Barion Pixel

Hogyan válasszunk nyugdíjbiztosítást?

Lépésről lépésre útmutató a megfelelő nyugdíjbiztosítás kiválasztásához

A megfelelő nyugdíjbiztosítás kiválasztása létfontosságú a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtése szempontjából. Épp ezért nézzük végig az ehhez vezető utat lépésenként.

Hogyan válasszunk nyugdíjbiztosítást?

 

Határozd meg pénzügyi céljaid

Első lépésként fontos meghatározni a pénzügyi célokat és elvárásokat. Milyen életvitelt szeretne fenntartani a nyugdíjas éveiben? Mennyi pénzre lesz szüksége a kényelmes élethez? Ezekre a kérdésekre adott válaszok segítenek meghatározni a szükséges megtakarítási összeget és részben a megfelelő nyugdíjbiztosítási terméket.

Egy kis segítség ahhoz, hogy milyen minimumokkal számolj:

Az olló egyre inkább nyílik az átlag nettó munkabér valamint az átlagnyugdíj között. A minimum összeg, amit hiányzó összegnek (magyarán a tőkeképzés alapjának) célszerű az első lépésnél betervezned, az a jelenlegi jövedelmed nagyságrendileg fele, vagy akár egy kicsit több. (Függően attól, hogy milyen forrásból van bevételed.)

Értékeld a saját pénzügyi helyzeted

A pénzügyi helyzet felmérése alapvető lépés. Ez nagyjából olyan, mint amikor a GPS megmondja, hogy hol vagy most.

A legfontosabb kérdések:

  • Mekkora összeget tudsz rendszeresen félretenni az időskori biztonságra?
  • Mennyire stabil az az összeg, amit el tudsz különíteni? Csak egyszeri alkalommal vagy rendszeresen áll a rendelkezésedre?
  • Van-e más befektetésed vagy megtakarításod?
  • Milyen tapasztalataid vannak a pénzügyek területén?

A jelenlegi pénzügyi helyzet alapos értékelése segít meghatározni a reális célokat és a befektetési időhorizontot. A befektetési időhorizont lehet, hogy furcsán hangzik, elvégre a nyugdíjbiztosítás a szerződéskötéskor érvényes öregségi nyugdíjkorhatárkor lejár, ám ez nem feltétlen igaz a befektetési célokra. Lehet, hogy te hamarabb vagy éppen később szeretnél elmenni nyugdíjba, így az időtávok is ehhez igazodnak.

Ismerkedj meg a lehetőségekkel

Számos nyugdíjbiztosítási típus közül választhatunk, például életbiztosítással kombinált (hagyományos) nyugdíjbiztosítás, vagy éppen a unit-linked alapú nyugdíjbiztosítás. Minden típusnak megvannak a saját előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy alaposan megismerje a különböző lehetőségeket.

Mi több, könnyen lehet, hogy a te élethelyzetedre nem a klasszikus nyugdíjbiztosítás lesz a megfelelő megoldás, hanem az időskori biztonságot más befektetési eszközök fogják szolgálni.

Ahhoz, hogy a megfelelő lehetőséget választhasd ki, már „csak” össze kell hasonlítani őket. Amikor összehasonlítod a költségeket és díjakat, valamint azt, hogy mit is kapsz a pénzedért, akkor az ár-érték arányt célszerű szem előtt tartanod. Könnyen lehet ugyanis, hogy az olcsóbb megoldás szerényebb, számodra kedvezőtlenebb hozamszintet képes csak elérni.

Kérj szakértői tanácsot!

Az időskori biztonság megtervezése lehet, hogy számodra könnyű, de az is lehet, hogy nem. Ám a megfelelő megoldás, ezen belül akár önállóan a nyugdíjbiztosítás, akár a nyugdíjbiztosítás és egy másik megoldás kiválasztása összetett folyamat lehet, ezért érdemes szakértői tanácsot kérni.

Kérj egy visszahívást a Kapcsolat menüponton keresztül, hogy megnézzük, számodra melyik a legjobb irány.

Legyél tisztában a kiválasztott szerződéssel, legalább nagyjából

Mielőtt döntést hoznál, olvasd át a szerződési feltételeket, vagy ha számodra idegen a jogi szöveg, akkor legalább a tanácsadótól kérj ebben segítséget.

Fontosak lehetnek például a következő kérdések:

  • a díjfizetés: mind a díj összege, mind a fizetés módja fontos, a biztosító ugyanis azt fogja keresni, ami le lett írva
  • bónuszok: mikor jár számodra plusz pénz, és annak milyen feltételei vannak
  • rugalmassági pontok: egy nyugdíjbiztosítás, és a tőke nagysága miatt úgy általában a nyugdíjtőke felépítése 10 évnél hosszabb időt vesz igénybe, amit lehetetlen előre látni. Épp ezért fontos, hogy a kiválasztott megoldás a lehető legjobban alkalmazkodjon hozzád
  • választható eszközalapok: ezek termelik majd neked a pénzt. Nem elég az, hogy igen, itt is vannak befektetési alapok, hanem a fontos kérdés még az, hogy ezekből mit lehet kihozni
  • költségszerkezet, indexálás: kötelező-e indexálni, mi történik, ha nem kéred, mi történik, ha valami mást kérsz

Ezek csak a kezdő lépések, mielőtt aláírsz, győződj meg arról, hogy minden kérdésére választ kaptál.

Eseti számla

Az eseti számla, ahogy a neve is mutatja, alkalmanként, rendszertelen időközönként rendelkezésedre álló összeg elhelyezésére szolgál. Ez a befizetési lehetőség lehetővé teszi, hogy a változó életkörülményekhez igazodva módosítsd a megtakarításaidat. Célszerű olyan nyugdíjbiztosítást választani, amely lehetőséget biztosít a befizetések ütemezésére és szükség esetén a módosításokra.

Rendszeres ellenőrzés

A nyugdíjbiztosításról a kiválasztás és az indulás után sem szabad elfeledkezni. Rendszeresen ellenőrizd és szükség szerint frissítsd a nyugdíjbiztosítást a változó pénzügyi helyzetnek és céljaidnak megfelelően. Erre remek lehetőség akár az internetes felület, akár a rendszeres kapcsolattartás a tanácsadóddal.

Összegzés

A nyugdíjbiztosítás kiválasztása fontos döntés, amely hosszú távon meghatározhatja anyagi biztonságát a nyugdíjas években. Az alapos tájékozódás, a pénzügyi helyzet felmérése, a különböző termékek összehasonlítása és a szakértői tanácsadás mind hozzájárulnak a legjobb választáshoz.

Cikkajánló nyugdíjbiztosítással kapcsolatban

Nyugdíjbiztosítás előnyei és hátrányai

Nyugdíjbiztosítás alapok – GYIK I.

Nyugdíjbiztosítás különböző élethelyzetekben – GYIK II

A nyugdíjbiztosítás egyéb kérdései – GYIK III.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.