Barion Pixel

Értékpapírszámla: mit kell tudnod róla?

Hogyan működik az értékpapírszámla?

Az értékpapírszámla használatával lehetőséged van új befektetési területek elérésére, ám ehhez tudnod kell néhány dolgot a témáról.

Az értékpapírszámla - mit kell róla tudnod?

Az értékpapírszámla témaköre kellően összetett, így ha ez a cikk nem ad számodra elegendő információt, akkor lépj velünk kapcsolatba, hogy segítsünk megválaszolni a kérdésedet. Mielőtt fejest ugrunk a témába, nézzünk egy alapfogalmat:

Mi az értékpapír?

Az értékpapír vagyonjogot vagy követelést megtestesítő okirat.

Az értékpapír típusai

 • Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír: ezek jellemzően a vállalati kötvények valamint az állampapírok
 • Tagságot (részesedést) megtestesítő értékpapír: ők a részvények valamint a befektetési alapok befektetési jegyei
 • Áruval kapcsolatos jogokat megtestesítő értékpapírok: erre példa a közraktárjegy

Megjelenési formái

Okirati formában megjelenő értékpapír

Manapság már egyre ritkább, de nem lehetetlen. Tartalmazza az adott értékpapírra jellemző, törvény által meghatározott formai kellékeket. A hagyományos, kézzel fogható papírokat soroljuk ide. Ezeket te magad helyezed el biztonságos helyre.

Dematerializált értékpapírok

Ugyanolyan jogokat testesítenek meg, ugyanazok a törvényben meghatározott formai kellékei, viszont csak számítógépes nyilvántartásban létezik. Nem más, mint egy elektronikus jel. Ezt viszont valahol tárolnod kell. Erre szolgál az értékpapírszámla.

Az értékpapírszámla

Fogalma

Az értékpapírszámla egy, a bankszámlához nagyban hasonlító számlatípus. Ezen tarthatsz ugyanúgy készpénzt, mint egy normál bankszámlán, és mily meglepő, de értékpapírokat is tarthatsz itt.

Nagyon hasonlít a bankszámlára, a működése is szinte azonos. Csak addig, amíg a forint számládon csak forintot, az eurós számládon csak eurót tarthatsz, azaz minden pénznemnek szükséges külön számlát nyitnod, itt értékpapírokat tartasz összesítve, egyetlen számlán. Nem szükséges mindennek külön-külön számlát nyitnod.

Mit tarthatsz nyilván az értékpapírszámlán?

Technikailag bármelyik értékpapírszámla alkalmas az alábbiak nyilvántartására még akkor is, ha az adott pénzintézetnél ez nem elérhető:

 • befektetési jegyek (hagyományos befektetési alap, vagy ETF jegyei),
 • kötvények,
 • részvények,
 • állampapírok
 • opciók
 • határidős megbízások
 • pénz

Ki kezelheti ezt a számlát?

Természetesen a tulajdonos, ezen kívül a tulajdonos akár a számla megnyitásakor, akár később adhat meghatalmazást akár eseti, akár állandó jelleggel. Ekkor a meghatalmazott is rendelkezhet a számla fölött.

Az értékpapírszámla adózása

A befektetések adózása részben szó volt arról, hogy a befektetéseden elért nyereség után fizetendő adó mértéke függ attól, hogy mennyi ideig volt lekötve a pénzed. Az elérhető adókedvezménnyel is ösztönzi az állam a hosszútávú befektetéseket, ez viszont az értékpapírszámlán normál esetben akadályokba ütközik.

Az értékpapírszámla adózásával kapcsolatban érdemes egy erre szakosodott szakember tanácsát is kikérned. Jelen cikk témája és terjedelme, valamint az adójogszabályok összetettsége nem teszi lehetővé a teljeskörű tájékoztatást.

Az értékpapírszámlán elért nyereség után fizetendő adóval kapcsolatban az SZJA törvény az irányadó. Alapelvként elmondható, hogy az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek (pl. részvények, devizák, befektetési jegyek kereskedése) a kettős adóztatást elkerülő egyezmény hatálya alá esik. Ilyen egyezménye Magyarországnak az Európai Gazdasági Térség államaival, valamint az USA-val van. Fontos tudni, hogy ami nem tartozik az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek alá (pl. kriptodeviza kereskedés), arra ez az egyezmény nem vonatkozik.

Normál értékpapírszámla esetében

Az elért nyereség jogcímtől függően adózik, amivel biztosan kell számolnod:

Jövedelem típusa Fizetendő adó Adó mértéke
Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem (pl. árfolyamnyereség) Nyereségadó 15%
Kapott kamat Kamatadó
Kapott osztalék (magyar kibocsátótól) Osztalékadó
Kapott osztalék (nem magyar kibocsátótól) Osztalékadó Adózási egyezmény szerint

 

TBSZ, NYESZ

A TBSZ-en, illetve ennek speciális típusán, a NYESZ-en elhelyezett pénzen (és az ebből vásárolt eszközökön) elért nyereség után egységes, a számlanyitástól eltelt idő hosszától függő mértékű adó-és járulékfizetési kötelezettség merül fel. Ez független attól, hogy egyébként kamatadó, árfolyamnyereség-adó vagy osztalékadó hatálya alatt állnak.

Ennek mértéke (a gyűjtőév nélkül számolva):

 • A 3. év végéig: 15%
 • A 3. és 5. év között: 10%
 • Az 5. év után: 0%

Az értékpapírszámla biztonsága

Keler Zrt nyilvántartása

Magyarországon a közvetítők és a kibocsátók számláit a Keler Zrt. tartja nyilván. Ez a te biztonságodat is szolgálja. Ha bármi történne azzal a céggel, ahol te értékpapírszámlát nyitottál és használsz, biztos lehetsz benne, hogy azok az értékpapírok, amelyeknél a Keler Zrt. téged jegyzett be tulajdonosként, ott te maradsz a tulajdonos. Az új számla megnyitása után kérheted a transzfert, és ugyanúgy folytathatsz mindent tovább.

BEVA, OBA garancia

Jelenleg befektetési szolgáltatást és ehhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatást csak MNB engedéllyel lehet végezni. Az MNB által felügyelt cégek tartoznak a BEVA hatásköre alá, ezeknél akár hagyományos értékpapírszámlát, akár TBSZ számlát nyitsz, az ilyen védelem alá esik. Ekkor 100 ezer euró összegig kaphatsz kártérítést.

Mikor fizet a BEVA?

Akkor, ha az adott értékpapírszámlát szolgáltató cég a neveden levő értékpapírt nem tudja neked kiadni. Ez legáltalánosabb formában azt jelenti, hogy csődbe mentek, esetleg valamilyen bűncselekmény történt.

Mikor nem fizet a BEVA?

Van néhány eset, ami kívül esik a BEVA hatáskörén:

 • árfolyamveszteséget szenvedtél el: ez a te saját döntésed volt, ettől függetlenül az értékpapírral pedig el tud számolni a szolgáltató
 • szabálytalanul, engedély nélkül működő céggel kötsz szerződést: ők semmilyen szabályozás alá nem esnek, míg el nem csípik őket
 • külföldi székhellyel rendelkező szolgáltató: rájuk a székhely szerinti ország szabályozása vonatkozik
 • az értékpapírszámlán tárolt pénz OBA hatáskör

Van néhány kizárás, nekik akkor sem fizet a BEVA, ha amúgy jogosultak lennének rá:

 • az állam
 • a költségvetési szerv
 • a tartósan, száz százalékban állami tulajdonban lévő gazdasági társaság
 • a helyi önkormányzat
 • az intézményi befektető
 • a kötelező vagy önkéntes betétbiztosítási, intézményvédelmi, Befektető-védelmi Alap, illetve a Pénztárak Garancia Alapja
 • az elkülönített állami pénzalap
 • a befektetési vállalkozás, tőzsdetag, illetőleg árutőzsdei szolgáltató
 • a pénzügyi intézmény
 • a Magyar Nemzeti Bank
 • valamint a felsoroltak közvetlen hozzátartozói

Viszont ezeket a sorokat olvasva valószínűnek tartom, hogy egyik fenti szereplő sem vagy.

Szempontok, mielőtt értékpapírszámlát nyitsz

Milyen tőzsdék, értékpapírok érhetőek el a számlán keresztül?

Mielőtt csak és kizárólag a díjaknak ugranál fejest, nézd át a kínálatot annak fényében is, hogy mire szeretnéd használni a számlát.
Elképzelhető, hogy egy bank csak a saját befektetési alapjait kínálja fel, így pedig lehet, hogy olcsón tud dolgozni, de te nem feltétlen nyersz vele.
Utánanézhetsz a BÉT oldalán annak, hogy ki mivel foglalkozik.

Milyen szolgáltatás érhető el az értékpapírszámlán keresztül?

Sok olyan számla van, amely 0 forint befizetésével is megnyitható (többsége ilyen). Ez viszont nem jelenti azt, hogy te ezzel mindenhez hozzáfértél. Vannak eszközalapok, amelyek csak bizonyos limit fölött elérhetőek.

Van-e szakértői segítség?

Jó, ha tudsz kitől kérdezni. Ha nem értesz a kereskedéshez, akkor szükséged lehet segítségre a döntéseid meghozatalában, különben nagyon valószínű, hogy veszteség ér. A tőzsdei kereskedés névlegesen nagyon egyszerű, csak néhány gombnyomás. Ha ténylegesen az lenne, akkor nem lenne a legtöbb ügyfél (a brókercégek lakossági ügyfeleinek mintegy 70% fölötti része) veszteséges.

Helyetted nem fog dönteni senki, de jó esetben ahelyett, hogy csak „bököd”, hogy válts, és ezzel a banknak generálj bevételt, rá tud világítani azokra a pontokra, amik alapján jó döntést hozol.

A felszámított díjak

Tény és való, az eredményedet erősen befolyásolja, ha magas díjakat terhelnek rád. Olcsó húsnak viszont könnyen híg lehet a leve. Nyilván nem baj ha olcsó, de mielőtt csak ezalapján hoznál döntést, nézd át a díjtáblázatot más szempontok szerint is:

 • mennyire átlátható az árazása: nem az a problémás, ha hosszú a lista, de ha káosz uralkodik, akkor az egy figyelmeztető jel
 • a többiekhez képest milyen az árazása: lehet azért olcsó, mert keveset tud, vagy azért, mert van vele pl. új piacra lépési célja. Lehet azért drága, mert bőségesen kitermeli a költségeit az extra szolgáltatásokkal, vagy csak azért, mert köszöni, de semmi szüksége nincs új ügyfélre.
 • mire szeretnéd használni a számlát: ha daytradelni szeretnél (azaz naponta adnál több megbízást is), akkor számodra a megbízási díjak nagysága az elsődleges, hosszabb távú befektetésnél inkább a számlavezetési díj nagysága a döntő

Arra semmiképp se számíts, hogy a bankszámlákhoz hasonlóan 0 forintos akcióba botlasz. Valamilyen címszó alatt beárazza mindenki a szolgáltatást akkor is, ha jutalékmentesnek hirdetik.

Mennyire könnyű használni a szolgáltatást?

Itt gondolhatsz sokmindenre, ami a használat közben előjön.

 • Mennyire könnyű velük kapcsolatba lépni? Van-e nyelvi akadály?
 • Mennyire felhasználóbarát az online felület?
 • Kiutalásnál válaszolnak egyből, vagy húzzák az időt?

Van-e bármilyen figyelmeztető jel?

Előre bocsátanám, hogy nincs olyan módszer, amely 100%-os segítséget nyújtana ebben, de válassz olyan közvetítőt, amely szigorúan felügyelet alatt működik.
Vannak-e a cégre keresve olyan bejegyzések, amelyek inkább a távolságtartásra adnak okot?

Mit találsz róluk az interneten?

Itt nem feltétlen csak arra gondolok, hogy jelentek-e meg róla rossz hírek.
A Buda-Cashról egész addig nem volt rossz hír, míg a hatóság közbe nem lépett, egy kellően régóta működő, amúgy stabil cégről esélyes, hogy találsz valami csámcsognivalót.

Ehelyett inkább az alábbiak adnak okot a visszalépésre:

 • a „scam” vagy „fraud” szavakra és a cég nevére rákeresve releváns találatot kapsz
 • túl sok negatív ügyfélvélemény
 • gyors meggazdagodás ígérete
Milyen a honlap?

Ha erősen hiányos, az ritkán annak a jele, hogy épp fejlesztik. Legtöbbször hiányzik a felügyeleti szerv engedélye. Könnyű eldönteni, hogy melyikről van szó. Ha csak fejlesztik az oldalt (esetleg a te böngésződ nem rakja rendesen össze a képet), akkor megtalálod az MNB listáján őket.

Mennyire stabil és biztonságos a cég?

Ezt a pontot talán magyaráznom sem kell. Ahhoz, hogy valaki jó szakembereket tudjon megfizetni és hosszútávon magánál tartani, ahhoz pénz kell. Arról nem is beszélve, hogy ha az ügyfeleket is megfelelő színvonalon no meg biztonsági szinten akarja kiszolgálni, az sosincs ingyen.

Mennyire „nyomul” agresszíven?

Egy komoly brókercég, ha hirdeti is magát, akkor sem tolja túl. Sem a semmiből jött erőszakos hideghívás, sem a minél több kötést eredményező robotértékesítés preferálása, sem elsőként a tőzsdén kívüli ügyletek kínálása nem arra vall, hogy megbízható és számodra is előnyös céggel állsz szemben.

Hogyan tudod csökkenteni a kockázatodat?

Ha attól félnél, hogy rosszul választasz, és valami történik a pénzeddel, akkor az alábbi lehetőségeket gondold át:

 • több magyarországi számlát is nyithatsz, nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy egyszerre történjen baj mindenhol
 • ha nagyon nem bízol a hazai szolgáltatókban, nyithatsz online is egy olyan számlát, ahol külföldi szolgáltatónál helyezed el a pénzedet, ekkor célszerű olyat választani, amely felügyelete ugyanolyan szigorú, mint a hazai
 • csak annyi pénzt tartasz egy értékpapírszámlán, ami az adott néhány megbízás végrehajtásához szükséges, új megbízáshoz egy külső bankszámláról utalsz be
 • végül a legegyszerűbb: ha arra számítasz, hogy az általad választott szolgáltatóval valami baj fog történni, azaz nem bízol benne, akkor válassz olyat, akiben meg tudsz bízni.

Mit tehetsz, ha mégsem vagy elégedett?

Abban az esetben, ha szolgáltatót szeretnél váltani, és zárni szeretnél egy számlát, akkor általánosságban két dolgot tudsz tenni attól függően, hogy az új brókercég forgalmazza-e azokat az értékpapírokat, amikkel már rendelkezel.

 • ha nem forgalmazza, akkor eladod (számodra kedvezőtlen árfolyamnál vagy kivársz, vagy realizálod a veszteséget)
 • szerencsés esetben elérhetőek az új helyen is, ekkor egy transzfert kérsz egyik számláról a másikra, hasonlóan a banki pénzátutaláshoz

Az értékpapírszámla előnyei

Optimális esetben (magyarán, ha jól választottál), akkor kaptál egy olyan számlát, amely:

 • nincs időhöz kötve: sem futamideje, sem kötelező tartási ideje nincs
 • rugalmas: a saját kockázati étvágyadnak, céljaidnak, és lehetőségeidnek megfelelően használhatod, olyan értékpapírt választasz, ami neked tetszik
 • nincs befizetési kötelezettséged: ha egyösszegű befektetésként képzelted el, akkor egyösszegű lesz, ha többször fizetnél be, de akár rendszertelen időközönként vagy eltérő összegeket, akkor azt is megteheted
 • magas nyereség lehetősége: ha jól használod, kiemelkedő hozamlehetőségeid lehetnek, messze sokkal nagyobbak, mint a legtöbb egyéb befektetés esetében. Ezt a nyereséget különböző megbízásokkal (pl. tőkeáttétellel) növelni is tudod. Ám ne feledd, hogy a kockázat és a hozam kéz a kézben jár.

Az értékpapírszámla hátrányai

Az éremnek két oldala van, amely még a számodra legoptimálisabb választás esetében is fennáll:

 • szakértelmet igényel: a megfelelő értékpapír kiválasztásához elengedhetetlen a szakértelem vagy a te részedről, vagy egy privátbankár részéről
 • eljárás alá vonható: az itt elhelyezett pénz banki jogviszony keretein belül van kezelve, azaz inkasszálható, valamint haláleset kapcsán az örökösödési eljárás alá tartozik
 • nehezen optimalizálható adózás: a normál értékpapírszámlán (azaz a TBSZ számlától eltekintve) hiába tartasz hosszútávon pénzt, adófizetési kötelezettséged nem szűnik meg.
 • nehezen összehasonlítható díjszabás: sok szolgáltató, sokféle díjtétel, ennek megfelelően nagyon nehéz átrágni magadat a táblázatokon

Unit-Linked vs. Értékpapírszámla

Abból kiindulva, hogy a Unit-Linked életbiztosításon keresztül is befektetési alapokat érsz el, jogos a kérdés, hogy melyikkel jársz jobban. Erre nincs egyértelmű fekete-fehér válasz, vannak, akik párhuzamosan használják mind a kettőt.

Az értékpapírszámla és a unit-linked biztosítás közös vonásai:

 • használható nyugdíj-előtakarékossághoz (az értékpapírnál a már említett NYESZ, valamint a nyugdíjbiztosítás ad erre lehetőséget)
 • befektethetsz, ezáltal árfolyam-nyereségre tehetsz szert, ami általában magasabb, mint amit pl. egy bankban kaphatsz.
 • az általad választott időtávhoz (közép- és hosszútávhoz) biztosan találsz megfelelő megoldást

 

Unit-linked életbiztosítás
Mellette Ellene
 • kezdőknek, pénzügyi területen kevésbé járatosaknak mintaportfóliók, menedzselt alapok már szinte mindenhol elérhetőek
 • adózás tekintetében könnyebb kiigazodni
 • öröklése sokkal könnyebben megoldható
 • kötöttebbek a portfóliók, egyedi részvényekre ne számíts
 • rosszul használva a folyamatos díjas megoldás nagyon költséges lehet
 • közel sincs garantálva, hogy a kiválasztott pénzintézet által kínált befektetési alapok neked is jók, a biztosítók közötti váltás viszont csak veszteséggel oldható meg

 

Értékpapírszámla
Mellette Ellene
 • pénzügyekben járatosaknak szélesebbkörű portfólióra is lehetőségeket kínál (pl. egyedi részvények vásárlása)
 • rugalmas
 • magasabb szintű pénzügyi szolgáltatásokat is igénybe vehetsz, amellyel növelheted a nyereségedet
 • adózását, díjait nehéz optimalizálni
 • szakértelem hiányában, rossz döntést hozva veszteség ér
 • öröklésnél, hatósági eljárásnál hátrány a banki jogviszony
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.