orvosnak rendelkezésére áll a számára szükséges eszköz, így minden lehetőség adott arra, hogy időben elcsípjék a betegséget, ezáltal hamarabb helyreálljon a rend.

Ez neked, mint cégvezetőnek három irányból is előnyt jelent:

 • nem kell annyi táppénzes napot finanszíroznod
 • nem kell megoldanod a helyettesítést
 • a dolgozóid elégedettsége javul

Céges morál javítása

Szerinted hány nap kell ahhoz, míg a cégen belül elterjed, hogy a főnök olyan biztosítást adott, ami a

 • számviteles Bélát 1 évvel korábban juttatta orvoshoz, mint a háziorvos,
 • a Géza megcsúszott, kiment a bokája és a balesetére szó nélkül fizettek

A dolgozó fontosnak érzi magát, hiszen kapott valamit a karácsonyi szaloncukron kívül. Méghozzá olyat, aminek nagyon is hasznát veszi.

A céges egészségbiztosítás adózása

Függően attól, hogy megállapítható-e az adott munkavállalóra eső rész vagy sem, az Szja tv. két módot határoz meg a vállalati egészségbiztosítás adózására:

Jövedelemként adózik

Amennyiben csoportos biztosításként is megállapítható az adott dolgozóra eső rész, úgy az erre kifizetett összeg többletjövedelemnek minősül és munkabérként adózik.

Munkaadóként Munkavállalóként
15,5% szociális hozzájárulást (szocho)
1,5% szakképzési hozzájárulást (szaho)
33,5%-os járulékfizetési kötelezettség

Ez 100 ezer Ft-os biztosítási díj esetén a munkáltató számára 17 ezer Ft, a dolgozó számára pedig 33 500 Ft további kiadást jelent. Mivel a dolgozó nem szereti azokat a megoldásokat (még ha értékes, akkor sem), ami neki ott és azonnal pénzébe kerül, így az ő adókötelezettségét feltételezhető, hogy a munkaadó átvállalja a tőle, azaz ekkora összeggel meg kell emelni a munkabérüket.

Csoportos adózás

Amikor a magánszemélyre jutó díj arányosítással sem állapítható meg, akkor lép életbe ez az opció. Ez jellemzően az esetek döntő többsége, akár már 2 fő esetében is előfordulhat. Történhet akár azért, mert mennyiségi kedvezményt ad a biztosító (pl X fő fölött a díj módosul, így már nem tud igaz lenni egy emberre) vagy a szolgáltatáscsomagok miatt áll elő egy ilyen helyzet.

Ekkor a csoportos biztosítás teljes díja adóköteles, az adóalap pedig a biztosítási díj 1,18-szorosa. Az előbbitől további eltérés, hogy csak a munkáltatót terheli adófizetési kötelezettség, mivel itt már nem jövedelemként, hanem „egyes meghatározott juttatásként” adózik. A teljes adófizetési kötelezettség 33,04%-os (1,18*(15% szja + 13% szocho)),

Az előbbi 100 ezer Ft-os biztosítási díj után a vállalkozásra háruló összes adó és járulék mértéke:  100 000 Ft * 1,18 * (0,15 + 0,13) = 33 040 Ft.

Megéri-e a cégeknek a céges egészségbiztosítás?

Azt kell, hogy mondjam, a tapasztalatok alapján igen. Bár egyrészt fizetni kell, nincs mese, adókulcsa is van és a csoportos adózásnál névlegesen az adókulcs is magasabb, de:

 • Az egyszerű szerződéskötés és minimális adminisztráció segíti a könnyű és zökkenőmentes csatlakozást, valamint a rugalmas kilépést is biztosítja.
 • A cégre szabott egyéni egészségbiztosítási csomagok ár-érték aránya kiváló lehet, akár háromszorosan is többe kerülhet az, ha valaki önállóan próbálkozna, így a munkáltatói csomag igénybevétele jelentős megtakarítást jelenthet.
 • A bérnél mindenképp olcsóbb az adózása.
 • Az alkalmazott nem esik ki a munkából, mivel várakozás nélkül, gyorsan ellátják, ráadásul a szűrések segítenek megelőzni a betegségeket.
 • A járóbeteg-ellátás kiterjeszthető a már meglévő betegségekre is, így teljes körű egészségügyi védelem biztosítható.
 • A prémium juttatások hosszú távon nagyobb motivációt jelenthetnek a dolgozók számára, mint a sima fizetésemelés.
 • Megoldható, hogy a biztosítottak köre kiterjedjen a családtagokra is (házastárs/élettárs, gyermek).
 • Az egyéni teljesítmény alapján differenciáltan adható juttatások biztosítják az igazságos és motiváló elismerést.

Kire mekkora csoportos egészségbiztosítást válassz?

A témakörrel bővebben már foglalkozott a Mennyit ér egy munkatárs egészsége? című cikk, javaslom olvasd el ezt is.

No de dióhéjban:

Neked, mint cégvezetőnek itt már a pénzügyi tervezés szempontjából kell vizsgálnod a kérdést. Te magad cégként jobban jársz-e az adott lépéssel, vagy sem.

Ha azt vesszük csak figyelembe, hogy a táppénz összege meghaladhatja-e a jövőbeli egészségügyi biztosításét, könnyen eltérhetünk a lényegről. Hiszen egy betegség vagy baleset bekövetkezhet bármikor, függetlenül attól, hogy korábban nem volt rá példa.

Statisztikailag előre jelezhető, hogy várhatóan hány eset fordulhat elő bizonyos időtávon belül, de nem tudhatjuk pontosan, hogy kik lesznek az érintettek. Szerencsére nem lehet kiszámítani, melyik dolgozó lesz az, aki betegség vagy baleset áldozatául esik, így csak csoport szinten lehet optimalizálni. Ezért is mondjuk szerencsére, hiszen senki sem örülne annak, ha rájuk mutatnának és mondanák: „Te Józsi! A számítások alapján rád fog törni a nyavalya, ezért kapsz egy biztosítási csomagot. Legalább lesz miből temetni téged.”

Tehát cégvezetőként nem az a fontos, hogy eddig szükséged volt-e rá vagy sem.

Cégvezetőként ezeket gondolnám át, ha a téma a céges egészségbiztosítás

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a költséghatékony juttatási rendszerek egyre inkább előtérbe kerülnek, és azt kell megfontolnunk, hogy hogyan tudunk lépést tartani ezzel.

Melyik megoldás lenne optimálisabb számunkra? (Melyik zavarja kevésbé a likviditást)

 • Hosszú távú táppénz (a kiesett munkatárs táppénzének fizetése és valaki mással történő pótlásával),
 • esetleg egyéni, saját zsebből finanszírozott magánegészségügyi szolgáltatások,
 • vagy átruházzuk ezt a kockázatot egy biztosítóra barátságosabb áron?

Mivel az ember érzelmek alapján (is) dönt, fontos az emberi tényező is. A kérdés itt, hogy humán oldalról hogyan tudjuk támogatni a nehéz helyzetbe került munkatársunkat és esetlegesen a családját?

Természetesen ezeken túl sok más kérdés is felmerülhet. Egyszóval: előre gondolkodni mind anyagilag, mind humánus szempontból kifizetődő és hatékony üzletemberként, valamint a szociális felelősségvállalás jegyében is.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.