Barion Pixel

Borítékos módszer a megtakarításban

Hogyan használd a borítékos módszert a megtakarításod növeléséhez?

Nagy feladat, hogy hogyan takaríts meg a nehezen megkeresett pénzedből? Talán itt az ideje, hogy a borítékos módszer segítsen.

Borítékos módszer a költségvetéshez

Mi a borítékos módszer?

Ez egy pénzgazdálkodási stratégia, amely arra ösztönöz, hogy minden hónapban pontosan tervezd meg a költségvetésedet. Természetesen nem csak a megtervezésében segít, hanem abban is, hogy tudatosabban használd fel a pénzedet és jobban kézben tartsd a pénzügyeidet.

Tény és való, hogy a borítékos módszer leginkább azoknak hasznos, akik jellemzően készpénzt használnak, de egy kis gyakorlással kiterjesztheted ezt a digitális világra is.

Miért jó a borítékos módszer?

Alapesetben a pénzedet ténylegesen borítékokban tartod, az egyes borítékokról (azaz a pénzügyi kategóriákról) mindig hónap elején döntesz, és ennek megfelelően teszel pénzt 1-1 helyre. Miután eldöntötted, hogy melyik irányra mennyi pénzt szánsz, csak azt az összeget használhatod fel erre a célra, ami az adott borítékban van. Ha elfogyott a pénz, akkor csak a következő hónapban, az újra feltöltött egyenlegből használhatsz.
Ha már nagyon gyakorlott vagy, akkor használhatod ezt a módszert digitálisan is, azaz egy jó könyvelőhöz hasonlóan nyomonkövetve a kiadásaidat és a bevételeidet. Amíg viszont ez a gyakorlat nincs meg, felejtsd el a hitelkártyát. Ezzel ugyanis sokkal jobban ki vagy téve az impulzusvásárlások esélyének, amellyel nagyon könnyen felboríthatod a még éppencsak kialakulóban levő költségvetésedet.

Hogyan kezdj hozzá a borítékos módszernek?

A módszer nagyon jó arra, hogy segítsen kézbentartani a pénzügyeidet, ám igaz ami igaz, az elején némi önfegyelmet igényel, mire elsajátítod a használatát. (Csak úgy, mint bármely más szokás kialakítása.)

1. Jelölj ki kategóriákat és egy hozzá tartozó költségkeretet

Ahelyett, hogy az ahogy esik úgy puffan módszert használnád, meg egy „vegyes” kategóriából költenél mindenre, amire éppen szükségesnek gondolod, inkább kövesd nyomon a pénzedet. Tudd, hogy mire mennyi megy el. Hozz létre kategóriákat. Ilyenekre gondolok, mint pl. :

 • élelmiszer
 • közművek
 • lakás (lakbér, hitel, egyebek)
 • autó / közlekedés
 • szórakozás / nyaralás
 • stb

Figyelj arra, hogy jusson a hosszútávú megtakarításokra is pénz, elvégre tartalékra mindig szükséged lesz!

2. Cimkézd meg a borítékokat

Miután átnézted a pénzügyeidet, látod, hogy mikre szoktál költeni, írd rá a borítékra a kategória nevét és az erre szánt összeget. Ez segít nyomon követni és szervezettnek maradni.

3. Tedd a borítékba az erre szánt összeget

Miután megkaptad a fizetésedet, az egészet oszd szét a borítékok között a már eldöntött összegek szerint. (Ha átutalással kapod a fizetésedet, későbbiekben jó szolgáltatot tesz majd egy excel tábla)

4. Költs megfontoltan

Amikor pénzt költesz, akkor az adott kategóriának megfelelő helyről vedd el a pénzt. Gondold át a kiadásaidat, mivel ha egy borítékból elfogy a pénz, akkor nem teheted meg, hogy egy másikból pótolod. Meg kell várnod vele a következő havi bevételt, különben felborítanád a költségvetésedet.
Ha a hónap végén valamelyik borítékban marad pénzed, akkor több módon is dönthetsz. Pl: úgy, hogy

 • átviszed a következő hónapra, ezzel is könnyítve a következő havi tervezést
 • a vésztartalékodat növeled vele
 • befekteted, hogy érted dolgozzon a pénzed

Egy kis segítség a borítékos módszer használatához

Ha még most kezded a módszer használatát

Ahhoz, hogy könnyebben használd a borítékos módszert, készítettem neked egy kis segítséget. Ezt a kis táblázatot letöltve és kinyomtatva bele tudod tenni az egyes borítékokba, ezzel is megkönnyítve a borítékos módszer használatát.

Pénz nyomonkövetése a borítékos módszerrel

 

PDF formátumban is le tudod tölteni.

Ha a borítékos módszer már nem okoz gondot

Természetes, hogy igényel némi odafigyelést bármilyen szokás felvétele az életedbe. A borítékos módszer segítségével annyi könnyítést kapsz, hogy fizikailag is látod a pénzt, valamint annak fogyását. Ezt jól használva egyszerűen lehetetlen túllépned a kereteidet. Elvégre egy borítékból nem vehetsz ki több pénzt, mint amennyit beletettél.

Ha már gyakorlott vagy a módszerben, és amúgy is sokkal több pénzt kezelsz online, mint amennyi készpénzt kezelsz, akkor neked való ez az excel.

költségvetés tervezés excellel

 

Ezzel megtervezheted a költségvetésedet előre is, de ha az a kényelmesebb, akkor a már elköltött pénzed nyomonkövetésére is használhatod. (Csak ekkor vigyázz arra, hogy a nyomonkövetés nem egyenlő a tervezéssel)

Töltsd le a tervezőt

 

Kérdések:

 1. Te milyen módszert használsz a saját pénzügyeid kézbentartására?
 2. Mit gondolsz, hogyan tudnád ezt a módszert beilleszteni a szokásaid közé?
 3. Mit látsz az esetleges gyenge pontoknak, és hogyan tudnád korrigálni?

Kérdéseddel itt tudsz velünk kapcsolatba lépni, hozzászólásodat pedig szívesen olvasom a közösségi médiák kommentjében.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.