Barion Pixel

Az alapkamat

Az alapkamat szerepe

A jegybank egyik célja az árstabilitás, ennek fenntartásához pedig az egyik eszközük az alapkamat, valamint ennek változtatása.

Alapkamat

Mi az alapkamat?

Az alapkamat egy irányadó kamat, amelyet a kereskedelmi bankok irányában számol el a jegybank.

A kereskedelmi bankoknak (azaz minden olyan banknak, ahol te számlát tudsz nyitni) kötelező a jegybanknál egy előre meghatározott összeget elhelyezni, erre az alapkamatnak megfelelően fizet a jegybank kamatot.
Ez nem csak betéti oldalon igaz, hanem a jegybanki alapkamat annak a hitelnek a kamatát is befolyásolja, amit a kereskedelmi bankok vesznek fel a jegybanktól.

Hogyan hat az alapkamat a gazdaságra?

Minél inkább pörög egy gazdaság, annál magasabbra kúszik az inflációs szint is, ez törvényszerű folyamat. Minél lassabbak a folyamatok, annál nagyobb a veszélye annak, hogy deflációval nézünk szembe. A jegybank feladata, hogy az inflációs célok tartásával biztosítsa a gazdaságban az egyensúlyt és az árstabilitást. Ennek pedig egyik legkézenfekvőbb eszköze, hogy szabályozzák azt, hogy az elkölthető pénz milyen mennyiségben érhető el.

A jegybank az alapkamat változtatásával a gazdaságban levő pénzmennyiséget tudja szabályozni közvetett módon.

Ha a gazdaság lassú, akkor csökkentenek az alapkamaton. Ez láthatod a képen is a 2013-as szakasznál. Ekkor még a 2008-2012 közötti válság hatását kellett kiheverni, és szükséges volt a mihamarabbi újraindulás. Ezt pedig nagyon gyakori (volt, hogy havi) kamatvágásokkal érték el.
Alacsonyabbak lettek a hitelkamatok, könnyebb lett a hitelfelvétel, ezáltal több pénz került a gazdaságba. Ez nyilván nem öncélúan került oda, hanem el is költötték a vállalkozások és a magánemberek. Azáltal, hogy elköltötték (tehát vettek belőle akár terméket, akár szolgáltatást), segítettek újra felpörgetni mindent.

Alapkamat változás
Forrás: MNB

A mostani helyzet részben a covid miatti újraindulás és nagymértékű várható fogyasztás miatt viszont már egy túl magas inflációs veszélyt rejt magában, így megelőző lépésként szükséges hűteni a rendszert. Azáltal, hogy nő az alapkamat (akárcsak egy kicsit), nehezebb lesz hitelt felvenni, és ezáltal csökken a gazdaságban levő pénz mennyisége. Ez valamelyest visszafogja a fogyasztást, így az inflációt is.

Hogyan hat az alapkamat változása rád?

Az alapkamat változásával közvetett módon hatással vannak a te életedre is. Most nem megyünk bele abba, hogy az inflációs szint hogyan hat rád, erről az inflációról szóló bejegyzésben már volt szó. Most közvetlenül azt nézzük meg, hogy a befektetéseidre és a hiteleidre milyen hatással van a jegybank.

Befektetések esetén

Arról, hogy mi a különbség a megtakarítás és befektetés között, korábban már találhattál egy bejegyzést az oldalon, most az ezekre gyakorolt hatást nézzük meg.

Megtakarítások és befektetések szintjének alakulása az alapkamat változására

 

 

A jegybanki alapkamat változásával minden más is változni fog. A jegybanki alapkamat változás a befektetésedre több irányból is tud hatni.

Megtakarítási szint emelkedik

Mivel valamelyest nehezebb hitelt felvenni (akár magánszemélyként, akár vállalkozásként), a már megtermelt jövedelmeket nem akkora mértékben fordítják az emberek arra, hogy a hitel önerejét képezze. Ezáltal a megtakarítási szint valamelyest nőni fog. (Hogy ez most így, a covid miatti leállások után mennyire valósul meg, azt még nem tudni.)

Beruházások szintjén keresztül

Mivel a céges is csak drágábban kapnak hitelt, így dönthetnek amellett is, hogy nem most, vagy egyáltalán nem valósítanak meg egy beruházást. Ezáltal nemet mondanak egy későbbi termelésre is.

Ha neked egy olyan céged van, amelyik ilyen cipőben jár, akkor nyilván a későbbi termelőteljesítménye sem fog növekedni, mint ahogy a bevétele sem. Ekkor nem nő (esetleg kifejezetten csökken) a vállalat értéke.

Ugyanez igaz akkor, amikor egy olyan cég részvényeibe fektettél, amelyik így döntött. Elvégre az emberek a növekedést szeretik, egy ilyen lépés pedig elveheti a kedvét a befektetőknek, ezáltal pedig ideiglenesen vagy megtorpan a részvény árfolyamának növekedése, vagy esetleg csökkenhet is. A beruházások elmaradása rossz hatással lehet az osztalékfizetési képességre is, ami szintén nem jó hír, ha neked épp egy ilyen papírod van.

Ugyanakkor a beruházások aktuális szintje jellemzően nem érinti a kötvények kamatait.

Befektetések hozama

A befektetések esetében a hozam és a kockázat kéz a kézben jár. Azért várod el (és jó esetben azért kapod) a plusz hozamot, mert plusz kockázatot vállaltál.

Az alapkamat növekedésével viszont növekedett a kockázatmentesen elérhető hozam is. Mivel az adott befektetési eszköz kockázati szintje ettől még nem változott, sok befektető várja el, hogy a továbbra is vállalt plusz kockázatért plusz hozamot kapjon. Ezt viszont vagy képes az adott eszköz kitermelni, vagy nem. Ha nem, akkor várható, hogy a gazdája keres más helyet a pénzének. Ha ez a jelenség tömeges, akkor várható a befektetések szintjének csökkenése.

 

Hitelek esetében

A jegybanki alapkamat változásával változik az is, hogy a bank mennyire olcsón vagy drágán tud pénzt szerezni ahhoz, hogy neked hitelt adjon. Ezt nyilván nem saját maga gazdálkodja ki, hanem beárazza a hitelek kamatába. Ezáltal változik az új hitelek kamata is.

Melyik hitelre hogyan hat az alapkamat változás?

Változó kamatozású hitelek esetében

Amikor aláírtad a szerződésedet, aláírtad azt is, hogy milyen kamatperiódust szeretnél választani, így az erre vonatkozó infókat a szerződésedben is megtalálod, valamint a hitelező bank is segít neked.

A rövid kamatperiódusra beállított változó kamatozású jellemzően olcsóbb, mint a hosszabb, vagy a teljesen fix, ennek hátulütője viszont, hogy gyakrabban nézi meg a bank a BUBOR változását, és így gyakrabban változhat a hiteled törlesztője is.

A változó kamatozású hitelek forint hitel esetében általában a BUBOR szintjének alakulásához vannak árazva, ami viszont közvetlen kapcsolatban van az alapkamattal. Így az alapkamat változása számodra annyit jelent, hogy a kamatperiódus végén újraszámolja a bank a hiteled törlesztőrészletét, és valamennyit emelni fog rajta.

A kamatváltozás hatását a saját hiteledre vonatkozóan ezzel a kalkulátorral tudod kiszámolni.

Ha neked még messze van a kamatperiódus vége (pl. csak néhány év múlva lesz esedékes), akkor a bank jelenleg nem fog tenni semmit, hanem majd a tényleges fordulókor az akkor esedékes kamattal számolja újra.

Fix kamatozású hitelek esetében

A fix kamatozású hiteleknél teljesen mindegy, hogy lakáshiteled van, szabadfelhasználású hiteled van, vagy bármi egyebed, egyáltalán nem fog téged érinteni sem most sem később az alapkamat változása.

Egyéb hitelek esetében

A hitelkártyák, folyószámlahitelek és más hiteltermékek általában évente vannak megújítva (kivéve, ha a szerződésed erről egyedileg máshogy rendelkezik). Ez számodra annyit jelent, hogy most ugyan még nincs észrevehető hatása a változásnak, de az évfordulóval majd várhatóan lesz, ugyanis a következő 1 évet várhatóan drágábban kaphatod.

 

Kérdések:

  1. Mit gondolsz, mit tapasztalsz, a jegybanki alapkamat változás hogyan hat a te életedre?
  2. Ha van hiteled, szükségesnek látod-e a módosítását?
  3. Hogyan vélekedsz a befektetéseid kezeléséről a fentiek fényében?

Ha kérdésed van, lépj velünk kapcsolatba, hogy segíthessünk neked.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.