Barion Pixel

Nyugdíjbiztosítás előnyei és hátrányai

Áttekintés a nyugdíjbiztosítás előnyeiről és hátrányairól

A nyugdíjbiztosítás egyre népszerűbbé válik Magyarországon, hiszen az emberek egyre inkább felismerik a pénzügyi öngondoskodás fontosságát. Mivel a nyugdíjbiztosításról már olvashattál, így most leginkább a pro és kontra következik.

Nyugdíjbiztosítás előnyei és hátrányai

Mi is az a Nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás egy olyan hosszú távú befektetési forma, amely célja, hogy anyagi biztonságot nyújtson a nyugdíjas évek alatt. Különböző megoldások közül választhatsz ezen a témakörön belül is, ezek eltérnek például tudásban, rugalmasságban, bónuszokban, egyebekben. Így ezek különféle előnyöket és hátrányokat hordoznak magukban.

A Nyugdíjbiztosítás Előnyei

Kezdjük a sort az előnyökkel, nézzük meg azokat, amelyek minden nyugdíjbiztosításra igazak.

Adókedvezmények

Az egyik legnagyobb előnye a nyugdíjbiztosításnak az adókedvezmény, amely akár jelentős összeget is jelenthet éves szinten. Ez a jelentős összeg az éves befizetés 20%-a, legfeljebb 130.000 forint lehet. Az állam így támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat, így a befizetett összegek után adójóváírás járhat, amely növeli a megtakarítás hatékonyságát.

Ez természetesen csak a még szabadon felhasználható (még vissza nem igényelt, de befizetett) SZJA-dból valósulhat meg. A jó hír viszont, hogy a választott nyugdíjbiztosítástól függően az így jóváírt, elkülönített számlán nyilvántartott adókedvezmény is tud neked hozamot termelni.

Biztonság és kiszámíthatóság

A nyugdíjbiztosítás stabil és kiszámítható megtakarítási forma, amely hosszú távon hozamot is biztosít. Az életbiztosítással kombinált konstrukciók előnye, hogy te magad döntöd el, hogy hol, melyik befektetési alapban dolgozhat a pénzed, így van beleszólásod a későbbi eredménybe.

Rugalmas Befizetési Lehetőségek

Általában véve rugalmasan kezelhetőek az MNB által is jóváhagyott konstrukciók, hiszen a befizetések ütemezhetők és a megtakarítási időszak alatt módosíthatók. Ez lehetőséget ad arra, hogy a változó életkörülményekhez igazodva alakítsuk megtakarításainkat.

Hozamok

A megfelelően kiválasztott nyugdíjbiztosítás általában kedvező hozamot kínál, különösen hosszú távon. A hozamok kamatos kamattal növekednek, így a megtakarított összeg az évek során jelentős mértékben gyarapodhat.

Ennek alapfeltétele, hogy megfelelően legyen kiválasztva, lévén, hogy ez egy olyan megoldás, ahol még kis hazánkban is nagy eltérések mutatkoznak a legjobb és a legkevésbé előnyös megoldás között.

A Nyugdíjbiztosítás Hátrányai

Költségek és díjak

A nyugdíjbiztosításokhoz kapcsolódó költségek és díjak bár szabályozottak, de első ránézésre magasak lehetnek. (Fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a szerződés részleteiről)

A biztosítókat törvény köti arra, hogy a költségszerkezetet átláthatóan tartsák, ám ez azzal jár együtt, hogy a teljes futamidőre vonatkozó saját díjazásukat az első 2-3 évből vegyék el. Bár ez azt jelenti, hogy a 4. évtől van egy nagyon kedvező költségelvonású számlánk, a teljes futamidő alatt pedig az előírt TKM érték is teljesül, mégis szívbemarkoló az 1. év végén az akár 80%-os elvonást látni.

Hozzáférhetőség és Kötöttség

A nyugdíjbiztosítás egy hosszú távú elköteleződés, amely célzottan nyugdíjcélra lett létrehozva. Az igénybe vett SZJA kedvezmény elvesztése és büntetés nélkül csak a követ kező esetekben lehet hozzáférni:

  • a szerződéskötéskor érvényes nyugdíjkorhatár elérése
  • minimum 40%-os rokkantság
  • a biztosított halála
  • öregségi nyugdíjba vonulás

Ez azt jelenti, hogy a befizetett összegekhez nem férhetünk hozzá idő előtt, ami rugalmatlanságot jelenthet váratlan pénzügyi helyzetekben, vagy abban az esetben, ha idő előtt szeretnéd nyugdíjazni magad.

Piaci Kockázatok

Bár a nyugdíjbiztosítások kiegyensúlyozottabb hozamot kínálnak, mint a tőzsdei értékpapírok, a piaci kockázatok miatt előfordulhatnak ingadozások. A befektetési alapok így a nyugdíjbiztosítások esetében is különösen fontos a portfólió megfelelő diverzifikációja a kockázatok minimalizálása érdekében.

Inflációs Hatások

Az infláció hosszú távon csökkenti a pénz vásárlóerejét, így a megtakarítások értékét is. Bár a nyugdíjbiztosítások hozama általában meghaladja az inflációt, fontos figyelembe venni ezt a tényezőt is a hosszú távú pénzügyi tervezés során.

A hozam és a kockázat ugyanis kéz a kézben jár. Magasabb hozamot valamivel magasabb kockázat árán kapsz meg. A kockázatmentes befektetések bár számszakilag bizitonságosak, ezek hozama sokszor nem éri el az infláció átlagos szintjét, ezzel pedig veszteséget okoznak neked.

Összegzés

A nyugdíjbiztosítás számos előnnyel és néhány hátránnyal jár, amelyeket érdemes mérlegelni a döntés meghozatalakor. A pénzügyi öngondoskodás és a nyugdíjbiztosítások fontossága azonban vitathatatlan, hiszen hosszú távon biztosítják a nyugdíjas évek anyagi biztonságát.

Cikkajánló a nyugdíjbiztosítással kapcsolatban

Hogyan válasszunk nyugdíjbiztosítást?

Nyugdíjbiztosítás alapok – GYIK I.

Nyugdíjbiztosítás különböző élethelyzetekben – GYIK II

A nyugdíjbiztosítás egyéb kérdései – GYIK III.

Töltsd le a Gyakran Ismételt Kérdéseket pdf formában is.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.