Barion Pixel

A biztonságos befektetés

Alapvető kérdés: Hogyan lesz biztonságos a befektetésed?

A befektetések biztonsága az egész pénzügyi tervezés alapja. Pont úgy, ahogy stabil alapok nélkül egy házat sem tudnál felépíteni, enélkül az erre épített tervek dőlnek dugába.

a befektetés biztonsága

 

Amikor úgy döntesz, hogy befektetsz, azt a későbbi nyereség reményében teszed, nem pedig azért, hogy még a készpénzzé tétel előtt „csicsa” kimutatásokat kapj. Ha nagyon szép kimutatásokon szereplő még szebb hozamok látványára vágynál, akkor azt én befektetett összeg nélkül is tudok neked gyártani kilószám. 🙂 És garantálom, hogy ugyanúgy nem mész vele semmire, mint egy nem eléggé biztonságos befektetés elúszott tőkéjével.

 

 

Mielőtt megnézzük, hogy hogyan épül fel egy biztonságos befektetés, nézzünk meg néhány figyelmeztető jelet, amit ha látsz, akkor inkább szaladj nagyon messze.

Figyelmeztető jelek a befektetések biztonsága területén.

A legtöbb csaló inkább összeesküvés elméletekre építve vezet meg, esetleg az érzelmek alapján próbál veled döntést hozatni. Egyik sem jó megoldás, befektetési döntést ugyanis hideg fejjel hozunk.

„Mindössze 200.000 forint befektetésből egyetlen nap alatt 19.530,- forint nyereségem lett és garanciát is vállaltak” / „Gigahiperszuperhatalmas a hozam, miközben teljesen biztonságos”

A piramisként működő csalók kedvence. Messziről jött ember amúgy is azt mond, amit akar.

Ekkora nyereséget viszont ki is kell tudni valamiből termelni, amire tartósan, lejtmenet és megtorpanás nélkül, pláne garanciák és 100% biztonság mellett egyetlen törvényes eszköz sem képes.

Ezt amúgy lehet még cifrázni sok mindennel:

  • valamilyen szűkösséggel („Már csak 10 napig regisztrálhatsz” / „csak 5 ember regisztrálhat alád, több nem”)
  • földrajzi megkötéssel („Magyarországról már csak a hónap végéig elérhető”)
  • kimaradástól való félelem gerjesztésével („A bankok / gyíkemberek kilobbizták, hogy több ilyen ne lehessen”)

Nagyon profin felépített gépezet van mögötte, de jellemzően nem egy olyan cég üzemelteti, amelyik jó nevű és ismert. Ehelyett egy tökéletesen ismeretlen cég számláján landol a pénzed.

Hogyan működik?

Ami jellemzően történik, hogy az újonnan belépők pénzéből fizetik ki a fentebb levőket. Amíg a rendszer pörög, addig azt látja mindenki, hogy van egy tuti megoldás arra, hogy egyik napról a másikra milliomos legyél. Elvégre ott a jóváírás a kimutatáson (csak próbáld meg felvenni a sokmilliót, akkor jönnek az apróbetűk).

Mi a helyzet akkor, amikor csökken a lendület?

Kb mint a villamoson: kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak. Azaz az addig sosem látott cég eltűnik, és sosem látják újra. A weblap elérhetetlen lesz, te pedig, ha átutaltál bármennyit, érdemben sehova sem fogsz tudni fordulni segítségért. (Hidd el, a rendőrségi feljelentésre is gondoltak, akik ilyet felépítenek, emiatt a pénzed valamelyik utolérhetetlen országban landolt eddigre)
Mivel semmiféle garancia nem volt a pénzedre (kb, mint ha bárkinek utaltál volna), az itt elhelyezett pénzeket tanulópénznek fogják hívni.

„Mesterséges intelligencia intéz mindent és már látja, hogy hol lesz jó lehetőség”

Bármely program csak annyira lehet intelligens, mint az, aki megalkotta. Bár a nagy adathalmazokat a gépek messze sokkal jobban kezelik, mint az ember valaha is kezelné, a jövőbe még a gépek sem látnak.

Léteznek ugyan Stop-loss lehetőségek, ezek közül van, ami egész jó, de van, ami nem annyira jó hatásfokkal üzemel, valamint megvan minden programnak a saját „ideális működési területe”. Van, amelyik nyugodtabb időkben tud jól teljesíteni, van, amelyik rázósabb szakaszon is.
Olyan viszont pont a megfelelő emberi tudás hiányában nincs, ami megmondja, hogy merre fog mozdulni bármelyik piac holnap. Ez ugyanis minden kereskedő álma lenne: megvenné mélyponton, és kiszállna a csúcson, majd azonnal átnyergelne egy másik piac mélypontjára, és kezdené elölről. Sőt, még azt is látná előre, hogy melyik területen mekkora nyereség várható, így csak is a legjobbat választaná.

Ez egy olyan Szent Grál, ami jelenleg nem létezik. Ennek létrehozásához ugyanis olyan emberek kellenének, akik stabilan, 100%-os másolhatósággal le tudnák modellezni az elképzelést.

Hogy ehelyett mi van? Azok, akik a fenti álmot kergetik, jellemzően rossz időpontban szállnak be vagy éppen ki, esetleg mindkettő.

„A bankok megpróbálják eltitkolni.”

Jól hangzik, csak több sebből vérzik.

Egyrészt a bankoknak a saját termékeikkel kapcsolatban kötelező megfelelő mélységben tájékoztatni az ügyfeleket. Mit jelent a megfelelő mélység? Hidd el, messze sokkal többet, mint amennyire az átlag ügyfél valaha is kíváncsi lesz.

Gondolj bele: ha a nagy cégek pénzügyi vezetői a sokmillió forintos hitelfelvétel előtt vagy éppen összetett befektetési döntések meghozatala előtt megkapnak a banktól mindent, ami nekik kell, akkor valószínűleg te sem leszel kivétel, már ami az infóáradatot illeti.

Másrészt egyetlen bank vagy más pénzintézet sem információs iroda, és nem is közoktatási intézmény vagy éppen könyvtár. Ennek megfelelően ne is várd tőle, hogy időt és energiát fog arra szánni, hogy informáljon bárkit is egy őket nem érintő témáról. Azaz ha nincs náluk pl. kriptovaluta vételi lehetőség, akkor legfeljebb véleményt mond (de inkább azt sem), de nem tájékoztat.

Harmadrészt meg 3 évet dolgoztam bankban, tapasztalatból mondom, hogy ha az összes létező információt nagy piros betűkkel írnák ki már a bejárat elé, az emberek 90%-át akkor sem érdekelné.
Nem egy ügyfél anélkül írta alá a jelzálogszerződést (azaz tette kockára a saját házát), hogy érdemben végigolvasta volna, hogy mit is ír alá. Volt, aki zokon vette, hogy miért szeretném, hogy közösen átolvassuk, az csak időhúzás.

Ezek alapján lehet, hogy van olyan, hogy a bank „elfelejt” 1-2 dolgot, de a fenti mondat általában véletlen sem banki termékekkel összefüggésben fordul elő.

A TV-ben elhangzott, de azonnal levették az adásról, és azóta sem érhető el (de az egyik néző felvette)

Ha leveszik az adásról úgy, hogy akár azonnal sötét képernyőt adnak, annak 99,9%-ban egyáltalán nem összeesküvéselmélet generálta titkolózás alapja van, „csupán” törvényi előírások.

Ahhoz, hogy a TV-ben, vagy bárhol konkrét befektetési tanácsadás elhangozhasson, vagy csak egy olyan felhívás, hogy vegyél XY részvényt / fektesd a pénzed ide vagy oda, ahhoz a megfelelő szakmai képességekkel és kompetenciákkal kell rendelkeznie annak, aki mondja. Nem véletlen, hogy csak alacsony kockázatú állampapír hirdetések, illetve hébe-hóba banki lekötések reklámjai futnak.

Azt, hogy ki mikor kinek mit és hogyan mondhat egy mindenkire érvényes MNB rendelet határozza meg. Ha ettől bárki eltér, az konkrétan szembe megy a rendelettel. Hogy értsd: lesz egy nagyon kellemetlen beszélgetése (ami komolyabb büntetésekkel is végződhet) a felügyeletnél. Ez alapján ne nagyon csodálkozz, ha a műsort készítők azonnal és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megfeleljenek ezen elvárásnak.

Ugyanúgy, ahogy én sem írhatok le olyat, hogy vegyél bármilyen eszközt. Én is csak piaci kitekintést adhatok (mi hogyan hat mire, mi újság a nagyvilágban), esetleg megfogalmazhatok olyat, hogy mely piacok alulértékeltek, valamint felkínálhatom a lehetőséget, hogy kötelezettség mentesen ülj le a licencekkel is rendelkező kollégával, a TV-ben is csak kellő óvatossággal közölhetnek infókat.

„XY” celeb is ide fekteti a pénzét, így fix, hogy biztonságos befektetés

Együtt sírunk, együtt nevetünk. Ez viszont egy nagyon erős, az emberben mélyen megbúvó ösztönre épít, amit nagyon nehéz nyakoncsípni. Ezért is annyira sikeres. Még mielőtt nyitnád a pénztárcádat ennek az egy mondatnak a hatására, jussanak eszedbe az alábbiak:

Egyrészt az ismert arcok sokat foglalkoznak azzal, hogy az engedélyük nélkül róluk megjelenő cikkeket mihamarabb eltüntessék. Azaz nem biztos, hogy a hír igaz, lehet, hogy csak valaki visszaélt az ismertségükkel.

Másrészt az XY celeb nem pénzügyi szakértő, általában nem is pénzügyi területen mozog. Ez alapján lehet, hogy ő is csalás áldozata. Ugyanúgy, ahogy egy énekesként befutott celebhez sem mennél oda, hogy kezelje a lyukas fogadat, pénzügyi tanácsért is fordulj inkább hozzáértőhöz.

Harmadrészt ha az ismert személyiségnek tényleg ott a pénze, az az ő pénze, az ő céljaihoz és időtávjához, no és persze az ő kockázatviselési hajlandóságához mérve. Mindez nem jelenti azt, hogy ez neked is a tökéletes megoldás lesz, lévén, hogy teljesen más a hátteretek.

 

 

Ahhoz, hogy biztonságos legyen a befektetésed, van néhány pillér, amire tudsz építeni.

Válassz az adott időtávhoz ajánlott befektetési eszközt.

A számodra is biztonságos befektetés kiválasztásához először is határozz meg egy célt, hogy mit szeretnél vele elérni, majd ehhez keress eszközöket.

Kockázat és hozam összefüggése

Ahogy a képen is látod, minél nagyobb kockázattal rendelkezik egy adott befektetési eszköz, annál hosszabb időtávra javasolják. A hosszabb időtávon ugyanis az árfolyammozgásokból származó veszteség lehetősége egyre inkább csökken.

A befektetésed biztonságosabbá válik, ha nem veszélyezteti a lehetőségeidet egy rosszul kiválasztott eszköz árfolyamesése.

A befektetés biztonsága növelhető, ha diverzifikálsz

Kecsegtető ugyan, ha egy vélhetően nagy hozammal bíró irányba viszed el a pénzedet, de ekkor teljesen szükségtelen kockázatot is vállalsz. A befektetések diverzifikációjáról korábban már olvashattál, így itt most csak dióhéjban nézzük meg, hogy miért jársz jól a diverzifikációval.

A biztonság növelése

Mivel nagyjából ugyanakkora eséllyel választod ki a legjobbat, mint a legrosszabbat, a veszteség elkerüléséhez inkább elégedj meg az átlaggal.

A különböző célok teljesülése

Ami befektetési eszköz jó az egyik célodhoz, az teljesen őrültség a másikhoz még akkor is, ha magas hozamkilátással bír. Elvégre ahogy fentebb már láthattad, a kockázat és hozam kéz a kézben jár. Ha a rövidtávú céljaidhoz olyan eszközt választasz, amely hosszútávra ajánlott, akkor az árfolyamelmozdulások miatt lehet, hogy sokat veszítesz rajta, vagy a célod nem teljesül.

A biztonság növelése a befektetői háromszög használatával

A hozam, a hozzáférhetőség és a biztonság alkot egy olyan háromszöget, amelyet a befektetések világában egyszerre nem birtokolhatsz. Ugyanúgy, mint a mesterembereknél a munka egyszerre nem lehet gyors, olcsó és kitűnő, avagy egy étel sem szokott finom, egészséges és olcsó lenni egyszerre.

 

A befektetői háromszög

 

Természetesen lehetőséged van részben lemondani az egyik pontról egy másik javára.

A befektetésed biztonságát növeled a háromszög használatával, ha minden élethelyzetednek megfelelő, de a háromszög különböző pontjait használó portfóliót állítasz össze akár saját magad, akkár állíttatsz össze segítséggel.

Keress garanciákat

A befektetéseknél nem az a fő cél, hogy szép hozamokról küldjenek kimutatásokat. Az a legfontosabb, hogy eléred-e vele a céljaidat, a kimutatás maximum visszajelzés. Ennek alapján, ha az adott hozamszint mellett elérhető biztonságos befektetés a vágyad, akkor nézd meg azt is, hogy hogyan kapod vissza a pénzedet. Jelenleg Magyarországon erre több garancia is létezhet.

Az OBA

A bankszámla és a bankbetét ugyan nem kifejezetten befektetés, de ettől függetlenül itt is nagy összeg össze tud gyűlni. (Pl.: lakáseladás után beérkezett, de még egy másik lakásra el nem költött vételár miatt).
A bankbetétben elhelyezett és a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzéséről szóló törvényben meghatározottak szerint beazonosított összegeket legfeljebb 100.000 euró összegig biztosítja az OBA.
Azaz pl. ha a pénzintézet nem tudna fizetni, a befektetések biztonsága eddig az összeghatárig kipipálható.
Amennyiben az OBA tevékenysége bővebben érdekel, egy nagyon korrekten összerakott, mégis olvasmányos iránytűt találhatsz az oldalukon.

A BEVA

A BEVA a befektetéseket védi szintén 100.000 euró összeghatárig abban az esetben, ha az bűncselekmény miatt tűnne el.

Amire a BEVA nem vállal felelősséget, az a rossz befektetői döntés. Azaz ha te magad mondasz bármilyen okból is igent egy számodra hátrányos befektetésre vagy befektetői döntésre (pl. eladásra). Azt se hagyd figyelmen kívül, hogy a BEVA nem a befektetett összeget biztosítja, hanem a letétben lévő vagyont (magyarán számukra az aktuális árfolyamon számított érték lesz a mérvadó)

A BEVA működésével kapcsolatban szintén egy nagyon jól sikerült írást találsz szintén iránytű néven az oldalukon.

Megbízható partner = még inkább biztonságos befektetés

Ha olyan pénzintézetet választasz, amely a BEVA vagy az OBA hatáskörébe tartozó termékeket kínál, akkor már egész jó úton jársz. Itt már „csak” a megfelelő eszköz kiválasztását kell foglalkoznod.

Ha valamiért úgy döntesz, hogy nem szeretnél sem banki, sem biztosítói jogviszony alatt működő befektetést választani, akkor legalább az általad vásárolt befektetési eszköz nyilvántartását nézd meg. Értékpapíroknál azok a részvények és kötvények vannak teljesen biztonságban, amelyeket a Keler Zrt. nyilvántart. Azaz ha pénzt adtál érte, de a kezelést végző cég bármiért megszűnik, ha a Keler Zrt-nél ez a papír a te neveden van, akkor kérned kell, és átkerül egy általad megjelölt számlára. Ha itt nincs nyilvántartva, akkor az az értékpapír sajnos nem a tied.

Egyet viszont tarts észben:

Ellenőrizetlen partnernek csak és kizárólag marketing alapján soha de soha ne utalj át pénzt, bármekkora is legyen a hozamígéret.

Mit tudsz tenni, ha mégis adódik egy jó(nak tűnő) lehetőség?

A teljes befektetésed néhány (maximum 5) %-ával próbáld ki. Így ha nem jön be, nem mindened úszik el, csupán kellemetlenség ér. Ha pedig stabil a lehetőség, akkor ezzel az 5%-kal megtanulod használni, és később tudsz még hozni hozzá többet.

 

Kérdések:

  1. Te mi alapján választasz magadnak befektetést?
  2. A befektetés biztonságát hogyan hangolod össze a hozamlehetőségekkel?
  3. Mit gondolsz, mi az a határ, amit még hozamban tartósan el lehet érni akkor is, ha nem vagy bennfentes? (És nem is a saját vállalkozásodba fektetve)

Kérdéseddel itt tudsz velünk kapcsolatba lépni, hozzászólásodat pedig szívesen olvasom a közösségi médiák kommentjében.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.