Barion Pixel

Az osztalékhozam

A részvények egyik hozama: az osztalékhozam

Az osztalékhozam kiszámításával lehetőséged nyílik arra, hogy a különböző, osztalékot is fizető részvények teljesítményét összehasonlítsd.

Az osztalékhozam

Miért fontos a részvény hozama?

Pusztán attól, hogy igent mondtál egy részvényre, egyúttal igent mondtál annak kockázatára is. Még ha a legtöbb esetben relatívan stabilan működnek a vállalkozások, ettől függetlenül egy vállalat egyik tulajdonosa lettél, ezzel együtt pedig a befektetett tőkéd egészét kockáztatod.

A befektetők kockázatvállalási kedvét pedig az elérhető plusz hozammal lehet meghozni, máskülönben te is biztosan inkább keresnél sokkal biztonságosabb befektetési formákat (pl. vállalati kötvény, vagy éppen az állampapír).

Részvényeken hozamot két ágon tudsz elérni: árfolyam-elmozdulás útján, valamint a kifizetett osztalék útján.

Amelyik vállalat gyors árfolyam-növekedésen megy keresztül, azok jellemzően vagy nem fizetnek osztalékot, vagy legalábbis nem annyit, mint más vállalkozások, elvégre itt nyereséged jellemzően az árfolyam elmozdulásból adódik.
Amennyiben a vállalat méretéből adódóan (vagy bármely más okból kifolyólag) nincs lehetőség az a gyors expanzióra, az osztalék kifizetése, mint hozamlehetőség nyit utat ahhoz, hogy a cég papírjai a befektetők szemében vonzóak legyenek.

Az osztalékhozam számítása

Ezt a mutatót azoknál a cégeknél tudod elemzési célokra is használni, amelyek osztalékpolitikája kellően stabil. Azaz a kifizetett osztalékok vagy viszonylag állandóak, vagy egyenletesen növekednek.

Osztalékhozam: Az egy részvényre jutó adott évi osztalék / a részvény aktuális árfolyama

Fontos, hogy mindig az adott évben kifizetett osztalékot állítsd szembe az aktuális piaci árfolyammal. Az összehasonlítás és döntéshozás szempontjából irreleváns, hogy mi történt tavaly vagy éppen a vállalat tőzsdére lépésekor.

Példa:

1 részvényre jutó osztalék: 500 forint
1 részvény aktuális ára: 15.000 forint
Osztalékhozam: 500 forint / 15.000 forint = 3,33%

Amit csak önszorgalomból számolj.

A már meglévő részvényeidre az általad fizetett vételár után kiszámolhatod az osztalékhozamot, de ezt legfeljebb csak önszorgalomból tedd meg. Ha vettél egy részvényt 10 éve a mostani ár törtrészéért, és erre számolod ki a hozamot, akkor természetesen messze sokkal magasabb érték fog kijönni, mintha az aktuális árfolyamon számolnád.

A pénz időértékéről szóló írásban olvashatsz arról, hogy a nem egy időben keletkező pénzáramokat nem hasonlíthatod össze csak úgy „büntetlenül”.

Elvégre a 10 éve kifizetett összeg a vállalkozás 10 évvel ezelőtti állapotát mutatta meg a 10 évvel ezelőtti árfolyamon. Azóta az infláció miatt is emelkedett mindennek az ára, és lehet, hogy a vállalat is fejlődött, ami által az árfolyama arányaiban is más lett. Bár a vétel pillanatában fixáltad a számodra aktuális vételárat, ha mindenképpen ehhez szeretnéd hasonlítani, akkor legalább egy jelenérték számítást végezz el.

 

 

Mire alkalmas az osztalékhozam?

Két részvény összehasonlítása

Amikor egy olyan befektetési portfóliót szeretnél összeállítani, amely osztalékfizetés útján is biztosít számodra bevételt, akkor természetes, hogy egy adott kockázati szint mellett elérhető legmagasabb hozamot szeretnéd megkapni.

A részvények árfolyama lehetőséget biztosít arra, hogy a vevők és eladók meglátását mutassa meg egy vállalat értékéről. Az ehhez viszonyított osztalékfizetés mértéke ezáltal lehetőséget biztosít számodra arra, hogy a hozamszinteket vizsgáld.

A vállalat iparághoz történő hasonlítása

Az egy adott iparágon belül tevékenykedő vállalkozások által fizetett osztalék mértékét hasonlíthatod az iparág egészének teljesítményéhez is.
Amennyiben a kiválasztott cég teljesítménye a saját iparágához képest magasabb egy kicsit, abból láthatod, hogy a vállalat működése a többi hasonló céghez képest stabil, így megengedheti magának a nagyvonalúságot.

A vállalat kockázati szintjének becslése

Az előbbi pontnál hangsúlyoztam, hogy csak egy kicsit magasabb a hozam. Mi történik akkor, ha azt látod, hogy az egyik vállalat osztalékhozama hirtelen és jelentősen megemelkedik?

Az osztalékhozam számításnál már láthattad, hogy ez egy hányados. Az értéke két esetben tud jelentősen megnőni:

  • jelentősen emelkedik a kifizetett osztalék mértéke, de az árfolyam stabil: ez a nagyon ritka eset, elvégre egy várhatóan jelentősen megemelkedő osztalékot a piac beáraz, így az árfolyam is leköveti
  • jelentősen esik az adott cég papírjainak árfolyama: ebben az esetben a piac kockázatosnak ítéli a vállalkozást, és eladja a részvényeket. A megnövekedett kínálat pedig áreséshez vezet.

Ennek megfelelően ha emelkedik a hozamszint, az törvényszerű, hogy az adott vállalkozás életében történt negatív változásokra utal. Ez nem feltétlenül kell, hogy tartós legyen, lehet csak egy kitűnő vételi lehetőség, de attól kiemelt figyelmet érdemel.

Mekkora osztalékhozam tekinthető megfelelőnek?

Általános szabály szerint (ha a nemzetközi gyakorlatot veszed alapul), akkor a kincstárjegyek (U.S.A. területén ez a Treasury Bill) hozamaival fog hosszútávon megegyezni az osztalékhozam. Ez idehaza leginkább az állampapír hozamok körül fog mozogni.

Így ha azt kérdezed, hogy nem tartom-e alacsonynak a 4% körüli osztalékhozamot, akkor a válasz az, hogy nem. Ha a kérdésed az, hogy mennyire tartom rendbenlevőnek a 12%-osat, akkor a válasz az, hogy itt már nézd át az egészet alaposan, mert vonzó lehet a plusz hozamkilátás, de ezzel együtt extra kockázatot is kapsz a pénzedért.

Tegyünk különbséget aközött, hogy ha valaki azt mondja, hogy a részvényekkel átlagosan éves 10-12%-os növekedést ért el, illetve aközött, amikor a fent említett példában 3%-os az osztalékhozam. Az első esetben árfolyamnövekedésből eredő hozamról van szó, nem pedig a fizetett osztalék és az árfolyamok hányadosaként meghatározott hozamról.

Amikor azt látod, hogy tartósan alatta marad az osztalékhozam az állampapír hozamnak, az egy indikátora annak, hogy az adott részvény vagy éppen teljes szektor kezd túlértékeltté válni.
Ne tévesszen meg, ez egy általános szabály. A növekedésre fókuszáló cégek (pl. technológiai cégek) ezt soha nem tudják lekövetni, elvégre ha megtennék, akkor a részvényeik ára látná ennek kárát.

Kérdések:

  1. Amikor a saját befektetési portfóliódat építed fel, milyen súllyal esik nálad latba az osztalék?
  2. Mit gondolsz, mekkora az a felár az iparághoz képest, ami még a nagyvonalúságba és nem az extra kockázatba esik?
  3. A saját portfóliód esetében milyen szerepet játszanak a részvények?

Ha kérdésed van, lépj velünk kapcsolatba, hogy segíthessünk neked.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.