Barion Pixel

A blokklánc

A blokklánc technológia

A blokklánc sokak fejében a kriptodevizákkal függ össze, ám Ennél sokkal többet lehet kihozni belőle.

A blokklánc technológia

Mi a blokklánc?

A blokklánc nem más, mint az információ tárolás és hozzáférés egy új módszere. Tehát ez még messze nem befektetés, bár erre a célra is fel lehet használni.

A blokklánc nem más, mint egy hatalmas adatbázis, nagyjából olyan, mint egy bárki által hozzáférhető Excel tábla vagy Word dokumentum. Összesen annyi különbséggel, hogy bár hozzáférhet gyakorlatilag bárki, de az egyszer már rögzített adatokat nem lehet megváltoztatni.

Hogyan épül fel a blokklánc?

Technológiailag nem egy bonyolult dolog a blokklánc. A végrehajtás és megvalósítás viszont zseniális. A változáshoz egy új blokkot kell létrehozni, amely az előzőhöz kapcsolódik. Újabb változásnál újabb blokkot hoznak létre, ezt fűzik sorba. Innen a technológia neve.
Természetesen változást csak úgy tudsz létrehozni, hogy jogosult vagy hozzáférni ahhoz a blokkhoz. Magyarán például a tied, vagy legalábbis a számládon van. Az egyes blokkok egy titkosított számsorral fűződnek a megelőzőhöz, amelyet időbélyegzővel látnak el és sok-sok számítógép tárol egyszerre.

A blokklánc biztonsága

Gépek irányítják

Nincs központosítva, hanem gépek széles körére terjed ki a működése. Ennélfogva nincs olyan központi csoport, aki akár saját érdekből, akárcsak jóhiszemű tévedésből, de torzítaná az információt. Arról nem is beszélve, hogy mivel nincs köztes, harmadik fél, aki várja a nyújtott szolgáltatásért a pénzét, így olcsóbbá is válik a használat.

A bizalom

A blokklánc technológia biztonságát adja, hogy hiába szeretne bárki visszamenőlegesen változtatni, vagy az összes (akár többezer) számítógépen kellene egyszerre végrehajtania a változást, vagy lehetetlen a küldetés. Egyetlen számítógépen egy korábbi blokkot módosítva a rendszer érzékeli, hogy eltérés van, sérült adatként kezeli, és újra felülírja a korábbi, rögzített információval.

Titkosítás

Az egyes blokkok egymáshoz titkosítottan kapcsolódnak, egy kellően hosszú számsor segítségével. Ezt összekapcsolva az előző pontban már említett decentralizálással, gyakorlatilag lehetetlen, hogy utólag módosuljon az információ.

Hol használható a blokklánc technológia?

Mielőtt rávágnád, hogy a blokkláncot a Bitcoin hozta létre, és terjesztette el a befektetők körében, nyomjunk egy stop gombot. A blokkláncot a Bitcoin csak használja, és már jóval ezt megelőzően is létezett, nem csak befektetési célúan. De hol is lehet használni?

A teljesség igénye nélkül az alábbi helyeken szinte biztos, hogy fogsz találkozni a blokklánccal:

Szerződések nyilvántartása

Bármilyen szerződéshez használhatod a blokkláncot. Legkézenfekvőbb példa erre az ingatlan adás-vétel. Itt a már elfogadott feltételeket rögzítik, és a később létrejövő szerződések csak ehhez kapcsolódhatnak. Ezzel elkerülhetőek az esetleges gubancok.

Pénzmozgás

Ezidáig, ha a Föld egyik végéből a másikba akartál akár azonos pénznemben utalást teljesíteni, akkor az viszonylag lassú és drága volt. Bankokat használni hagyományos módon ilyenre azért kerül sokba, mert ahol az általad használt banknak nincs kirendeltsége és más módon sincs közvetlenül összekötve a célország bankjával, ott egy köztes bankot (ú.n. levelezőbankot) kell használni ehhez. Ezt egyszerűsíti le a blokklánc. Ezáltal biztonságosan, gyorsan és olcsón utalhatsz bárhova.

Terrorizmus visszaszorítása

A „rosszfiúk” szeretik az átláthatatlan, nyomon követhetetlen dolgokat. Bár a Bitcoin a szabályozatlanság miatt szimpatikus a számukra, de egy normál, bankon keresztül futó blokkláncot már nem fog használni egyikőjük sem. Így a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésében is használható.

Blokklánc a befektetéseknél

Egy befektetésnél (pl. részvénynél, kötvénynél) természetesen fontos tudni, hogy éppen ki az, aki jogosult rendelkezni vele, és jogosult mondjuk a kamatot vagy az osztalékot felvenni. Bár ezek biztonságára eddig is kiemelten figyeltek, ezt könnyebbé és gyorsabbá tudja tenni a blokklánc.

Kriptodeviza

Természetesen a sorból a kriptodevizák sem maradhatnak ki. Ezek bár befektetéseknek tekinthetők, de erősen spekulatív eszközök. Normál devizában kifejezett értéküktől függetlenül viszont fontos, hogy nyilván legyen tartva az egyes blokkok útja.

Személyes információk tárolása

A személyes adatok (név, cím, születési dátum, bármely azonosító számod) védelme ma már komoly kihívás lehet. A visszaélések elkerüléséhez szükséges, hogy úgy legyenek tárolva, hogy azok, akiknek tényleg szüksége van rá (pl. egészségügy), azok gyorsan, és könnyen hozzáférjenek, az illetéktelenek viszont távol maradjanak.

Jogdíjak

A streaming szolgáltatók által használt blokklánc nyomon követhetővé teszi, hogy melyik szellemi alkotást (filmet, zenét, egyebet) mikor és hányan töltöttek le. Ezáltal a művészek megkaphatják jogos fizetségüket.

Élelmiszerbiztonság

A globalizációval együtt egyre komolyabb kihívás az élelmiszerek biztonsága. Egy esetleges fertőzésgóc megelőzéséhez vagy mihamarabbi elfojtásához nem elegendő annyi, hogy az Euban készült. Lehet, hogy ott csak csomagolva lett. Épp ezért tudni kell, hogy melyik összetevő honnan származik, pontosan mikor és miből készült, hol volt tárolva, az utolsó morzsáig vissza kell tudni követni, hogy melyik gazdaság vett részt az előállításban.

Logisztika

Melyik csomag hol tart, mikor ki vette át, észlelt-e bármi szokatlant ezzel kapcsolatban, esetleg bántotta-e, kinyitotta-e bárki a küldeményt.

NFT (Non-fungible tokens)

Talán te is hallottál már arról, hogy komoly pénzeket fizetnek ki digitális alkotások eredeti példányaiért. Akkor is, ha az interneten már milliószámra léteznek róla másolatok. Az eredeti jogdíjait a blokklánccal lehet könnyedén nyomon követni.

Szavazás

Manapság már nem az ördögtől való, ha nem papíralapon postán vagy személyesen szeretnél szavazni valamiről. Akár politikai nézeteidet fejeznéd így ki, akár más témában szavaznál, sokszor már online is megteheted. Ekkor fontos, hogy egy ember egy szavazatot adhasson le, azt viszont rögzítse a rendszer, méghozzá a szavazatot leadó akarata szerint. A szavazások tisztaságát, gyorsaságát és pontosságát teszi lehetővé a blokklánc, mivel az online szavazatokat rögzíti.

Adattárolás

Bármilyen, akár céges, akár magáncélú adatot szeretnél biztonságosan tárolni, ráadásul úgy, hogy csak az illetékesek férjenek hozzá, akkor a blokklánc technológiát neked találták ki.

A blokklánc hátránya

Mint mindennek, ennek is van hátulütője, ami nem más, mint maga az ember. Egy blokklánc kitűnően működik, elvégre előre programozott gépek felügyelik, méghozzá emberi beavatkozás nélkül. Az emberre az egyes tranzakciók létrehozásához (pl. adás-vételhez) van szükség. És a probléma itt kezdődik.

Sok ember tapasztalta már meg, hogy a számlájához vagy más nyilvántartáshoz illetéktelenek nem férnek hozzá. Amennyiben vagy saját magát kizárja, vagy halálesetnél az örökösök nem találnak semmilyen hozzáférést a számlához, akkor nagyon nehéz, sok esetben lehetetlen újra hozzáférni. Ehhez ugyanis egy megfelelően ellenőrzött szervezet szükséges, pl. egy hatóság, amely biztosítja, hogy újfent hozzáférj a blokkhoz.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.