Barion Pixel

A 13 leggyakrabb költségvetési hiba

Milyen költségvetési hiba fordul elő a leggyakrabban?

A költségvetési hiba sok embernél a mumus témaköre. Foglalkozni is kell a terv elkészítésével, és csak akkor lesz eredménye, ha jól csinálod. Ha hibázol közben, akkor nem sokat ér.

Családi költségvetési hiba

 

A családi költségvetésről szóló cikkben már ejtettem szót néhány nagyon gyakran előforduló hibáról, most ezeket nézzük meg jobban kifejtve.

Költségvetési hiba, ha egyáltalán nincs költségvetésed

A költségvetés tervezése és betartása az elején nem valami kényelmes. Később viszont, amikor az így megtartott pénz a kezedben marad már egyre jobban fogod érezni magadat tőle.

Mivel mindenki más és más prioritással rendelkezik, a költségvetés tervezése lehetővé teszi számodra, hogy kezedbe vedd az irányítást.

Szintén költségvetési hiba, ha nem is ismered a kiadásaidat

Nem az a kérdés, hogy szoktál-e valamire költeni, hanem az is, hogy mekkora összeget szánsz 1-1 irányra havonta. Az egyik alapvető költségvetési hiba, ha ezeket nem gyűjtöd össze, csak hasraütés-szerűen írsz be valamit.

Ebben az esetben ugyanis nagyon könnyen belecsúszol abba a hibába, hogy a tervezett költségvetésed köszönőviszonyban sincs azzal, amit képes vagy végrehajtani.

Költségvetési hiba, ha nem tervezel a kisösszegű kiadásokkal

Napi párszáz forintos tétel is éves szinten már komoly összegre rúghat, ami ezáltal nagyon könnyen felboríthat egy feszítettebb költségvetést.

A legkönnyebb úgy elkerülni ezt a hibát, ha betervezed. Vagy külön zsebben hordod azt a pénzt, amit bármikor szabadon kedved szerint elkölthetsz, vagy ha már tudatosan kezeled ezt a részt, akkor nyomon követed és ki se adod a limiten felüli részt.

Költségvetési hiba, amikor csak arra használod a költségvetésedet, hogy a már elköltött pénzt dokumentáld

A legtöbb esetben kimerül a költségvetés „tervezése” annyiban, hogy felírod a kiadásaidat, így a hónap végén látod, hogy mire ment a pénzed el. Rossz esetben azt is látod, hogy mire nem kellett volna költened.
Az előző ponthoz képest annyival jobb, hogy legalább ismered a kiadásaidat. A költségvetés készítés viszont proaktív, mindig egy adott időszak előtt készül, ezzel segít neked elkerülni azokat a buktatókat, amik később sokba kerülnek.

Példa erre a költségvetési hibára

Szeretnél a családdal elmenni a nyáron egy kisebb nyaralásra. Erre 200.000 forintot szántok összesen. Ha már az év elején látod, hogy lesz egy ilyen kiadás, akkor minden egyes hónap bevételéből lecsippenthetsz annyit, hogy mire ki kell fizetni a nyaralást, akkor ez ne okozzon problémát. Ha ezt nem teszed, akkor vagy az év második felében esedékes kiadásaidat kell tovább tolnod, vagy a már meglévő, más célt szolgáló tartalékból kell elvenned, esetleg a hitelkártyádat kell használnod és később fizetheted a kamatokat.

Problémás tud lenni, ha nem követed nyomon havonta

A havi áttekintés akkor is esedékes, ha te minden egyes hónapban fillérre pontosan ugyanannyi pénzt viszel haza. Elvégre komoly költségvetési hiba kerekedhet abból, hogy lehetnek nem tervezett kiadásaid (pl. autójavítás), vagy éppen lehetnek olyan tételek, amire valahogy mégis többet költöttél, és ezzel borítottad az egyensúlyt.

Kipróbálni kipróbálhatod ugyan, már ha eddig még nem tapasztaltad. Pont azért, mert két azonos kiadású hónap nincs, a teljesen fix és statikus költségvetés tervezés egész egyszerűen nem működik.

Hiba, ha nincs vésztartalékod

A vésztartalék pont arra szolgál, mint amit a neve is mutat. Azaz vészhelyzetben egyfajta védőhálót ad neked annak érdekében, hogy ne kelljen az addig felépített életedet lerombolni, és a nulláról indítani.
Ezt a tartalékot viszont csak akkor tudod felhasználni, hogy ha van és csak úgy lesz, hogy ha felépíted.

Nem tervezel hosszabb távra

Ha nem tervezel a későbbiekre, akkor az nagyjából olyan, mintha egy 2 méteres gödröt 2 darab 1 méteres ugrással szeretnél átugrani. Nem fog menni.

Tervezd bele a költségvetésedbe azoknak a kiadásoknak az arányos részét, amelyek az adott évben, de csak valamikor később jelentkeznek. Ilyen kiadások szoktak ilyenkor előfordulni:

  • nem havi díjfizetésű biztosítások (akár sima biztosítás, akár megtakarítási céllal indított biztosítás)
  • ajándékok (születésnap, karácsony, ballagás, különleges alkalmak)
  • adók (súlyadó, ingatlannal kapcsolatos kiadások)
  • autóval kapcsolatos kiadások (szerviz, gumicsere, vizsgáztatás)
  • éves előfizetések, tagdíjak
  • stb

Nincs kifejezetten hosszútávú tartalékod

A befektetéseket bemutató részben erről már volt szó bővebben, azaz egyes élethelyzeted tőkeigényeire könnyebb felkészülnöd, hogy ha időben gondolkodsz.

Készülj fel azokra a nagyobb kiadásokra is, amelyek csak nagyon sokára esedékesek. Ilyen lehet akár a saját nyugdíjad, akár a lakáscsere, vagy éppen a gyermek iskoláztatása.
Ezek azok a kiadások, amelyek biztosan megjelennek az életedben, viszont nagyon könnyű azt mondani rájuk, hogy „majd”.

A pénznek időre van szüksége ahhoz, hogy dolgozni tudjon. A kamatos kamatról már biztosan hallottál. Ha csak kevés időt adsz a pénzednek, hogy dolgozni tudjon, akkor pont a kamatos kamat emelő hatásáról mondasz le.

De nézhetünk egy még egyszerűbb példát is erre a pontra. Itt a számításnál most az inflációtól meg kamattól és miegyébtől eltekintünk. Most nincs infláció, és csak a párnacihában tudsz pénzt gyűjteni.

Tegyük fel, hogy pontosan tudod, hogy 20 év múlva szükséges lesz neked 5 millió forint. Ekkor megteheted, hogy minden hónapban szorgalmasan 20.000 forintot csippentesz le a fizetésedből, vagy megteheted, hogy vársz, de akkor egyre többet és többet kell majd félretenned. Egy idő után már többet kellene a havi bevételedből elraknod, mint amit hazaviszel.

Töltsd le a költségvetés-tervezőt

Nem tervezed be először a prioritásaidat

Az egész költségvetés tervezésnek akkor van értelme, ha ennek segítségével azok a dolgok valósulnak meg az életedben, amik a te számodra fontosak.

A költségvetési hiba hosszú listájának egyik eleme, ha a tervezést nem a prioritás szerint kezded el. Optimális esetben ugyanis betervezed a nagyon fontosat, és azoknál a tételeknél gondolkodsz csak a megvalósuláson, amik nélkül könnyű élned.

Komoly költségvetési hiba, ha összekevered a vágyakat a szükséglettel.

Egyes dolgokra muszáj pénzt költeni. Ez tény és való.

Akkor viszont amikor összekeveredik a fejedben a létszükséglet a saját vágyaddal, akkor lesz az, hogy létszükségletnek tekinted és így nem tudsz ellenállni valamilyen értékesebb kütyünek, ékszernek, vagy épp a sokadik ugyanolyan cipőnek.

Ez sokszor az egyik legnehezebb feladat. Elvégre itt már nem pénzkezelés, hanem önismeret a témakör, saját magadra kell rálátnod, és önmagadnak kell visszajelzést adnod. Ha úgy érzed, van olyan, amikor ebbe a hibába belecsúszol, akkor vásárlás előtt tedd fel és őszintén válaszold meg a kérdést: “Hogyan oldanám ezt meg másképp?”

Nem fordítasz pénzt saját magadra

Ez a hiba akkor fordul a leggyakrabban elő, amikor sokáig kellett nagyon alaposan beosztanod a pénzt, vagy éppen túlságosan egy excel-tábla szerint szeretnél élni. Egy darabig fog menni, mi több, akár azt is mondhatom, hogy egy darabig jól fog menni.

Mielőtt félre értenél: van olyan élethelyzet, amikor az egyetlen megoldás a nagyon nagy pénzügyi fegyelem. Itt most nem erről a helyzetről van szó, hanem arról, amikor szerencsére már nincs rá égető szükséged.

A probléma forrása az, hogy ha nem költesz saját magadra (szórakozásra, pihenésre, bármire, ami neked fontos), az egy idő után visszaüt. Lehet, hogy eltelik közben akár 10 év is, de elemi erővel fog kitörni belőled az, aminek lett volna létjogosultsága az életedben. Hasonlóan, mint amikor fogyókúrázol, és még egyetlen pici kocka csokit sem engedsz meg magadnak. A látványos eredmények után lehet, hogy rád tör a “zabálás”, és borítod az addigi eredményeket.

Ennek elkerülésére különíts el magadra is pénzt, és iktass be néha 1-1 “csalónapot”, amikor megjutalmazod magadat.

Hiba, ha csak az egyikőtök kezeli a pénzt

A család egy egység. Nem csak jogilag, hanem pénzügyileg is. Sajnos sokszor találkozni olyannal, hogy a család egyik tagjának egyáltalán nincs arról fogalma, hogy mire megy el a pénz. Ez egészen odáig teljesen jól tud működni, amíg a másik teljesen jól kezeli a dolgokat.
Ezt viszont sok minden keresztbe húzhatja, az „egyszerűbb” válástól kezdve akár a halálesetig bármi. Ekkor jellemző az, hogy a tapasztalatokkal nem rendelkező fél azt sem tudja, melyik fiók környékén keresse a szerződéseket.

Nem dolgoztok csapatban

Hasonlít arra, amikor csak az egyikőtök kezeli a pénzt annyi különbséggel, hogy itt csak az egyikőtök kezeli helyesen a pénzt. Ha az egyikőtök elszórja azt, amit a másik tartalékolt és beosztott, az nem csak költségvetési hiba, hanem nagyon sok vita forrása.

 

Kérdések:

  1. Te melyik hibát látod a saját életedben a leggyakoribbnak? Hogyan oldod meg?
  2. Hogyan szűröd ki az esetleges buktatókat a saját esetedben?
  3. Mit gondolsz, hogyan lehet összehangolni két különböző igényű, közös kasszán élő ember pénzügyi szokásait?

Kérdéseddel itt tudsz velünk kapcsolatba lépni, hozzászólásodat pedig szívesen olvasom a közösségi médiák kommentjében.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.