Barion Pixel

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Amit az önkéntes nyugdíjpénztárról tudnod kell

Az önkéntes nyugdíjpénztár a nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezményre is jogosító rendszerének egyik pillére. Az MNB oldalán találhatsz egy nagyon jó összefoglalót az Önkéntes nyugdíjpénztárakról.

Neked való az önkéntes nyugdíjpénztár?

Az önkéntes nyugdíjpénztár története

Maga a rendszer 1998-tól létezik, és egyik fő célja a nyugdíjrendszer egyfajta tehermentesítése azáltal, hogy lehetőséget biztosít a munkaadóknak és munkavállalóknak is egyazon, névre szóló számlára történő befizetésre. Ennek hatására mára már több, mint 1 millió embernek van ilyen számlája.

A rendszer népszerűségét az adta, hogy a munkaadók cafeteria keretein belül fizethettek be erre a számlára. Sajnos ez sok esetben annyiban maradt, hogy a munkaadó befizetett, a dolgozó meg nem.

Ráadásul ez a teljes kedvezmény mára átalakult, és ez erősen látszik is a befizetési kedven. Bár még mindig olcsóbb egy munkaadónak erre a számlára befizetni a munkabér terheihez képest, de az adómentességtől már messze vagyunk. Összességében (a munkaadói és munkavállalói terheket nézve) ma már nem tűnik olyan vonzónak, mint néhány évvel ez előtt. Így sok helyen inkább kivezették, vagy más opciót emeltek a helyére.

Mai helyzet

Mára már 3 olyan forma is létezik, amelyből választani tudsz. Arról, hogy melyik nyugdíjcélú megtakarítás illik hozzád, korábban már olvashattál.

A munkaadói adókedvezmények megnyirbálásának, a több pillér megjelenésének, valamint annak köszönhetően, hogy meglátásom szerint nincs megfelelően lekommunikálva a téma fontossága, nagyon visszaesett a befizetések mértéke.
Bár a rendszer már rég létezik és működik, az átlagos befizetések mértéke a havi 4.000 Ft-ot sem éri el. Szem előtt tartva, hogy mindegyik megtakarítás jobb, mint a semmilyen, de ugye te sem gondolod, hogy havi 4.000 Ft-ból ki is van pipálva a nyugdíjad?

Összehasonlításképp: 20 év alatt ebből 960.000,- Ft befizetés lesz, innentől teljesen mindegy, hogy milyen hozamot, inflációt vagy TKM értéket veszel alapul, ha ezt reálértéken meg is duplázod, 2 milliónál nem jutsz tovább. Meddig élsz ma 2 millióból?

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket is elveszi a Magyar Állam?

Hangsúlyoznám, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár nem keverendő össze a magánnyugdíjpénztárral. Hasonlóan hangzik, ugyanúgy pénztári konstrukció, de mégis más. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekhez a Magyar Államnak nincs köze, a számlához maximum befizetőként férhet hozzá az SZJA kedvezmény jóváírásakor.

A magánnyugdíjpénztár ötlete zseniális lett volna, ha sikerül végigvinni legalább 1 generáción át. Ekkor ugyanis a nyugdíjjárulék egy részéből az épp aktuális nyugdíjasok nyugdíját fizették volna, a fennmaradó részt pedig névre szólóan annak az embernek fizették volna ki nyugdíjként, aki aktív korában befizette. A rendszer a kamatos kamat erejét használta volna arra, hogy önfenntartó legyen. Az állam azért tudta „elvenni” az itt felhalmozott pénzt, mert a már befizetett adóforintokból lett elkülönítve. (Az a pénz már nem volt a befizetőé, csak a nyilvántartás volt névre szóló).

Miért jó konstrukció az Önkéntes nyugdíjpénztár?

Biztonságos

Államilag és így törvényileg szabályozott a pénztárak működése, így biztos lehetsz abban, hogy az itt elhelyezett pénzed nem válik köddé.

Ha mégsem bíznál kellően az adott pénztár működésében (függetlenül az állami garanciáktól), egy minimális díj fejében másik pénztárhoz viheted át a befektetésedet.

Rugalmas

A befizetéseknél a pénztár nagyon rugalmasan kezeli a befizetések ritmusát. Nincs figyelmeztetés, nincs zrikálás.

A havi díjak tekintetében is egy nagyon minimális, általában 4.000 Ft körüli havidíjjal már el lehet kezdeni a takarékoskodást.

Ha esetleg nem tudsz fizetni, mert még ez a 4.000 Ft sem fér bele a büdzsébe, akkor a pénztár az eddig felhalmozott tőke hozamaiból fedezi a működését

Kifizetések időszakában is dönthetsz arról, hogy kéred-e a pénz, vagy benthagyod dolgozni. Ha kéred, akkor mekkora részét, és egyösszegben kéred-e. Tehát minden tőled függ, csak kérned kell.

Adókedvezmény

Az önkéntes nyugdíjpénztár befizetéseire 20% SZJA kedvezmény jár legfeljebb éves 150.000 Ft mértékben. Ezt 750.000,- Ft befizetésnél éred el (havi szintre lebontva ez 62.500,- Ft).

Örökölhetőség

Tragédia esetére itt meg tudsz jelölni haláleseti kedvezményezettet.

Mintaportfóliók, váltási lehetőség

Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében a NYESZ-szel ellentétben nem egy gyűjtőszámlára érkezik a pénz, ahonnan még tovább kell utalnod a kiválasztott irányba. Itt elég 1 átutalás, és a pénz befektetése automatikusan történik. A befektetés irányával sem kell bajlódnod, mert mintaportfóliókat kínálnak a pénztárak.

Ha nem vagy kellően elégedett a portfólióddal, írásos jelzésed után természetesen van lehetőséged másikat választani.

Hozzáférhetőség

10 év után a hozamokat felveheted 3 évente. Ennek ugyan lehetnek hátulütői, viszont ha nagyon muszáj, akkor van egy kis plusz pénz.
Ezt akár előnyödre is tudod fordítani.

Mik az önkéntes nyugdíjpénztár hátrányai?

Mintaportfólió

Ez előny is, és hátrány is. Előny akkor, ha amúgy sem akarnál mást. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál viszont nem tudsz eltérni ezektől, nincs arra lehetőséged, hogy egyedileg dönts. Ha legalább valamilyen szinten szeretnél önállóan dönteni a pénzedről, akkor neked inkább a NYESZ vagy a nyugdíjbiztosítás való.

Hozamok

Relatívan alacsonyabb hozamokat tudsz elérni ahhoz képest, mint amit a befektetésekkel általánosságban elérhetsz.

Sávos költségek

Minél kisebb a befizetés nagysága, annál magasabb a pénztár által levont %. Mivel a befizetők többsége a minimális tagdíj körül fizetnek be, ezért ez sok embernek rossz hír. A minimális befizetés ugyanis sok helyen akár éves 10%-os költségelvonással jár. Legjobban azok járnak, akik éves 500.000 Ft felett fizetnek be.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár hozama

Ha az MNB oldalán megtekinted az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamait, akkor felcsillanhat a szemed, hogy egész jók.
Vannak ugyan ultrakonzervatív portfóliók, amik hozama nagyon gyenge, szinte 0, és vannak olyanok, amelyek a hasonló másikokhoz képest (azaz a benchmarkhoz képest) maradnak alul, de a többinél nem lehet okod panaszra.

Összességében véve azt látod, hogy az elmúlt 10 év során átlagosan 5-7% körül mozgott a hozamuk. Még a kifejezetten alacsony kockázatú portfóliók is szépen muzsikáltak a maguk nagyjából 4% körüli átlagukkal.

A múltbéli hozamok ne tévesszenek meg, semmilyen garanciát nem adnak a jövőbeli hozamokra!

Miből tevődik össze az önkéntes nyugdíjpénztár portfólióinak hozama?

Mivel pénztári termékről van szó, a Magyar Állam előírhatja, és elő is írja, hogy mekkora részben kötelező magyar állampapírt vásárolniuk, a maradék részt pedig a kockázati szintnek megfelelően egyéb eszközökbe (részvények, kötvények, stb) fektetik.

az állampapír hozamai

Az állampapír hozama mindig az infláció mértékéhez van igazítva, a cél, hogy kicsit legyen az infláció felett. Az eddigi portfóliókban régebbi, magasabb hozamú állampapírok vannak, amik lassan lejárnak. Ennélfogva kézenfekvő, hogy csak alacsonyabb hozamú papírral tudják ezt pótolni. Ez viszont látszani fog a pénztári hozamokon is.

A részvénypiac pedig az elmúlt nagyjából 10 évben sosem látott szárnyalásban volt, a tőzsdei szakemberek kivétel nélkül példa nélkülinek mondták ezt az időtávot. A koronavírus okozta visszaesés sok részvény és befektetési alap hozamán látszik már most is. Bár vannak olyan területek, amelyeknek kifejezetten „jót tett” a karantén, összességében azért eléggé átrendezte a piacot a visszaesés.

Ez a két tétel valószínűleg számszakilag is meg fog jelenni a közeljövőben az önkéntes nyugdíjpénztár portfólióinak hozamaiban.

Így mielőtt lebiggyedt szájjal olvasnád az egyenlegközlődet, inkább már jóelőre szólok: ne számíts a jövőben hasonló hozamokra. Lehet, hogy lesz, de az legyen a tejszínhab a sütin.

Vedd-e ki az önkéntes nyugdíjpénztár hozamait?

A jelenlegi törvényi szabályozás lehetőséget biztosít arra, hogy adómentesen férj hozzá 10 év után minden 3. évben a hozamokhoz. (A tőke felvételét jelenleg is adóztatják.)

Nagyon jól hangzik, értékesítési érv is szokott lenni, hogy 3 évente pénzt kapsz. De a kérdés, hogy jól jársz-e vele.

Tegyük fel, hogy egy nagyon szorgalmas befizetőnk van, aki minden évben befizet a számlára 100.000 Ft-ot, a kiválasztott portfólió pedig legyen minden évben 5% hozamú (a való életben nincs ilyen garancia, csak hogy lásd, mivel jár a hozamok felvétele).

Az alábbi grafikonon látod, hogy mi történik, hogy ha felveszed a pénzt, és ha nem:

Hozamok kivétele az önkéntes nyugdíjpénztárból

A kettő között a végeredményben, és így a te saját nyugdíjaskori vagyonodban is jelentős a különbség. Ha hozzáadod azt a pénzt, amiket kivettél, akkor is elmaradsz a világoskék vonaltól nagyságrendileg annyival, mintha még 1 alkalommal vehettél volna fel hozamot. Éves 100.000 Ft-nál ez mintegy 300.000 Ft mínusz lesz. Megéri?
Sok embernek ezt sajnos nem mondják el, csak azt, hogy felveheti a pénzt. Ők meg ennek megfelelően felveszik, és elköltik.

Van azonban 2 opció, amikor kifejezetten jó ötlet tud lenni, hogy felveszed:

 • Értesz a pénzhez, és valahol máshol, a pénztárinál nagyobb hozammal befekteted (ez talán később lehet több embernek aktuális)
 • Felveszed a hozamodat, és ugyanazzal a lendülettel vissza is fizeted. Ekkor ugyanis az eseti befizetésnek minősül, és mint ilyenre, jár az SZJA kedvezmény.

Neked való az Önkéntes nyugdíjpénztár, ha:

 • legalább 10 éved van hátra a nyugdíjig
 • van saját SZJA visszaigénylési lehetőséged, és itt szeretnéd kihasználni
 • egyáltalán nem kívánsz a pénz menedzselésével foglalkozni
 • látod, hogy szükséges a nyugdíjadról gondoskodni
 • van elegendő fegyelmed, hogy csekkek, vagy bármi más „felszólítás” nélkül is befizess
 • fontos számodra a rugalmasság mind a befizetések, mind a kifizetések területén.
 • fontos, hogy örökölhető, halál esetén viszonylag gyorsan hozzáférhető pénzről legyen szó

Gondold át a belépést, ha:

 • saját magad jobban kezelnéd a pénzedet egy egyedi portfólió kialakításával
 • csak nagyon kis összeget, azt is rendszertelenül tennél félre (akár az összes hozam is kellhet ahhoz, hogy a pénztár működési költségét fedezze)
 • SZJA visszaigénylésed vagy lesz a közeljövőben, vagy nem

Nem neked való az Önkéntes nyugdíjpénztár, ha:

 • nincs 10 éved a nyugdíjig
 • azt várod, hogy a munkaadód ezen keresztül megoldja nélküled a nyugdíjaddal kapcsolatos kérdéskört
 • hamarabb szeretnél elmenni nyugdíjba, mint az aktuális törvényileg meghatározott nyugdíjkorhatár, és ennek a számlának az egyenlegét mindenképp szeretnéd ehhez felhasználni.
 • nem tudsz megbarátkozni azzal, hogy a hozam az nem fix kamat. Így ez változhat, sőt, mínuszba is csúszhat.
 • nincs SZJA visszaigénylési lehetőséged

Kérdések:

 1. Használsz-e adókedvezményre jogosító Önkéntes nyugdíjpénztár számlát? Mi vele a tapasztalatod?
 2. A munkaadódra támaszkodva fizeted, vagy saját magad? Miért ezt a megoldást választottad?
 3. Használsz-e másik pillért a saját nyugdíjvagyonod kiépítéséhez?

Egy blogbejegyzés nyilván nem terjedhet ki minden élethelyzetre, így ha kérdésed van, írtkozz fel a hírlevelünkre, vagy személyesen itt tudsz velünk kapcsolatba lépni.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.