Barion Pixel

Zöld befektetés

Zöld befektetés, a fenntartható irány

A zöld befektetés, illetve az ezekre építő zöld befektetési alapok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek külföldön, egyre inkább bővül irántuk a kereslet.

Fenntartható befektetés

Ez talán nem is véletlen, elvégre a klímaváltozás és az egyre növekvő környezettudatosság ráirányítja a figyelmet a témára.
Ahova a befektetők pénzt irányítanak, az a terület fejlődésnek tud indulni. Ezzel a saját ökológiai lábnyomunkra is hatással lehetünk, miközben hozamot is elérhetünk.

Mi a zöld befektetés?

Olyan befektetés, amelyek a környezetvédelmet, a környezet fenntarthatóságát célozzák meg, azaz „zöldek”. Ez számos területet lefedhet, a teljesség igénye nélkül íme néhány:

 • Megújuló energia/energiatermelés
  • Nap
  • Szél
  • Hidroelektrikus erő
  • Árapály-erő
  • Geotermikus energia
 • Hulladék újrahasznosítás / kezelés
 • Víz
 • Szennyvízgazdálkodás
 • Energetikai hasznosítás
 • Energiagazdálkodás
 • Olyan területek, amelyek a zöld technológiákhoz szükséges kulcselemekkel foglalkoznak, például a galliumot, indiumot és germániumot kitermelő bányászati cégek, amely a napelemcellák gyártásában kulcsfontosságú összetevők
 • Erdőgazdálkodás
 • Biodiverzitás
 • Ipari folyamatok zöldítése

Milyen formában érhetőek el a zöld befektetések?

Zöld kötvény

Alapvető tulajdonsága alapján a hagyományos kötvényre és állampapírra hasonlít. Azaz hitelviszonyt testesít meg. A zöld kötvény egyes típusai eltérhetnek attól függően, hogy kibocsátójuk, mire használják fel és hogy a kötvénytulajdonosok milyen módon folyamodnak a kibocsátó eszközeihez felszámolás esetén, egyéb tényezők között.

Nézzük néhány formáját:

 • standard kötvény: bár környezetbarát tevékenységet finanszírozol vele, de minden más tulajdonságában a normál kötvényekre hajaz, azaz ugyanúgy értékelik a kötvénykibocsátót a hitelminősítők és esetleges felszámoláskor a cég teljes vagyona szolgál arra, hogy a hitelezőket kifizessék
 • eszközfedezetű kötvény: finanszírozhatnak vagy refinanszírozhatnak vele zöld projekteket, de az adósság fedezete a kibocsátó által beszedett bevételi forrásokból származik, például adókból vagy díjakból. Az állami és önkormányzati szervek zöld kötvények kibocsátásakor választhatják ezt a fajta beállítást. 
 • projekt kötvény: a hatálya egy adott mögöttes zöld projektre korlátozódik, ami azt jelenti, hogy a befektetők felszámoláskor csak a projekthez kapcsolódó eszközökhöz (ezek árához) juthatnak hozzá. 
 • értékpapírosított kötvények: egyetlen adósságportfólióba gyűjtött projektek csoportját foglalják magukban, néhány példa a zöld értékpapírosítási kötvényekre a zöld jelzáloghitelek és a napelemes lízingprojektek. 

Zöld részvény

Fenntartható irányt képviselő cégek részvényeit jelenti, amely részvények minden másban megegyeznek standard társaikkal. Jellemzően két típusa van:

Közvetlen zöld befektetés

Olyan cégekhez kerül az így befektetett tőke, amelyek kifejezetten a környezet megóvását, környezetbarát működést helyezik fókuszba.

Közvetett zöld befektetés

A befektetett tőke olyan cégekhez kerül, amelyek fő tevékenysége alapján nem zöld, de van ilyen termékcsaládja vagy tevékenysége.

Hogyan tudod megkülönböztetni a két típust?

A különbség szemmel látható, ha mondjuk egy szélerőművet üzemeltető cég és egy olajipari vállalat között kell választanod. Ám sokszor ez nem ennyire egyszerű.
A legtöbb esetben ahhoz, hogy megtudd, hogy a vállalat tényleg zöld-e, a tevékenység teljeskörű vizsgálata szükséges. És még ilyenkor sem garantált a siker, főleg a közvetett zöld befektetések esetén sokszor előfordul, hogy a személyes ízlés és vélemény dönti el, hogy a kiegészítő tevékenység környezetmegóvó hatása „zölddé” teszi-e a céget, vagy eltörpül a főtevékenység környezetromboló hatása mellett.

Zöld befektetési alap

A hagyományos befektetési alap egyik típusa, annyi különbséggel, hogy a befektetési politikájának meghatározásakor a zöld irányt jelölték meg.

A zöld irányok kiválasztása és a megfelelő cégek elemzése a hagyományos aktívan kezelt alapokhoz viszonyítva több munkát igényelnek, ez pedig egy kicsit magasabb alapkezelési díjban jelenik meg. Ám az aktívan menedzselt alapok lehetőséget adnak neked arra, hogy egy új, egyre nagyobb kereslettel bíró területre fektethess, így közel sem biztos, hogy ez a magasabb elvont költség alacsonyabb hozamot eredményez.

Zöld ETF

Szintén hasonlít a többi, tőzsdén is kereskedett ETF-hez. Ezek a normál befektetési alapok passzívan menedzselt társai, amelyek egy adott indexet másolnak, ezzel pedig jóval alacsonyabb TER mutatóval bírnak, mint az aktívan menedzseltek.

Hogyan tudsz fenntartható irányba fektetni?

Értékpapírszámla

Az értékpapírszámla használata az egyik legkézenfekvőbb arra, hogy egyedi részvényeket és kötvényeket, valamint befektetési alapokat adj és vegyél. Már csak a megfelelő időtáv és irány kiválasztása a feladat.

Unit-linked életbiztosítás

A unit-linked biztosítás keretein belül az adott pénzintézet által felkínált befektetési alapok közül választhatsz. A folyamatos díjas unit-linked biztosítások általában hosszútávra indulnak (ezt célozza ösztönző jelleggel a 10 év után elérhető kamatadó-mentesség is), így számodra megfelelő megoldás lehet ennek keretein belül a fenntartható befektetési alap. Elvégre ezek is hosszútávra készültek.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás technikailag ugyanúgy unit-linked alapokon nyugszik, mint a hagyományos megoldás, csak az SZJA kedvezmény miatt van néhány megkötés és feltétel meg miegymás a biztosítók felé. Itt hangsúlyoznám, hogy fenntartható irányba hagyományos nyugdíjbiztosítás keretein belül nem tudsz befektetni, mivel ezek nem kínálnak neked ilyen jellegű választási lehetőséget.

Mivel a nyugdíj még szinte fix, hogy messze van neked (mármint akkor, hogy ha számodra még elérhető ez a konstrukció), így az eleve hosszabb kifutással bíró zöld irányok jó lehetőséget biztosítanak a diverzifikációra.

 

A zöld befektetések teljesítménye

A fenntartható befektetések teljesítményét nehéz megítélni, elvégre egy viszonylag új területről beszélünk, nincs kellően hosszú historikus múltja. Erre a témára 50-100 év távlatából visszatekintve már stabilabb képet kaphatnál, de vélhetően ennyid nincs. A kevés adat és a viszonylag rövid idő miatt ellentétes információkat is találhatsz a neten.

A teljesítmény megítélését többek között az alábbiak befolyásolhatják, vagy akár torzíthatják is:

 • a szektor: nem mindegy, hogy mennyire tőkeigényes szektort vizsgálsz
 • az időtáv: sok zöld befektetés konkrétan nem is létezett még 5-10 éve
 • a kapitalizáció: másképp viselkedik egy kisebb és másképp egy nagyobb kapitalizációjú cég

Drága-e a zöld befektetés?

Az árról leginkább a befektetési alapoknál lehet beszélni, méghozzá az alapkezelési díj formájában megjelenő kiadás miatt. Ezek alapján elmondható, hogy az aktívan kezelt ESG-alapok a szükséges többletmunka miatt valamivel drágábbak, mint hagyományos társaik.

Hogyan teljesít a zöld befektetés?

A relatívan magasabb árfekvést kompenzálhatja a magasabb profit, már ha jól választasz.

A fenntartható befektetéseknek nyilván célja a profit, ám a társadalmi felelősségvállalás is a feladatuk közé tartozik. Ettől függetlenül (talán pont az élénkülő kereslet miatt) a Morningstar felmérése azt mutatta, hogy 4.900 ESG cimkével jelzett befektetési alap 58,8%-a néhány tized %-kal felülteljesítette hagyományos társát.

Ezt viszont ne vedd úgy, hogy akkor irány fenntartható befektetést venni. Itt hangsúlyoznám, hogy a lehetőség adott, ám itt a befektetés teljesítménye mellett a fő cél a fenntarthatóság növelése. Ahogy látod az alábbi képen, elég nagy eltérés lehet a különböző alapok teljesítménye között:

Zöld befektetési alap teljesítménye
Forrás

 

Válságálló-e a zöld befektetés?

A fenntartható befektetések általánosságban a hétköznapi életben gyakran használt és nélkülözhetetlen eszközökre építenek, ezzel inkább a defenzív típusú részvények közé sorolhatóak, ahogy arról a részvények típusainál már volt szó. Ezek a részvények (és az erre építő befektetési alapok) általánosságban néhány részvénypiaci szektorból kerülnek ki, leginkább olyanokból, amelyekre a kereslet stabil, így kevésbé érinti őket a ciklikusság.

Ez számodra valamivel stabilabb árfolyamot tud jelenteni, ettől még a válság érintheti őket.

Honnan ismered fel a zöld befektetést?

A legbiztosabban akkor ismerheted fel, ha végigolvasod a befektetési alap befektetési politikáját, a kötvény befektetési célját illetve leelemzed a kiválasztott, zöldnek vélt céget. Ez viszont rengeteg (hozzáteszem fölöslegesen elpazarolt) idő és energia. Ehelyett gyorsíthatod a folyamatot, ha a nevükben a következőket keresed:

 • Clean (clean water, clean energy, clean bármi)
 • Green (itt is szabadon kombinálva bármilyen kapcsolódó kifejezéssel)
 • Carbon
 • ESG

Mi az az ESG?

ESG – environmental, social, governance szavak kezdőbetűi.

Olyan alapok kaphatják meg, amelyek felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat vesznek figyelembe a befektetési eszközök kiválasztásakor.

Ezek a szempontok bővebben:

 • üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke,
 • energiahatékonyság,
 • hulladékkezelés,
 • tiszta energia;
 • emberi jogok,
 • nemi, faji, vallási, identitási diszkrimináció,
 • társadalmi szerepvállalás,
 • emberi kizsákmányolás,
 • gyerekmunka,
 • kiberbiztonság;
 • szervezeti struktúra,
 • üzleti etika,
 • átláthatóság,
 • korrupció.

Kinek ajánlottak a zöld befektetés?

Annak ellenére, hogy találhatsz arra is példát, hogy szépen teljesített egy adott fenntartható befektetés, ezek a projektek jellemzően hosszútávra indulnak. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, így akkor ajánlott neked a zöld befektetés, ha a tőkédet hosszabb távon szeretnéd egy adott helyen dolgoztatni.

 

A téma összetett és sok kérdést vethet fel, így ha érdekel, vagy szeretnél ebbe az irányba befektetni, akkor lépj velünk kapcsolatba.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.