Barion Pixel

A piaci ciklusok

A piaci ciklusok szakaszai

A piaci ciklus egy tág fogalom, amely a különböző piacokon megjelenő trendekre utal. Alapvetően ez egy időszakot fed le, amelyen belül a piac hasonló mintázatokat mutat.

A piaci ciklusok

 

Olyannyira tág fogalom, hogy egyáltalán nem egy globálisan értelmezhető képet ad. Ez jelenti azt is, hogy egy-egy ciklus hossza iparágaktól függően eltér, és azt is, hogy még egyazon időpontban vizsgálva a földrajzi területek is más és más képet mutathatnak.

Mivel nincs két egyforma piaci ciklus, a téma messze sokkal mélyebb annál, mint amit egyetlen cikk le tud fedni. Bár az alapelvek mindenhol megjelennek, de eltéréseket fogsz tapasztalni. Épp ezért itt az általános felépítését nézzük meg.

Természetesen mivel ciklusról beszélünk, így van egy növekedési és egy csökkenési szakasza. Látni fogod, hogy amikor a növekedési szakaszról beszélünk, az nem feltétlen jár együtt minden befektetési eszköz növekedésével.

 

Az egész ciklust 6 jól elkülöníthető szakaszra lehet bontani. Természetesen ezeket is oszthatod további részekre. Tekintettel arra, hogy ismétlődő folyamatról beszélünk, találkozhatsz olyannal is, ahol a számozás fog eltérni.

A piaci ciklus első szakasza

Az első szakasz a mélypont elérése után kezdődik. Ekkor jelenik meg a remény. Az emberek elkezdenek vásárolni, gondolva, hogy a legrosszabb már elmúlt. Ez egyben az expanzió kezdete is.

Mi történik a ciklus ezen szakaszában?

Alacsony nyersanyagárak

A termelés a recesszióban lecsökkent, ezért kevesebb alapanyag volt szükséges hozzá. Ami iránt alacsony a kereslet, annak az ára is lentebb megy.
Tehát ebben a szakaszban a nyersanyagok ára a többi szakaszhoz képest lent van, könnyű belőle bespájzolni, hogy az éledező keresletet ki lehessen belőle szolgálni.

Pénzügyi élénkítés

Ennek a pénzügyi fedezete is meglesz, mármint azoknál, akik a recessziót túlélték.
A kormányzatok és a jegybankok ekkor a gazdaság élénkítésére fókuszálnak. Ennek a legáltalánosabb jele, hogy a jegybank kamatot csökkent.
Az alacsony jegybanki alapkamat több irányból is segíti a helyrebillenést.

Kötvény- és hitelpiac élénkülése

Az első, hogy mivel a bankok a saját kamataikat is az alapkamathoz árazzák be, így az alacsony alapkamat olcsóvá teszi a kereskedelmi hiteleket is. Ezáltal a vállalatok több beruházásra mondanak igent. Az alacsony kamatteher a bankok kockázatát is csökkenti, így ők is szívesebben adnak.

Mindazonáltal van rá példa, hogy a cégeknek ehhez képest is több pénzre van szüksége, annyival többre, amit már több bankon keresztül sem kaphatnak meg. Ekkor kötvényeket bocsátanak ki.

A gazdaságban ezt láthatod ebben a piaci ciklusban

Amit a gazdaságban láthatsz, hogy az alapanyagok ára tartósan lent van. A befektetőket az érdekli, hogy a pénzükért mit kapnak, alacsony alapkamatnál pedig az állampapírra sem sok kamatot fizetnek. Sokan még a részvényekben nem bíznak, így az újonnan kibocsátott vagy éppen már piacon levő kötvények iránt is élénkül a kereslet.
A GDP és más gazdasági mutatók kezdenek javulni, mivel a hitelezés fellendülése több pénzt irányít a gazdaságba. Az emberek többet költenek, növekszik az értékesítés és a termelékenység is. Ez pedig jótékony hatással van a cégek teljesítményére is, ezáltal a részvények árfolyamát is felfelé hajtja.

Befektetési eszközök választása

Amivel ilyenkor eredményeket tudsz elérni

  • például fogyasztói szektor részvényei: elvégre az emberek a közelgő fellendülés előszelét megérezve szívesen költenek
  • a luxuscikkek piacát kiszolgáló szektor részvényel: a válság alatt vagy nem volt pénz, vagy ha volt is pénz, óvatosságból elodázták a vásárlásokat.
  • a technológiai szektor, valamint az ipari és pénzügyi szektor részvényei: mivel a vállalkozásoknak és a fogyasztóiknak is hitelre van szüksége
  • kötvények

Ami nem javasolt: itt még az árutőzsdéken kevés eredményt tudsz elérni (vagy mindenképpen hosszabb távon kell gondolkodnod, elvégre ha megvásárolod ott helyben a terméket, akkor tárolnod is kell)

A piaci ciklus második szakasza

A második szakasz akkor kezdődik, amikor az új tőke beáramlása és a növekvő lehetőségek optimizmussal töltik fel az embereket.

Mi történik a ciklus ezen szakaszában?

Az árak emelkednek, a befektetők keresik az új lehetőségeket.

Jegybanki élénkítés csökkenése

Ahogy a gazdaság tovább növekszik, már szükségtelen a további gazdaságélénkítés a jegybankok és a kormányzatok részéről, így elkezdődhet az alapkamat emelése.
A kamatemelés a pénz vásárlóerejének megőrzése miatt is fontos, mivel az árak emelkedése törvényszerűen együtt jár az infláció élénkülésével is. A jegybankok egyik fő feladata pedig az infláció szinten tartása.

A hitelezés és értékesítés növekedése

Ez az emelés a kamatérzékeny szektorokban csökkenti a növekedés mértékét. Ezek jellemzően azok a szektorok, amelyek jelentős mértékű beruházást igényelnek, azaz például valamit gyártanak. Az információs és a technológiai szektor viszont nem ide tartoznak, nincs szükségük nagy épületekre vagy más nagyértékű beruházásra ahhoz, hogy működni tudjanak.

Ebben a szakaszban a növekedés folytatódik. Tovább nő a hitelezés és ezzel együtt az értékesítés. Viszont a szakasz vége felé már látszik a növekedés mértékének csökkenése. Egyrészt, aki vásárolt, az most a terméket használja, nem feltétlen vesz másikat, másrészt a felvett hitelnek költsége is van. Így a termelékenység és a profit lassan eléri a csúcspontot.

A gazdaságban ezt láthatod ebben a piaci ciklusban

Amit a gazdaságban látsz, hogy a részvények általánosságban is szépen teljesítenek. A kötvényeket ugyan már túlteljesítik a részvények, de még irántuk is megvan a kereslet.
Az eddigiektől eltérően azt fogod látni, hogy ebben a szakaszban már sok nyersanyagot használnak, így ezek ára is elindul felfelé.

Befektetési eszközök választása

Ebben a szakaszban a részvénypiac teljesít jól, valamint az erre épülő befektetések. A kötvények már leginkább az alacsonyabb kockázati szinthez, illetve a rövidebb időtávokhoz ajánlottak.

 

 

A piaci ciklusok szakaszai

 

A piaci ciklus harmadik szakasza

A harmadik fázisban a lassulás már elkezdődik, de ez még nem csökkenés, csak lassabb növekedés.

Mi történik a ciklus ezen szakaszában?

Mivel már sok ember élt a vásárlás lehetőségével, nyilván kevesebben fognak vásárolni. Az ipari termelékenység és profit mértéke épp ezért csökken. A hiteleket szigorúbb feltételekkel folyósítják, ez pedig önmagában is elegendő az előző pont erősítéséhez.
Az eddigiek összhatásaként pedig a GDP lassabban növekszik

A gazdaságban ezt láthatod ebben a piaci ciklusban

A nyersanyagok ára a részvények árával együtt tovább nő. Mivel a hitelfelvétel költségesebb lett, és az alapanyag ára is megnőtt, a részvényeken már kevesebb a nyereség lehetősége, de még mindig van.
A kötvényekről ugyanezt nem mondhatod el, irántuk itt már várhatóan csökken a kereslet. Ez több mindennek is köszönhető. Az első ok, hogy a részvények hozamkilátása még mindig nagyobb a kötvényekhez képest.
A másik a már említett kamatemelés, ami hat az újonnan kibocsátott kötvények kamatára is, és a duráció témakörében megismert tényezők miatt hat a már forgalomban levő kötvények iránti keresletre is.

Befektetési eszközök választása

Az előző fázistól eltérően itt már megéri alaposan szétnézned.
A nyersanyagok iránt még mindig megvan a kereslet, de ha ebbe az irányba mész el, akkor alaposan nézd meg, hogy kik a vevők. Elvégre ha egy szektornak már nem éri meg tovább finanszírozni a növekedést, akkor nyersanyagra sem lesz annyira szüksége.
A részvények teljesítménye bár még mindig pozitív, de mivel az értékesítés és a termelékenység csökken, így a részvényeik ára sem fog már szárnyalni. Az előző szakaszhoz hasonló nyereséget már csak nagyobb kockázat árán, vagy alaposabb munkával tudsz elérni. Összességében viszont még mindig jobban teljesítenek, mint a kötvények. Így azoknál a befektetőknél, akik nagyobb profitot szeretnének a pénzükön elérni, mint amit a kötvénypiacon elérhetnek, még vonzó alternatíva lehet.

Ez a szakasz még a növekedés fázisa, így jó lehetőséget biztosít számodra ahhoz, hogy egy vagy több indexkövető alapot válassz magadnak. Főleg akkor, hogy ha az az alap egy részvényindexet követ.

Bár amennyiben a biztonságot is szem előtt szeretnéd tartani, nem csak a profitot, akkor még mindig egy megfelelő befektetési forma lehet a számodra a kötvény.

A piaci ciklus negyedik szakasza

A tetőzés kezdete, itt már látszik a növekedés megtorpanása.

Mi történik a ciklus ezen szakaszában?

A következő szakaszban a tetőzés állapotát figyelheted meg.
Az értékesítés már nem nő tovább, a profit a növekvő költségek miatt csökken.

A gazdaságban ezt láthatod ebben a piaci ciklusban

A nyersanyagok árában az irántuk meglévő korábbi, akár szerződések által lekötött kereslet miatt még mindig növekedést figyelhetsz meg.
Ez a növekvő nyersanyagár tovább csökkenti a profit lehetőségét a részvénytársaságoknál, épp emiatt a tőke elkezd más, jövedelmezőbb vagy simán csak biztonságra fókuszáló utat keresni magának. Mivel csökken a részvények iránt a kereslet, ez az árukban is meg fog mutatkozni.
A kötvények iránt pedig már az előző szakaszban is kevesebb volt a kereslet. Ne tévesszen meg, ha valaki magas kamattal kínál számodra kötvényt. Ez nem feltétlen annak a jele, hogy a cégben hatalmas növekedési potenciál van. Lehet, hogy egy bóvli kötvénnyel van dolgod egy olyan cég esetében, amelyiket már sehol máshol nem finanszíroznak.

Befektetési eszközök választása

Itt már a befektetési kosaradba olyan eszközöket emelj be, amely a visszaesésnél a biztonságodat szolgálják. A befektetések kockázata témában leírtakra minden szakaszban szükséges figyelni, de itt már mindenképpen kiemelkedően fókuszálj erre.
Ez megvalósulhat olyan módon, hogy eleve alacsonyabb a kockázata, de van lehetőséged olyan eszközt is választanod, amely ára ezekkel a gazdasági eseményekkel ellentétesen mozog. Ha értesz a befektetésekhez, vagy van aki segít neked, ezek azok az eszközök, amelyeknek negatív a bétája.

A piaci ciklus ötödik szakasza

Az 5. szakasz már a recesszió szakasza.

Mi történik a ciklus ezen szakaszában?

Ekkor a GDP csökken, a hitelképesség romlik, a hitelek elérhetősége szűkül. Az eladások is csökkennek, a termelékenység és a nyereség szintén csökken.
A gazdaságban ilyenkor általánosságban azt látod, hogy esik az ára mindennek. A részvények iránti csökkenő kereslet az előző szakaszban már elkezdődött, ez itt már az árukban is erősebben látszik. A nehezebb hitelfelvétel és emelkedő alapkamat miatt a kötvények iránt sem volt már kereslet.
Mivel a cégek nem termelnek annyit, így alapanyag sem szükséges a számukra, épp ezért itt is árcsökkenés figyelhető meg.

A gazdaságban ezt láthatod ebben a piaci ciklusban

Ekkor a defenzív szektor tud jól teljesíteni ebben a szakaszban, bár eziránt a szektor iránt amúgy is bármely szakaszban megvan a kereslet.
Ilyen például az egészségügy, a közüzemi szektor vagy épp az alapvető fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégek. Mivel attól, hogy válság van, az embereknek még enni kell és wc-re is járnak.
Más szempontból recesszió idején a részvények és az alapanyagként használt árucikkek teljesítménye visszaesik.

Befektetési eszközök választása

Ha nem szeretnél részvényekbe fektetni, akkor ebben a szakaszban egy megfelelően kiválasztott kötvény is biztonságosnak tekinthető. A megfelelő kiválasztás alatt elsődlegesen a kibocsátó hitelminősítését értem, valamint azt, hogy a kötvényt milyen kondíciókkal bocsátották ki. A kötvény hitelviszonyt testesít meg, aminek a kamatait mindenképp fizetni kell. Ebben az időszakban a fix kamatozással bíró kötvényekkel jobban jársz, mint mondjuk az inflációhoz kötött kamattal rendelkezőkkel.

A recesszió idején ami még jól tud teljesíteni, az bármely, a részvényekkel jellemzően pont ellentétesen mozgó befektetési forma. Azaz olyan, amelyiknek a bétája negatív. Ez ugyanis a piaccal éppen szemben fog mozdulni. Tipikusan ilyenre lehet példa az arany. Ennek az ára a részvényekéhez képest vagy csökkent, vagy legalábbis nem nőtt addig, amíg erős volt a kereslet a részvények iránt. Ebben a szakaszban, valamint ha időben léptél, akkor az előzőben egy menekülő útvonal lehet a számodra. Értéktárolásra szolgál, így amíg a sötét felhők feloszlanak, addig a részvényekből ide irányíthatod a pénzed egy részét.

A piaci ciklus hatodik szakasza

A hatodik szakasz még szintén a recesszióhoz tartozik, ilyenkor függően attól, hogy milyen formát vesz föl a válság, egyrészt tovább mélyülnek a problémák, másrészt már egyre többen érzik, vagy érezni vélik a közeledő tavaszt.

Mi történik a ciklus ezen szakaszában?

Ebben az időszakban a legnehezebb, hogy senki nem tudja, hogy meddig tart, lesz-e újabb visszaesés, az egyetlen dolog, amit lehet tudni, hogy nem tart örökké.
A gazdasági folyamatok szempontjából azt láthatod, hogy a nyersanyagok és a részvények iránti alacsony kereslet lentebb nyomja az árakat, vagy szerencsés esetben a piac csak oldalaz. Számodra mind a kettő azt jelenti, hogy ez egy vételi árfolyam a hosszú távú döntéseidhez, ha pedig rövid távon szeretnél velük eredményt elérni, nos, akkor ez még nem az az idő.
A jegybankok és kormányzatok viszont az egyensúly fenntartásához élénkítő csomagokat vezetnek be, ezzel megkönnyítve a hitelfelvételt.
Az eddigiekből már sejtheted, hogy ekkor jött el a kötvényeknél az éledezés szakasza. A többi lehetőség vagy még, vagy már nem játszik, de a hitelfelvétel könnyebb.

Befektetési eszközök választása

Amibe ilyenkor fektetni tudsz az függ attól, hogy te magad milyen időtávban gondolkodsz, és mekkora tőkével rendelkezel.
Hosszútávra gondolva ennek a szakasznak a végén, a következő szakaszhoz közelítve akár már részvényekben is gondolkodhatsz, kihasználva ezzel a válság előnyét, valamint a cost average hatást.

Amúgy leginkább a kötvénypiacon tudsz mozogni. Az arany ilyenkor már nem biztos, hogy jó megoldás, elvégre eddigre már jelentős növekedésen ment át.

Piaci ciklus az ingatlanok esetében

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy szó volt sok mindenről, csak az ingatlanról nem.
Az ingatlan a részvényekhez hasonlóan működik, csak általában messze sokkal nagyobb tőkeigénnyel rendelkezik. További eltérés, hogy az adásvétel, de igazából az egész ingatlanpiac is sokkal lassabb.
Épp ezért időbeli eltéréssel, de a részvényeket fogja lekövetni. Amikor az embereknek van pénze, akkor azt nem csak a részvényekbe fogják irányítani, hanem más befektetési formákba is.

Ha ehhez hitelre van szükségük, akkor azt olyankor fogják felvenni, amikor a hitelfelvétel viszonylag könnyű és a többi szakaszhoz képest olcsó. De ennek az átfutásához, a megfelelő ingatlan megtalálásához vagy éppen felépítéséhez időre van szükség. Ugyanez igaz a recesszió előtt vagy épp alatt.

A tetőzés szakasza nem mindenhol egyszerre fog bekövetkezni.

Figyeld meg, hogy attól, hogy egy nagyvárosban már lehet, hogy megtorpant az árnövekedés, de az agglomerációban még mindig egyre magasabb összegért cserél gazdát az amúgy is aranyáron mért ingatlan.

De a recesszió bekövetkeztekor is a már megkezdett épületeket be kell fejezni, ha áron alul is, de vagy ki kell adni, vagy értékesíteni kell, különben garantált a bukás.

Hogyan tudod használni a saját javadra a piaci ciklusokat?

A különböző időpontokban más és más befektetési eszközökön érhetsz el nagyobb eredményt.

Ebből máris két dolog következik:

Az egyik, hogy nincs tökéletes befektetési forma.

Nincs olyan, hogy elegendő egyetlen típusú eszközzel rendelkezned, és az kiszolgál téged bármilyen is legyen a piaci helyzet. A piaci ciklus egyik szakaszában az egyik eszköz van nagyobb hasznodra, a másik szakaszában valami más lesz a jó, miközben az első szakaszban jó eredményeket felmutató befektetésed vagy pang vagy egyenesen zuhan.

A saját befektetési kosarad (azaz portfóliód) a saját céljaid és az adott piaci ciklus szerinti megfelelő felépítése.

Ekkor legalább két dologra figyelj:

  • A diverzifikációra: Bár jól hangzik, hogy kiválasztottad az adott szektort, de oszd meg a pénzedet több irányba is.
  • A korrelációra: Ez két vagy több befektetés árának együttmozgását mutatja. Ha olyanok eszközöket választottál magadnak, amelyek ugyanarra a piaci hatásra ugyanolyan irányban mozdulnak, mondjuk ugyanúgy felfelé mennek, akkor ne lepődj meg, ha lefelé is együtt mozdulnak.
    A saját kockázatodat mérsékelni tudod azáltal, hogy vagy semleges eszközöket választasz, vagy olyanokat is veszel, amelyek ellentétesen mozdulnak.

Miért fontos számodra ezek ismerete?

A nagyobb nyereség / kisebb veszteség elérése érdekében.

Bár azt soha senki nem tudja neked megmondani, hogy konkrétan mikor kezdődik vagy épp végződik az adott piaci ciklus egy-egy szakasza, de ha tudod, hogy adott piaci körülmények között melyik eszközzel érsz el magasabb eredményt, akkor abba az irányba fogsz tudni lépni.

Sok kisbefektetőt ért veszteség amiatt, mert pánikolt a zuhanás után. Bár egy szép szabályos ívet rajzoltam, ez viszont csak a könnyebb érthetőség miatt volt.

A való életben a visszaesés ugyan lehet egy tartós lefele menet, mint egy lejtő, vagy éppen lehet akár hirtelen is a zuhanás.
Figyelj arra, hogy nem azt mondtam, hogy könnyű lesz, mert ez nem feltétlen igaz. Egy hosszú alagút közepén is nehéz azt elképzelni, hogy nemsokára fény lesz, és a hullámvasúton is sokan sikítanak lefelé.
Ha tudod, hogy ez csak egy újabb kör kezdetét jelzi, akkor nyugodtabban tudsz a dolgokhoz hozzáállni. Ezzel pedig jelentős mértékű veszteségtől kímélheted meg magad.

Ha tőkét akarsz felépíteni, akkor fontos a türelem, hogy időt adj a pénznek, de ugyanolyan fontos az előrelátás is. Mert ne feledd, hogy

Róma sem egyetlen nap alatt épült fel, de Nagasaki lerombolásához néhány óra is elegendő volt.

 

Ha szeretnéd megfelelő döntést hozni, lépj velünk kapcsolatba, hogy időpontot egyeztessünk ehhez.

 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.