Barion Pixel

7 szabály kezdőknek a befektetésed kezeléséhez

Milyen szabályokat kövess kezdőként, ha a befektetésekről van szó?

A befektetések kezelése szabályok szerint működik. Pont ezért már a legelső befektetésed indítása után tudod ezeket használni.

7 szabály kezdőknek a befektetésed kezeléséhez

Kifejezetten a pénzügyi befektetésekkel kapcsolatban már olvashattál több cikket is itt ezen az oldalon. Például itt van 8 jó tanács, hogy nyerj a befektetéseden. A következő 7 szabályt minden típusú befektetésen használhatod akkor is, ha az teljesen standard, mondhatni klasszikus befektetés, de akkor is, ha mondjuk a saját vállalkozásodba fektetnél be.

A pénz kezelése ugyanis egy játék, ami szabályok szerint működik. Minél jobban ismered ezeket a szabályokat, annál könnyebben érsz el számodra is tetsző eredményeket. De nézzük is, mi szerint „játssz”.

Gondolkodj hosszútávon.

A pénznek idő kell ahhoz, hogy dolgozni tudjon.

Nézzük, milyen esetek fordulnak itt elő. Sok rövid távú tervből összerakva a hosszútávot saját magadtól veszed el a lehetőséget. Csak pici szakaszon pedig már spekulációról beszélünk, nem pedig befektetésről. Ez utóbbi esetben ha jól „tippeltél”, akkor nyersz, ha rosszul, akkor veszítesz. Tévedés ne essék, működhet ez is, akár a vagyonod egy kis részével ki is próbálhatod magad. De ha te valódi növekedést szeretnél látni, akkor azt a hosszútávú gondolkodás teszi lehetővé.

Tanulj a pénz kezeléséről, értsd, hogy mibe fektetsz.

Természetesen igénybe vehetsz szakértői segítséget, de helyetted, a te életedről senki nem fog dönteni. Azáltal, hogy fejleszted a pénzügyi ismereteidet, egyre inkább kinyílik a világ előtted.

Azáltal, hogy megismersz dolgokat, látod az összefüggéseket

  • egyre kevésbé leszel hajlamos a pánikra. Elvégre senki nem ijedezik olyantól, amit már sokszor látott és pontosan tudja, hogy mi után mi fog történni.
  • egyre kevésbé leszel kitéve a csalóknak. Ha pontosan tudod, hogy amit nagy mellénnyel magabiztosan mond a veled szemben ülő, az úgy hülyeség, ahogy van, akkor nem adsz ki rá pénzt.
  • egyre magasabb szintet érhetsz el. Ezt értheted a befektetéseid hozamára, a befektetett összegre, de akár arra is, hogy olyan irányokat érhetsz el, amik a kezdők elől teljesen el vannak zárva a hiányzó szakértelem miatt.

A reálhozamot nézd.

A reálhozam a már inflációval csökkentett eredmény.

Lehet egy befektetés nagyon alacsony költségű, ha a végeredménye annyira gyenge, hogy jobban jártál volna, ha egyáltalán nem fektetsz be. A befektetéseknek ugyanis pont az a célja, hogy egyre több terméket és szolgáltatást tudj a pénzedből venni.

Sok helyen hallani, hogy keresd az alacsony költséggel rendelkező szerződéseket. Tény és való, fontosak a költségek, de nem ez az egyetlen tulajdonsága egy befektetésnek. Ez valószínűleg vagy valaki olyan tollából származik ez a tanács, aki korábban megégette magát (mert mondjuk magas költséget és alacsony hozamot kapott), vagy valaki olyanéból, akinek érdeke, hogy csak a költségeket nézd, a végeredményt már ne.

Amikor azt nézed, hogy tulajdonképpen mit is kapsz a pénzedért, akkor könnyen elképzelhető, hogy egy ésszerűen drágább megoldást választasz egy magasabb szintű kiszolgálásért. Nagyjából ugyanúgy, mint amikor fogorvost választasz. Ott sem csak és kizárólag azt nézed, hogy a lehető legolcsóbb legyen, hanem azt, hogy elfogadható áron kapd meg a lehető legjobb szolgáltatást.

Az értékre fókuszálj.

Az ár az, amit kifizetsz, az érték pedig az, amit ezért megkapsz.

Amikor az ár zuhan, akkor sokan pánikolnak, és egy amúgy értékes eszközt is mélyen áron alul adnak el. Hosszabb távon viszont az ár úgy követi az értéket, mint gazdáját a kutya sétálás közben. Ha ezt tudod, akkor nincs más dolgod, mint kivárni, hogy rendeződjön minden.

Ezt a szabályt érdekes módon csak és kizárólag a befektetések területén hajlamosak elfelejteni az emberek. Amikor a T***oban leértékelik a paradicsomot, akkor mindenki szalad, hogy az olcsó, de amúgy szép áruból bespájzoljon, és senkinek sem jut eszébe befőzési mennyiséget venni akkor, amikor februárban aranyáron kínálják. A befektetéseknél is ugyanezt tartsd szem előtt. Ha egy olyan befektetés árfolyama zuhant, amely amúgy értéket képvisel (mert mondjuk egy teljesen stabilan működő cég részvénye van nálad), akkor semmi okod arra, hogy te is eladj. Ilyenkor a legjobb, ha vagy kivársz, vagy alacsony áron még többet vásárolsz (ezzel a cost average hatást használod ki)

Diverzifikálj.

Ez nem jelent mást, mint azt, hogy több irányba fektess be.

Ezt megteheted úgy is, hogy egyazon eszközből választasz (pl. részvényeket veszel, de több céget választasz ki), vagy akár teljesen különböző helyeken dolgoztatod a pénzedet (pl a részvények mellé ingatlant vásárolsz). A diverzifikáció használatával csökken a kockázatod, a hozamod viszont érdemben nem lesz kevesebb.

Nincs egyetlen „tuti” befektetés, hanem a céljaidhoz legjobban illeszkedő van. Mivel ebből is több irányt találsz, előre pedig nem tudhatod biztosra, hogy mi is fog történni az elkövetkező néhány évben, a saját biztonságodat szolgálja, ha több irányt is választasz.

Dönts hideg fejjel.

A pánik mindig rossz tanácsadó, az érzelmek pedig még pánik nélkül is félre vihetik a figyelmedet. Amikor a befektetésekről van szó, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy még egy feszültebb helyzetben is a tőled telhető legnagyobb nyugalmat használod, és így döntesz.

Lehet, hogy egyedül az adott pillanatban ezt nehéz megtenned. Ekkor megteheted, hogy vársz 24 órát. Nem többet, de nem is kevesebbet. Ezalatt az idő alatt elmúlik benned az első sokk okozta pánik, és valamivel higgadtabban tudsz dönteni. Ha még ilyenkor is mindenképp lépni szeretnél, akkor már egy fokkal jobb helyzetből indulsz, mint egy nappal korábban. De azt is megteheted, hogy megkérdezel egy hozzáértőt, akiben bízol, és aki kívülről tudja szemlélni a dolgokat. Ő ugyanis biztos, hogy nincs érzelmileg bevonva, sokkal objektívebb tanácsot tud neked adni.

Kerüld a tömeget.

Sajnos a mostani pénzügyi oktatás nagyon sok kívánnivalót hagy maga után nem csak idehaza, hanem bárhol a világon.

Így ha a tömegeket követed (mert már mindenkinek van olyan befektetése), akkor szinte biztosra veheted, hogy nem szakértői döntés született. Ettől még ez a döntés lehet, hogy nem okoz neked károkat (pl. eddig nem volt semmilyen megtakarításod, a tömeg hatására pedig valamilyen alapszintű lett), de azt biztosra veheted, hogy nem azt kapod a pénzedért, amit eredetileg elképzeltél. Így az sem kizárt, hogy a marketingszöveg vagy a tömegek nyomása miatt egy olyan befektetést választasz magadnak, amelynél egy szakértő már a kiszállást javasolná.
 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.