Barion Pixel

A befektetések adózása

Tervezd meg a befektetésed kamatadóját, nehogy meglepetés érjen.

A befektetések adózása fontos kérdés lehet az időtávok tervezésénél. Elvégre ez a hozamodat csökkentheti. A befektetések után fizetendő kamatadó mértéke attól függ, hogy mennyi ideig volt befektetve a pénzed.

a befektetés adóvonzata
Egy befektetés megtervezésénél adott esetben fontos kérdés lehet a kamatadó optimalizálása is.

A 2023. július 01-jén életbelépett törvényről, amely a befektetéseket terhelő Szociális hozzájárulással kapcsolatos, a cikk végén találsz egy kiegészítést.

Mi a kamatadó?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a magánszemélyek által befektetett tőke növekménye után fizetendő adó.

Ez alapján a vállalkozásoknál másképp működik a befektetések adózása. Ha céges vagyont fektetsz be, akkor a pénzügyi műveletek eredményét befolyásolja a hozamod.

Egyéni vállalkozóként jellemzően nem kapcsolódik az értékpapír a tevékenységedhez, így valószínűleg a magánvagyonod részeként tartod ezt nyilván. Legalábbis ezt feltételezi a legtöbb pénzintézet. Így függetlenül attól, hogy „E.V.” jelzésű számládon keletkezik a nyereség, magánszemélyként vonják le tőled. Ez a „félreértésekből” származó adóelkerülést hivatott visszaszorítani.
Amennyiben vállalkozói szolgáltatásod kapcsán, annak ellenértékeként kaptad az értékpapírt, akkor bevételként számolod el az értékpapír pénzben (forintban vagy devizában) kifejezett értékét és a kapott kamatot is. Így kamatadó nem terhel téged. Ezt csak akkor tudod megtenni, ha épp nem szüneteltetted a tevékenységedet.

Mikor fizetsz kamatadót?

Befektetésed alapvetően lehet banki vagy biztosítási jogviszonyon keresztül, ekkor kamatadó fizetési kötelezettséged áll fenn magánszemélyként. Az adó mértékére az időtáv van hatással, a jogviszony nincs.

Befektethetsz még úgy is, hogy valakinek, akár egy vállalkozásnak kölcsönadsz. A fejedben ez lehet, hogy befektetés, technikailag viszont ez egy hitel. A hitel után kapott kamat egyéb jövedelem lesz. Az „egyéb jövedelem” a megnevezése, így az egyéb jövedelmek adózására vonatkozó aktuális szabályok szerint fogja tőled a kifizető levonni. Ekkor a kamatadó nem játszik szerepet.

 

 

Mi után fizetsz kamatadót?

Kamatadót csak a tőke növekménye után fogsz fizetni, így magára a tőkére nem. Ebbe beletartozik

 • a késedelmi kamaton kívül az összes kamat
 • egyes biztosítói kifizetések (ilyen például a biztosítási jogviszonyban levő megtakarításod visszavásárlása, de a haláleseti életbiztosítás térítése már nem)
 • értékpapírokon elért bármilyen címszó alatt elért hozam
 • nyereménybetétkönyv tárgynyereménye

A fizetendő kamatadó mértéke

Befektetés adózása biztosítási jogviszonyon keresztül

Amennyiben biztosítón keresztül kezeled a befektetésedet, választhatsz egyösszegű, illetve folyamatos díjas konstrukciók közül. Az adózásod mértéke számszakilag mind a kettőnél ugyanaz, csupán az időtávok másak.

Befektetés adózása TBSZ számlán keresztül

A TBSZ tartós befektetésre nyitott számla, amely lehet bankbetét típusú vagy értékpapír jellegű számla. Állampapírt, kötvényt, részvényt, befektetési alap befektetési jegyét ez utóbbin tudsz vásárolni.

A TBSZ számla futamideje 3 vagy 5 év lehet, amelybe a gyűjtőév nem tartozik bele. Adózását tekintve az egyösszegű megtakarításokra vonatkozó szabályok érvényesek rá.

Befektetések kamatadója az időtáv függvényében
Forrás: saját rajz

A kamatadó számítása

Nézzünk három példát, hogy világos legyen minden. Mind a három esetben egyösszegben egyszeri 1.000.000,- forintot fektettél be, amelyre 10%-os kamatot ígértek. Most az egyszerűség kedvéért ez évesített kamat, nem pedig kamatos kamat. Egyszerűsítsük a számítást azzal, hogy ez a kamat már a költségeket is tartalmazza. (Egész jó kis befektetés 🙂 )

0. eset: A veszteséges befektetés kamatadója

Fontos, hogy kamatadót csak akkor fogsz fizetni, ha a kapott kamatból levont költségek után még marad pénz, elvégre a tőke tényleges növekedése képzi az adóalapot.
Ha ezt elviszik a költségek, és te egy fillért sem kapsz, vagy esetleg veszteséged keletkezik, akkor a kamatadó futamidőtől függetlenül 0 forint lesz.

1.eset: Kiveszed a pénzedet a 3. év lejárta előtt, mondjuk a 2. évben

Befektetésed kamata:

1.000.000 x 10% x 2 = 200.000 forint

Fizetendő adó:

200.000 x 15% = 30.000 forint

Hazavitt pénzösszeg:

1.000.000 + 200.000 – 30.000 = 1.170.000 forint

2.eset: Kiveszed a pénzedet az 5. év lejárta előtt, mondjuk a 4. évben

Befektetésed kamata:

1.000.000 x 10% x 4 = 400.000 forint

Fizetendő adó:

400.000 x 10% = 40.000 forint

Hazavitt pénzösszeg:

1.000.000 + 400.000 – 40.000 = 1.360.000 forint

3.eset: A 6. évben veszed ki a pénzedet

Befektetésed kamata:

1.000.000 x 10% x 6 = 600.000 forint

Fizetendő adó:

200.000 x 0% = 0 forint

Hazavitt pénzösszeg:

1.000.000 + 600.000 – 0 = 1.600.000 forint

Az állampapír után fizetendő kamatadó

Mivel az állampapír hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, felmerülhet a kérdés, hogy kell-e utána kamatadót fizetned, és ha igen, mennyit.

Ez egy kissé összetett kérdés 🙂

Ha 2019. június 01 előtti a kibocsátás, akkor egységesen 15% a kamatadó mértéke. Az ezutáni kibocsátásnál viszont az számít, hogy hol veszed az állampapírodat.

Állampapír vásárlás Kincstáron keresztül

Ha közvetlenül a Kincstáron keresztül vásárolod, akkor a tőkepiacról szóló törvény lesz az irányadó, amelynek meghatározása alapján a kapott kamat nem minősül jövedelemnek, így mentesül a kamatadó megfizetése alól. Ez futamidőtől független.

Állampapír vásárlás TBSZ számlán keresztül

Ha TBSZ számlán keresztül vásárolsz állampapírt, akkor már az Szja tv. szerint adózik. Azaz a fizetendő adó mértéke függ attól, hogy mennyi nyereséget és milyen időtávon keresztül értél el.

Az állampapír kamatadója
Forrás: saját rajz

Mi a Szociális hozzájárulás, és mikor érinti a befektetéseket?

A témakör érinti a befektetéseket is, elvégre nem minden befektetés hozamát érinti egyformán, így egy kissé torzítja a piacot.

Olyannyira fontos, hogy például a NAV, vagy éppen az MNB oldalán is olvashatsz ezzel kapcsolatban.

Mi is a Szocho tulajdonképpen?

Ez gyakorlatilag nyersen megfogalmazva a kamatadó kiegészítése, amolyan emelés. Ám pont azért nem mondták azt, hogy innentől a kamatadó 15% helyett 28%, mert akkor sokkal nehezebb lenne meghatározni, hogy mire vonatkozik, és mire nem.

A Szocho alapját ugyanaz képzi, mint a kamatadó fizetés alapját, így általános szabályként kimondhatjuk, hogy ahol kamatadót kell fizetned, ott Szochot is, amelynek mértéke 13%.

Téged ez két irányból érinthet:

 • ott, ahol fennáll a fizetési kötelezettség, ott vagy nagyobb rizikót vállalsz, hogy ugyanazt az eredményt elérd, mint eddig, vagy csökken az elért eredményed
 • ott, ahol mentesülhetsz a szocho fizetési kötelezettség alól, ott a többi befektetési formához mérten növekszik az elérhető eredményed.

Mikor mentesülsz a szocho fizetési kötelezettség alól?

Van néhány eset, amikor 0% a szocho, így vélhetően a törvényalkotónak az volt a szándéka, hogy ezen befektetési formák felé terelje a pénzt.

Mentesülsz a szocho fizetési kötelezettség alól a következő esetekben:

 • Állampapírban, Babakötvényben elhelyezett pénzen elért nyereségnél
 • Lakástakarék-pénztári számlán elért nyereség esetén
 • Az ingatlanalapokban elhelyezett pénzeken elért nyereségnél
 • A 2023.07.01. előtt indult befektetéseken elért nyereséget csak a kamatadó fizetési kötelezettség terheli (ha terheli)
 • A TBSZ számlán elhelyezett pénzek esetén (bár a törvény úgy határoz, hogy a futamidő miatt, de itt a TBSZ egyedi jogállása is erősíti ezt)
 • Azoknál a befektetéseknél, amelyeket nem terhel kamatadó (ilyen pl. a hosszútávú befektetés)

Befektetések adózása vállalkozásoknál

Alapvető irányelv, hogy mielőtt döntést hoznál, egyeztess a könyvelőddel az aktuális szabályokkal kapcsolatban!

A vállalkozásoknál az adófizetési kötelezettség másképp jelenik meg. Náluk a Pénzügyi műveletek eredményét befolyásolja ez a kérdéskör. Ezzel pedig vagy növelik, vagy pedig csökkentik a társasági adóalapot. A társasági adó fizetésének mértéke természetesen függ attól, hogy más területeken (pl. a szokásos vállalkozási tevékenysége során) milyen eredményeket tudott felmutatni abban az évben. Könnyen elképzelhető, hogy a kettő épp nullázza egymást.

A vállalkozásoknál a befektetéseket évente szükséges értékelni, és befektetésenként az eredményt vagy a pénzügyi műveletek bevételei vagy pedig a pénzügyi műveletek ráfordításai soron nyilvántartani. A kettő összege adja meg a pénzügyi műveletek eredményét.

Vállalkozások adózása a befektetések után
Forrás: saját rajz

Amennyiben több évre fektetsz be, akkor is évente szükséges ezt az értékelést elvégezned. Függetlenül attól, hogy ténylegesen visszavásároltad-e az adott eszközt.

Kérdések:

 1. Te hogyan tervezed meg a befektetések időtávját a kamatadó optimalizálása szempontjából?
 2. Inkább céges, vagy inkább magánvagyonból látod célszerűnek a befektetést?
 3. Mit gondolsz, hogyan adózik az állampapír, ha befektetési alapon keresztül kerül a birtokodba?

Hozzászólásaidat szívesen olvasom, kérdéseiddel a kapcsolat menüpontban tudsz utolérni.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.