Barion Pixel

A pénzügyi szabadság

Mi a pénzügyi szabadság?

A pénzügyi szabadság az az állapot, amikor vagy te önállóan, vagy háztartási szinten már nem függsz a munkából származó bevételeidtől.

Pénzügyi függetlenség

 

Ezt el tudod érni akkor, ha:

 • elegendő pénzt halmoztál fel megtakarítások, befektetések formájában
 • nem munkabérből, hanem bármilyen más forrásból stabil, kiszámítható pénzt kapsz

A pénzügyi szabadság a pénzügyi függetlenség szinonimája.

Ezt elérve már nem függsz sem a munkáltatódtól, sem más foglalkoztatótól. Ha van munkád, akkor azt azért végzed, mert azt úgy akarod, mert kedvedet leled benne. Nem pedig azért, mert máskülönben a híd alatt halsz éhen. Természetesen ez egyet jelent azzal, hogy nincsenek anyagi gondjaid és nem is aggódsz a pénz miatt.

Ezt sokan elérendő célként jelölik meg, ami nem is gond. A probléma ott kezdődhet, amikor kizárólagosságot adnak 1-1 iránynak.
Azaz csak akkor érheted el a pénzügyi szabadságot, ha elegendő pénzt halmoztál fel ahhoz, hogy fedezzen minden kiadásodat. Avagy a másik véglet: hagyd a befektetéseket, mert csak akkor érheted el a pénzügyi szabadságot, ha újabb bevételi ágat építesz ki.

Meglátásom szerint egyik véglet sem egészséges, legalábbis javaslat szintjén nem. Mind a két út működik, csak tudd, hogy hogyan kell használni.

A pénzügyi szabadság elérése a pénzáramon keresztül

Sok helyről hallhatod, hogy legyen passzív bevételed annak érdekében, hogy a pénzügyi szabadság a tied lehessen. Ez idáig teljesen jól hangzik, más kérdés, hogy egy adott befektetés aktív vagy passzív szintje és az általa elérhető bevétel között jellemzően van összefüggés.

A teljesen passzív bevételre gyakran hozzák az ingatlan példáját. Vegyél meg egy ingatlant, és a bérleti díjakból jól meg fogsz élni, mi több, a bérleti díjak emelkedésével egyre jobban és jobban jársz majd.

Ez azonban csak részben igaz. Egy jól kiválasztott ingatlannal tényleg könnyebb a helyzeted. DE:

 • megfelelően kell tudnod kiválasztani azt a házat
 • megbízható albérlőt kell találnod
 • rendelkezned kell megfelelő önerővel (vagy a teljes vételárhoz, vagy a lakáshitelhez)
 • olyan áron kell tudnod kiadnod, amellyel nyersz, de legalább nem veszítesz
 • időnként fel kell újítanod a lakást
 • stb

Amint látod, lehet bevételed ingatlanból is, de ez vagy egy másodállás, vagy a legegyszerűbb, ha ingatlan kezeléssel foglalkozó céget bízol meg vele. Ekkor ugyan ki kell fizetned őket, de sok terhet levesznek a válladról.

Pénzügyi szabadság tőkefelhalmozás útján

A stratégia mentén haladva nagymennyiségű tőkét halmozol fel különböző befektetésekben. Ez lehet bármilyen értékpapír, azaz lehet részvény, kötvény, befektetési alap, bármi. A lényeg, hogy a bevételed tényleg jelentős része fog ebbe az irányba menni, hogy minél gyorsabban történjen a tőke növelése.

Minél gyorsabban növeled a befektetésedet, annál hamarabb éred el azt a szintet, amely már képes téged eltartani a saját tömege miatt. Ezt szokták úgy emlegetni, mint amikor a pénzügyi szabadság miatt elmehetsz korábban nyugdíjba.

Mekkora összegre van szükséged?

A nyugdíj témakörénél már valamelyest körbejártuk a kérdést, javaslom olvasd el a 4%-os szabályról szóló cikket is.

Általános ökölszabályként megfogalmazva elmondhatom, hogy az éves bevételed 25x-öse jelent neked egy alapszintű kiszolgálást. Ebben természetesen nincs benne az infláció követése, és nincs benne az sem, ha egy idő után magasabb szinten szeretnél élni.

A tőkefelhalmozás és a pénzáram összehasonlítása

Ahhoz, hogy ki tudd választani a hozzád legjobban passzoló irányt, nem árt, ha látod a kettő közötti különbséget és hasonlóságot is. Ez csak egy nagyvonalú összehasonlítás, nyilván lehetne cizellálni a végtelenségig.

Arra viszont alkalmas, hogy kiválaszd a számodra szimpatikus tulajdonságokat egyikből is, illetve akár a másikból is. Függően attól, hogy melyik áll hozzád a közelebb, annak használatával el tudod érni a pénzügyi függetlenséget. Akkor se ess kétségbe, ha azt érzed, hogy bár szimpatikus a végcél, de azért annyira egyik mellett sem köteleznéd el magadat. Elvégre sokan vannak, akik a kettőt egymás mellett alkalmazzák.

 

Pénzáram útján Tőkefelhalmozás útján
A jövedelmed kisebb szintű befektetését igényli (15-40%) A jövedelmed nagyobb szintű befektetését igényli (akár 50% fölött)
A befektetések leginkább pénzáramot adó befektetések (ingatlan, osztalékfizető részvény, kötvény) Árfolyamemelkedésre számít, ennek megfelelően választ értékpapírt
Mérsékelt takarékosságot igényel Nagymértékű takarékosság szükséges
A bejövő pénzáramból élsz (az alaptőke marad) A befektetéseidből vonsz ki pénzt (az alaptőke vagy a hozama fogy)
A nettó vagyonod fogyhat is, de a cél, hogy gyarapodjon Kiélezett helyzetben a vagyonod fogyhat, de a cél, hogy a hozamokat vedd ki csak
Bízol benne, hogy nem záródnak a pénzcsapok Abban bízol, hogy a tőke nem fogy el idő előtt

 

A pénzügyi szabadság felépítése

A pénzügyi függetlenséget nem tudod elérni csak úgy, hogy majd az öledbe hullik. Ezt is, mint bármely nagyobb célodat, lépésekre lehet bontani, és ezek alapján felépíteni.

Korábban már olvashattál ennek a felépítéséről. Mind a Jóléthez vezető út mind a Pénz Maslow piramisa azt mutatta, hogy ezek egymásra épülő szintekből tevődnek össze, és a legfelső szintre felérve fogod elérni azt, amit sokan már a legeslegelső lépésként várnak.

Teljesen mindegy, hogy milyen megközelítést használsz, a legelső lépés, hogy a saját kereteiden belül élj. Ehhez készíts költségvetést, amihez mindenképp ragaszkodj is. Ha ezt nem teszed, akkor sosem fogsz felérni a pénzügyi piramis csúcsára, mivel feléled a megtakarított pénzedet. Ezt hívják úgy, hogy életstílus infláció.

A tervezés megkönnyítéséhez használd a Silver Moon oldaláról elérhető tervezőt:

Töltsd le a tervezőt

Hogyan élnek a gazdagok?

Ha megnézed a környezetedben azokat az embereket, akik önerőből lettek gazdagok, láthatod, hogy természetesen elérték a pénzügyi szabadságot is. És itt teljesen mindegy, hogy a pénzáramból, a tőkefelhalmozásból vagy a kettő kombinációjából tudták ezt megtenni.

Ami viszont közös bennük, hogy nem beszélnek a pénzügyi szabadságról, hanem továbbra is foglalkoznak a saját pénzügyi egészségük fenntartásával. (Akár a vállalkozásukkal, akár bármely bevételi águkkal)

 

Kérdések:

 1. Te melyik módszert választanád a pénzügyi szabadságod felépítése érdekében?
 2. Melyik költésgvetés tervezést használod ehhez?
 3. Mit gondolsz, a fentiek szerint mit tudsz reagálni, ha túlléped a keretedet?

Ha kérdésed merült fel, nyugodtan kérdezz. Itt tudsz velünk kapcsolatba lépni.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.