Barion Pixel

Befektetések kezelése kezdőknek

Milyen szabályokat kövess, hogy jól kezeld a befektetésedet?

A befektetéskezelés nem csak abból áll, hogy figyeled a pénzed gyarapodását, bár ez a legkellemesebb része. Fontos, hogy te magad is tisztában legyél azzal, hogy út közben is akad teendőd.

Befektetések kezelése kezdőknek

Van néhány jó tanácsnak is mondható szabály, amelyet ha követsz, sokkal hatékonyabb leszel a befektetésed kezelésében. Lássuk is ezeket.

Kezdd minél hamarabb

A pénznek időre van szüksége ahhoz, hogy dolgozni tudjon. Ekkor a kamatos kamat segít neked. Minél több időt adsz a pénznek, hogy dolgozni tudjon, annál erőteljesebb ez a hatás. Ám ha “majd holnap”, “majd akkor, ha…” vagy “majd egyszer” fektetsz be, akkor saját magadtól veszed el a lehetőséget ennek megtapasztalására.

Fektess be rendszeresen

Ennek a pontnak a megfogadásával több legyet is ütsz egycsapásra.

A szokások segítenek

Azáltal, hogy rendszeresen befektetsz, a szokásaid része lesz. Nem is figyelsz rá, hogy egy kicsi részt lecsípsz, és úgy növekszik a tőkéd, hogy nem terhel téged túl.

Folyamatosan új dolgokat ismerhetsz meg

Ha folyamatosan befektetsz, folyamatosan ismersz meg új és új lehetőségeket. Ezáltal még hatékonyabb leszel a témában (és egy idő után már tőled kérnek tanácsot 🙂 )

Könnyebben épül a stabilitás

A nagy tőkeigényű pénzügyi tervek (ilyen például az ingatlannal összefüggő célok vagy akár a nyugdíj témaköre) nem válnak valóra egyik napról a másikra. Rendszeres befektetéssel lépésről lépésre haladhatsz.

Nagyobb eredményt érhetsz el

Az előző ponttal kombinálva kisebb összegeket befektetve nagyobb eredményt is el tudsz érni, mintha egyszerre próbálnál egy hatalmas tőkén rövid idő alatt nyereséget elérni.

Számíts a pénzügyi visszaesésekre

A pénzügyi világ hasonlóan akár az évszakok változásához vagy bármi más területhez, ciklikusan működik. A piaci ciklusok egymást követik, így ha látsz egy felívelő, prosperáló szakaszt, akkor biztos lehetsz abban, hogy ezt egy visszaesés követi, amit után újból a növekedésé a főszerep.

Amikor a befektetéseidet kezeled, akkor számíts arra, hogy lesznek mélypontok, ám ez nem ok arra, hogy pánikolj. Inkább arra használd fel ezt a tudást, hogy felkészülve fogadd, és nyertesen kerülj ki belőle.

 

Számíts a pénzügyi vészhelyzetekre

Nem csak a pénzügyi világban lehetnek visszaesések, hanem a te saját pénzügyeid területén is. Erre való a vésztartalék felépítése. Ez teszi a lehetővé számodra, hogy merj befektetni vagy hitelt felvenni anélkül, hogy egy esetleges, hosszútávon szinte garantált elhasalástól kellene tartanod.

Diverzifikálj

A diverzifikáció nem más, mint amikor a pénzedet több, különböző helyre fekteted be. Ez megtörténhet egyazon befektetésen belül is, így működnek például a befektetési alapok, és ennélfogva minden, ami ezeket használja. Így a diverzifikáció által nyújtott magasabb biztonság megvalósul akkor, amikor unit linked biztosítást használsz befektetésként (ennek egy speciális típusa a nyugdíjbiztosítás), de akár értékpapírszámlán keresztül is elérheted.

Természetesen akár te magad is megvalósíthatod megfelelő átgondolás és tervezés után.

Figyeld a költségeket

Sok helyen hallani, hogy keresd az olcsó befektetést / olcsó biztosítást olcsó bármit. Ám olcsó húsnak könnyen híg a leve.

A költségek figyelése az ár/érték arány figyelembe vételével kell, hogy megvalósuljon. Nézd meg, hogy konkrétan mit is kapsz a pénzedért. Egy nagyon olcsó megoldás lehet, hogy számodra fillérekért termel busás hasznot, de könnyen lehet, hogy a saját, amúgy alacsony költségeit sem tudod kitermelni vele. Egy drága befektetés pedig vagy csak a pénzedet viszi, vagy a magasabb költségek mellett is termel annyit, hogy sokkal jobb eredményt ad neked, mint olcsóbb társai.

Használd az adóelőnyöket / támogatásokat

Az adóelőnyök vagy egyes célhoz kötött támogatások lehetővé teszik a számodra, hogy ugyanaz kevesebb pénzedbe kerüljön.

Legkézenfekvőbb példa a támogatásokra a hitelekhez igénybe vehető gyermekcélú támogatások (mikor milyen néven futnak, de a lényeg, hogy segítik, hogy ingatlanhoz juss). Az adóelőnyöknél pedig megemlíteném a befektetések adózásánál említett kamatadómentességet. Ezt a megfelelő időtáv választásával (és betartásával) tudod elérni.

A másik népszerű adóelőny a nyugdíjcélú befektetések mellé kapható SZJA kedvezmény, amelynek szintén az a fő feladata, hogy a nyugdíjvagyonod gyarapodását segítse elő.

Támaszkodj hozzáértő segítségre

Amikor a marketing, a média, a pénzügyi területen járatlan szomszéd a tanácsadód, akkor abból ritkán jön ki számodra is megfelelő eredmény. Ugyanez a helyzet akkor, hogy ha olyan emberre hallgatsz, akinek a fizetése érdemben nem függ a te elégedettségedtől. Náluk ugyanis sokszor pont abból van a bevétel, hogy téged “lehúznak”.

A pénzügyi világ nem tűnik bonyolultnak, elsőre. Ha mélyebben megismered, akkor látod, hogy ugyanolyan komoly szakértelmet igénylő szakma, mint mondjuk egy orvosi praxis, vagy mérnöki munka. Tanácsadódnak válassz olyan hozzáértőt, akiben emberileg és szakmailag is megbízol, ezáltal könnyebben éred el a céljaidat.

Ebben akár mi is tudunk neked segíteni. Vedd fel velünk a kapcsolatot a fentebb található űrlapon keresztül, vagy a Kapcsolat menüpont segítségével.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.