Barion Pixel

Családi költségvetés

Hogyan vedd kézbe a pénzügyeidet a családi költségvetés segítségével?

Az emberek többsége magától értetődőnek gondolja, hogy csak egy módon lehet a pénzt használnia. Ha háztartási szinten nézed a szokásaidat, akkor a családi költségvetés megmutatja, hogy egy viszonylag kis változás is milyen eredményekre vezet hosszabb távon.

Családi költségvetés

Miért van szükség a családi költségvetésre?

Sokan a költségvetést azonosnak gondolják a már elköltött pénz listázásával. Ez azonban a munkának csak a kisebbik része. A visszafelé tekintéssel csak azt tudod meg, hogy mire ment el a pénz, azaz ha esetleg van valami probléma, akkor megtudod, hogy mikor történt.
A családi szinten tervezés előre felé mutat. Azaz még azelőtt tervezed meg a pénz leendő helyét, hogy egyetlen fillért is elköltöttél volna belőle. Ezzel lehetőséged nyílik arra, hogy céljaidat fókuszáltabban, gyorsabban érd el, mint ahogyan arra is, hogy elkerüld, hogy túlköltekezés miatt később komoly pénzügyi problémák elé nézz.

A költségvetés tervezése a jóléthez vezető utat teszi lehetővé, ennek megfelelően a pénzügyi Maslow piramis is erre épül.

Mit érsz el a háztartási költségvetéssel?

A pénzügyi keretek

Legyél tisztában azzal, hogy a fizetésed vagy más bevételed mire megy el. A családi költségvetéssel háztartási szinten tudsz kereteket szabni annak, hogy mire mennyit költhetsz. Ezzel két legyet ütsz egy csapásra:

 • elkerülöd, hogy akár véletlenül is túllépd a saját kereteidet és ezzel akár egy adósságspirált indíts
 • sokkal hamarabb eléred a pénzügyi céljaidat, legyen az bármi

Nagyobb kiadások tervezése

Egy autó vásárlása mindenképpen tervezést igényel, de sok esetben ebbe a kategóriába esik 1-1 értékesebb műszaki cikk is. Bár csábító lehet a hitelkártya vagy az áruhitel igénybevétele, de adott esetben ezzel nagyobb pénzügyi hátrányt szenvedsz, mint amennyit a vásárlás előre lendít rajtad.

Felkészülés a nem havonta esedékes kiadásokra

A háztartási költségvetés egészét egy teljes évre készíted el, és a különböző módszerek közül választva ezt bontod le havi szintre. Amikor olyan kiadásokról beszélünk, amelyek nagyobb összeget igényelnek, de csak félévente esedékesek, akkor ezekre is előre fel tudsz készülni, hogy ott és akkor ne okozzanak gondot. Milyen kiadások jöhetnek ilyenkor szóba? Ilyenek, mint pl.:

 • rendszeres díjú, de nem havonta esedékes befektetések díja
 • gépjárművel kapcsolatos kiadások (műszaki vizsga, egyéb esedékes javítások)
 • tervezett fejlesztések az ingatlanon

Hogyan készíts háztartási költségvetést?

Kövesd a következő lépéseket ahhoz, hogy elkészítsd a saját költségvetésedet:

Kiadások összeírása

Gyűjtsd össze a rendszeres kiadásaidat. Ehhez használd a bankszámla kivonataidat, a bevásárló listádat, vagy bármit, ami számodra segítséget ad. A lényeg, hogy hiteles képet kapj mindenről, amire költeni szoktál.

Osztályozd a kiadásaidat

Az összeírás során a későbbi munkádat könnyíted meg, ha egyből csoportosítasz. Ilyen kategóriákat hozz létre, mint pl.:

 • lakhatás
 • közlekedés
 • gyermek
 • kisállat
 • egészség
 • hitelek
 • befektetés
 • stb

A bevételek számszerűsítése

Amikor minden hónapban fix bérért dolgozol, és ez az egyetlen bevételi forrásod, akkor ezen a ponton viszonylag könnyen túl tudsz lendülni. Azonban ha változó bért (akár teljesítménybért, akár évközi prémiumot) kapsz, van más bevételed is, akkor vedd ezeket is számba teljes egészében. Figyelj az időbeliségre is. A tervezésnél fontos szerepe lesz nem csak annak, hogy megérkezik, hanem annak is, hogy mikor.

Határozz meg kereteket az egyes kategóriáknak

A bevételeidet oszd szét az egyes kategóriák között. Bármilyen módszert is alkalmazol a családi költségvetés használatakor, a keretek megtervezésénél elvárás, hogy:

 • legyen életszerű, elvégre eszerint tervezel élni
 • tartalmazza ne csak a már meglévő kiadásaidat, hanem tervezz belőle hosszútávú megtakarítást is
 • ha még nem építettél fel vésztartalékot, akkor mindenképp tervezd be azt is, egy nemvárt probléma könnyen fejreállíthatja gondos munkád eredményét.

Bár a tervezéshez elég néhány papírlap is, de használhatod ezt a tervezőt is, hogy könnyebb legyen a számítás:

 

költségvetés tervezés excellel

Töltsd le a tervezőt

Néhány tipp, hogy könnyebb legyen a háztartási költségvetés betartása

Határozz meg prioritást a kategóriák között

A prioritás meghatározásával azt az 1-2 célt fogod több forráshoz juttatni, így még hamarabb elérni. Másik előnye, hogy az élet hoz változásokat, így könnyen előfordulhat, hogy át kell tervezned a már elkészült költségvetésedet. Ha tudod, hogy mik a számotokra legfontosabb részek, akkor valami más terhére fogtok megoldást találni a kérdésre.

Legyen minden automatikus

Amit csak lehet, automatizálj. Használd az állandó átutalási megbízást vagy a csoportos beszedési megbízást. Ekkor a pénz még azelőtt távozik a számládról, hogy elfelejtenéd befizetni az adott tételt, vagy egész egyszerűen elköltenéd az erre szánt összeget.

Kövesd nyomon a kiadásaidat

Jegyezd fel és rendszerezd minden kiadásodat rövid időközönként. Ez lehet naponta, de hetente mindenképp tedd meg. Ennek két előnye is van

 • nyomonkövetheted, hogy mely területeken vagy hajlamos a túlköltekezésre: ez lehet rossz szokás de akár tervezési hiba is
 • nem “majd egyszer” jössz rá, hogy arra a tételre már nem tellett

Milyen hibákat követhetsz el a családi költségvetés kapcsán?

Nem vagy elég alapos

Amikor tervezel, mindent tervezz meg. Ha itt-ott-amott hagyod, hogy kicsússzon az irányítás a kezeid közül, akkor nem sokkal leszel előrébb. Gondolj bele, napi szinten 1.000 forint plusz kiadás könnyen összejön anélkül, hogy ténylegesen feltűnne.
Reggel a kollégákkal még egy kávé, délben inkább máshonnan rendelsz ebédet, délután meg egye fene, legyen valami nasi, ha már úgyis moziba mentek. Ha a pároddal együtt naponta csak 1.000 forintot költötök el fejenként valamilyen szórakozásra vagy közel sem létszükségletre, akkor az éves szinten túlmegy a félmillió forinton. Egy ekkora összeg pedig hatással van az életedre pozitív és negatív irányban is.

A családi költségvetésnél nem tervezel váratlan kiadásra

Tartalék nélkül ugyanúgy fogsz egyensúlyozni a pénzügyekben, mint artista mindenféle védőháló nélkül. Ahogy a bölcsesség tartja: Az életben az a szép, hogy bármi megtörténhet. És egyben az a rossz, hogy ez a bármi meg is történik.

A fűtés akkor mondja be az unalmast, amikor lehűlést mondanak, és a gyerek is akkor fogja bejelenteni, hogy extra pénzt kell vinni a kirándulásra, amikor az autószerelő közli, hogy nem csak az olajat kellett cserélni ahhoz, hogy ne füstöljön a kocsi orrán-száján.

Ha ezekre a tételekre nincs tartalékod, akkor könnyen lehet, hogy minden mást kell borítanod, ami adott esetben drága tanulópénz lesz arra, hogy miért is kell várni a váratlant.

Megpróbálsz lépést tartani “Kovácsékkal”

A szomszéd fűje mindig zöldebb, és az ember hajlamos a tervezésnél is úgy tervezni, hogy inkább nem tesz magának félre hosszú távra semmit annak érdekében, hogy a szomszédénál nagyobb autó állhasson a házad előtt.

A költségvetést csak magatoknak tervezd! 

Ha mindenki másénál magasabb életszínvonalat akarsz megtervezni magadnak, akkor azt a családi költségvetés bevétel oldalánál kell kezdened. Csupán a kiadások ilyen módú alakításával szükségtelen módon terheled meg a büdzsédet.

Nem ragaszkodsz a saját kereteidhez

A családi költségvetés csak akkor fog működni, ha mindenki tartja magát ehhez a megállapodáshoz. Itt-ott elfeledkezve róla, csak néha ránézve nem érsz el eredményt. Ez eleinte igényel tőled / tőletek fegyelmet, olykor komoly újratervezést, de hosszútávon kifizetődik.

Milyen módszerek vannak a családi költségvetés készítésére?

A családi költségvetés elkészítésére több módszer is létezik. Válaszd a hozzád leginkább passzolót, és ami még fontosabb, tarts is ki mellette.

50/30/20 módszer

Költségkeretet ad 1-1 iránynak. A bevételed 50% -a a szükségletekre megy, 30%-a a személyes kiadásokra, 20% pedig a megtakarításokra.

Borítékos módszer

Vegyél borítékokat, cimkézd meg őket a kiadásaid kategóriái szerint és határozd meg, hogy mire mennyit szeretnél költeni. Azt az összeget, amit hó elején beleteszel az adott borítékba, csak arra a célra használhatod, de nem használhatsz többet, mint amit beletettél.

Először magadat fizesd ki, azaz a visszafelé tervezés

Határozd meg a pénzügyi céljaidat, először ezekre tegyél félre (ezzel fizeted ki magadat), ami fennmarad, azt oszd szét a szükséges helyekre.

Zéró alapú költségvetés

Minden egyes forintnak találj “munkát”. Ekkor nem marad tétlen a pénzed arra várva, hogy majd egyszer felhasználd, vagy csip-csup dolgokra elköltsd. Ennek a módszernek a lényege, hogy a fennmaradó összeget saját pénzügyi céljaid segítésére (hitel előtörlesztés, befektetés, stb) használd, és hó végére ne maradjon olyan pénz, amely nem érted dolgozik.

Kérdések:

 1. Neked melyik módszer a legszimpatikusabb a családi költségvetés megtervezéséhez?
 2. Hogyan látnál neki a saját terveidnek?
 3. Hogyan hidalnád át a “hosszútávú megtakarításra már nem telik” témakört?

Kérdéseddel itt tudsz velünk kapcsolatba lépni, hozzászólásodat pedig szívesen olvasom a közösségi médiák kommentjében.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.