Barion Pixel

A részvények típusai

Milyen hatást gyakorolnak a hozamodra a részvények típusai?

Részvény és részvény között is nagy különbség lehet. Az, hogy ismered, hogy vannak a részvények típusai, segít a számodra is optimális értékpapír kiválasztásában.

A részvények típusai

 

A részvényekről szóló részben már volt szó a csoportosításról. Akkor többek között ezekről a csoportokról volt szó bővebben:

 • törzsrészvény
 • dolgozói részvény
 • elsőbbségi részvény
 • saját részvény
 • kamatozó részvény
 • átváltoztatható kötvény

Ez az infó két esetben lesz számodra hasznos:

 • ha találkozol velük, akkor tudd, hogy mégis mik ezek
 • ha te magad vagy részvénykibocsátó, akkor feltétlen szükséges legalább nagyjából tudnod, hogy miről is hozol döntést

Minden egyéb esetben legfeljebb érdekesség, elvégre ha részvényt szeretnél befektetésként beemelni a saját portfóliódba, akkor csak és kizárólag a törzsrészvény marad játékban. Viszont volt már a részvényeket tárgyaló korábbi cikkben szó arról is, hogy ezek között is vannak különbségek.

 

A részvények típusai méret szerint

A méret szerinti csoportosítást a tőzsdei kapitalizáció szerint határozzuk meg. Addig, amíg például a kkv szektort körül tudod írni pontosan akár mérleg szerinti eredmény, akár dolgozói létszám szerint, itt nincs egy egzakt vonal, ami fölött vagy alatt ide vagy oda tartozna egy cég.

Természetesen az, hogy most éppen hova sorolsz egy céget, csak a mostani pillanatot írja le. Természetesen egy kicsi cég is kinőheti magát, és kifejezetten naggyá válhat. Ha megnézed, az Amazon árfolyama nem véletlenül nőtt nagyot az elmúlt 20 év során.

Mi a kapitalizáció?

Egy vállalat pillanatnyi értéke. A vállalat összes részvényének darabszáma szorozva az aktuális árfolyamukkal.
Profánul fogalmazva ennyi pénzre lenne szükséged abban a pillanatban, hogy az összes részvényt meg tudd venni. (Ez természetesen elég pongyola, elvégre egyrészt nem akarja mindenki egyből eladni, másrészt a jelentős vásárlásod önmagában is árfelhajtó hatású. De remélem érted a példát.)

Mi jellemzi a részvények típusai közül a kicsiket?

Találkozhatsz velük small-cap részvény néven is, ők jellemzően 2 milliárd dollár alatti kapitalizációval rendelkeznek.

Ha kis kapitalizációjú részvényt választasz, akkor benne van a lehetőség a növekedésre, de ugyanakkor ez nem törvényszerű, nyilván a csőd vagy épp egy nagyobb cég általi felvásárlás rizikója is benne van.

Rövid időszakot vizsgálva a kis cégek nagyobb volatilitást mutatnak, mint a nagyok. Hosszabb időtávot vizsgálva viszont nagy a valószínűsége annak, hogy felülteljesítik a nagyokat.

Fektess-e be small cap részvénybe?

Nos, ha hajlandó vagy kivárni, míg a kicsi cég megnő, azaz éveken át tartani a befektetésedet, akkor lehet benne ráció. Feltéve, ha tudod magadban kezelni a magas volatilitás néha felettébb nyugtalanító érzését. Jó helye lehet a portfóliódban egy megfelelően kiválasztott kisebb cégnek, mivel így a portfóliód általános növekedési ütemét turbózhatod fel. Természetesen csak akkor, ha a buy and hold befektetési stratégia mellett el tudod magadat kötelezni.

Ellenük szól viszont, hogy egy kisebb cég nagyobb valószínűséggel bukik el, ha a gazdaság növekedési üteme változik. Akár recesszió, akár bármi más miatt. Ezt a kockázatot csökkentheted, ha nagyon alaposan elemzed a cégeket, vagy olyan befektetési alapot választasz, amelyik kifejezetten ezekre a cégekre fókuszál.

Mi jellemzi a részvények típusai közül a közepeseket?

Találkozhatsz velük mid-cap részvény néven is, ők jellemzően 2-10 milliárd dollár közötti kapitalizációval rendelkeznek.

A közepes kapitalizációjú cégek mind növekedési ütemben, mind volatilitásban a két szélsőérték (azaz a kicsik és a nagyok) között helyezkednek el, mivel a fejlődésük középútjánál tartanak. Épp ezért „pont jó” azoknak, akik a növekedést, és így jövedelmezőséget és egyben valamilyen fokú biztonságot is szeretnének kapni a pénzükért. Ezek a cégek megfelelőek azoknak is, akik a portfóliójukat szeretnék diverzifikálni.
Ide tartoznak azok a cégek, amelyek még viszonylag fiatalok, gyorsan növekednek, de már kinőtték a kis tőkeértékű cégekre jellemző eredetüket. De ide lehet azokat az érettebb cégeket is sorolni, amelyek stabil, dinamikusan fejlődő, nyereséges piaci szektorban dolgoznak.

Neked való-e a mid cap részvény?

Ha legalább 5 évig szeretnéd tartani a papírokat, és akkor is kényelmesen érzed magad, ha időnként volatil az árfolyam, akkor helye lehet a befektetési kosaradban.
Ettől függetlenül vagy te magad végezd el a „házi feladatot”, azaz a kutatást, még befektetés előtt, vagy válassz olyan befektetési alapot (akár ETF-t), amely erre a méretre fókuszál.

Mi jellemzi a részvények típusai közül a nagyokat?

Találkozhatsz velük large-cap részvény néven is, ők jellemzően 10 milliárd dollár fölötti kapitalizációval rendelkeznek. Ide tartoznak a Blue chip részvények is.

A mostani nagyvállalatok egy része néhány éve még a kisebb szektorokba voltak sorolva, viszont mára már kinőtték magukat. Van közöttük olyan, amelynek piaci lehetőségei erősen követik a gazdaság aktuális lehetőségeit, ennél fogva az árfolyamuk is igazodik ehhez, a többségük viszont stabilan képes nagyobb mértékű osztalék kifizetésére is.
Ezek a cégek kevésbé izgalmasak azok számára, akik nagy árfolyam-növekedést szeretnének látni. Viszont kiszámíthatóan, megbízhatóan termelnek profitot. Ennek megfelelően volatilitásuk is kisebb, mint amit a fiatalabb cégeknél figyelhetsz meg.

Neked való-e a large-cap részvény?

Ha legalább 5 évig szeretnéd tartani a papírokat, és olyan eszközt keresel, amely a többi részvényhez képest alacsonyabb volatilitással rendelkezik, akkor megfelelő lehet számodra a részvények típusai közül pont ez.

Alacsonyabb volatilitásra akkor lehet szükséged, ha:

 • te magad nem szeretnél túl nagy rizikót vállalni
 • már eleve sok, ehhez képest magasabb volatilitással rendelkező eszköz van a kosaradban, és szeretnél egy kis egyensúlyt megteremteni.

Bár ezek a cégek azok, amelyeket mindenki ismer, nem árt, ha vásárlás előtt még jobban megismerkedsz velük. Azaz elvégzed az elemzést akár te, akár egy szakember segítségével (pl. privátbankár segítségével, aktívan kezelt befektetési alapon vagy ETF-en keresztül)

A részvények típusai befektetési terület szerint

Belföldi és nemzetközi részvények

Ekkor leginkább a cég székhelyét veszik figyelembe, ám ez némiképp félrevezető lehet, ha arra vagy kíváncsi, hogy a cég részvényeinek árfolyamára milyen események vannak hatással.
Nincs ugyanis kőbe vésve, hogy az értékesítést csak a székhely országában végezheti. Főleg egy nagy, nemzetközi cégnél szinte lehetetlen megmondani, hogy konkrétan mely földrajzi területhez tartozik. Még úgy sem tudod ezt megmondani, ha az összes pénzügyi mutatóját és róla megjelent üzleti jelentést végigolvasod.

Mi a kockázata a nemzetközi részvényeknek?

Bár kihasználhatod vele a globálisan elérhető előnyöket, de különösen a feltörekvő piacokat tekintve nem nagyon fogod átlátni a tevékenységüket. Az egyes országokban tapasztalható politikai instabilitás pedig könnyen jelentős értékvesztést okozhat.
Mielőtt a részvények típusai közül ezt választanád, legyen egy nagyon tiszta stratégiád, hogy konkrétan mit szeretnél.

A részvények típusai növekedési potenciál szerint

Növekedésre fókuszáló részvények

Erről a típusról volt szó a részvényeket is bemutató cikkben, hogy lásd, hogy bár azonos jogokat képviselnek, de mégsem egy tucattermék a részvény.

A növekedésre fókuszáló cégek jellemzően magasabb kockázati szinttel rendelkeznek, de ennek megfelelően az elérhető hozam is rendkívül vonzó lehet.
Ezek olyan cégek, amelyek dinamikus növekedésen mennek keresztül. Egyrészt azért, mert még viszonylag kicsik, így van hova nőniük, másrészt azért, mert egy olyan piaci igényt szolgálnak ki, amelyre széles körű az igény.

A bennük rejlő kockázat jellemzően abból ered, hogy erre a széles körű igényre nem csak ők adnak választ, hanem a versenytársaik is. Így nagy a verseny, és ha a versenytársaik megzavarják az üzletmenetet, akkor gyorsan leeshet az árfolyam. Az árfolyamok eséséhez alkalmanként még az is elég, hogy a növekedés lassul. Ekkor a befektetők attól tartanak, hogy a hosszú távú növekedési potenciál csökken.

A növekedésre fókuszáló cégek részvényei után ne várj túl sok osztalékot. Már ha egyáltalán kapsz utánuk bármennyit is. Elvégre itt az árfolyam-növekedésből messze sokkal több hasznod lehet, mint abból az osztalékból, amit esetleg megszavaz a közgyűlés. Elvégre a növekedésükhöz szükséges lendületet pont a visszaforgatott tőke adja.

a növekedési részvény árfolyamváltozása

 

Hogyan találj a részvények típusai között pont egy növekedési részvényt?

Ehhez mindössze néhány dologra lesz szükséged:

 1. Nézd meg az aktuális piaci trendeket, azaz merre fejlődik a világ, majd keresd meg azokat a cégeket, amelyek a legjobb helyzetben vannak ennek a várható igénynek a kiszolgálásához.
 2. Szűkítsd le a listát az erős versenyelőnnyel rendelkezőkre. Tudd meghatározni minél pontosabban, hogy miért vennéd meg pont az ő terméküket és miért tartanál ki mellette.
 3. Még tovább szűkítheted a listát, ha megnézed, hogy ezek közül a cégek közül melyek rendelkeznek viszonylag nagy, de megszólítható fogyasztói réteggel.

Értékre fókuszáló részvények

Ez a típus volt az összehasonlítás másik párja a részvényekről szóló részben. Itt az értékre fókuszáló természetesen a saját cégérték és ezzel együtt árfolyamérték, mivel egy kicsi cég pont attól lesz nagy, hogy értéket ad az ügyfélnek.
A részvények típusai közül ezeket inkább konzervatívabb befektetésnek tekintik. Elvégre ezek már jól ismert cégek, amelyek elérték a fejlődésük érett szakaszát. Gyakran az iparáguk vezetői, így már nem nagyon van hova növekedniük. Cserébe stabil a kereslet a termékeik iránt és megbízható üzleti modellel rendelkeznek.
Ha ezt a típust választod, akkor nagyobb árstabilitást kapsz, miközben a részvények pozitívumait is megkaphatod.

Értékre fókuszáló részvény

Az értékre fókuszáló cégek megengedhetik maguknak, hogy akár jelentősebb mértékű osztalékot is kifizessenek. Tehetik egyrészt azért, mert már nem tudnak túlságosan sokat nőni, így nincs szükségük extra tartalékra. A likviditásuk fenntartását pedig egyáltalán nem veszélyezteti a kifizetett osztalék.
Másrészt, mivel már további nagyon dinamikus árfolyam-növekedésre nem számíthatsz tőlük, így osztalékfizetés útján tudnak a befektetőik igényeinek eleget tenni, és egyben az árfolyamukat stabilan tartani.

A részvények csoportosítása piacralépésük alapján

IPO részvények

Az IPO részvények nemrég kerültek nyilvános kibocsátásra. Ez lehet akár ténylegesen az első, és addig soha sehol nem kaptad meg a részvényeiket. De lehet akár másik tőzsdére lépés. Erre példa a 2021 szeptemberi befektetési körképben bemutatott kínai cégek esetében az amerikai IPO, mint külföldi tőzsdére lépés.

Az IPO státusz természetesen nem csak azon az egy napon érvényes, amikor kibocsátják. Ezt a státuszt egészen addig megőrzi a cég, amíg valamilyen releváns kimutatásra (árfolyamra, mérleg számaira, stb) nem tudnak támaszkodni a befektetők. Ennek megfelelően általában legalább 1 évig, de akár 2-4 évig is IPO státuszról lehet beszélni.
Amikor egy cég először bocsát ki nyilvánosan részvényeket, az nagy izgalmat kelt a befektetők körében. Ők ugyanis egy ígéretes üzleti koncepció kapuját látják ebben, és szeretnének már az elején, még a növekedés előtt csatlakozni.

Érdemes-e IPO részvénybe fektetni?

Ezek döntő többségében még fiatal cégek, így ugyanazok érvényesek rájuk, mint a small-cap részvényeknél tárgyaltaknál. Tehát nagy növekedési potenciál, ugyanakkor nincs garantálva, hogy ki tudja magát nőni.
Mielőtt IPO részvénybe fektetnél be, alaposan olvasd át legalább a következőket:

 • a vállalat pénzügyi eredményeit
 • a piaci stratégiáját
 • a részvénypiaci szektor méretét (mármint azét, amelyben tevékenykedik)
 • a menedzsment minőségét
 • a vállalat versenyelőnyét, már ha van
 • valamint az esetleges fejlődést megzavaró tényezőket

Mindazonáltal még a leggondosabban kiválasztott IPO részvények közül sem mind mondható jó befektetésnek. Attól, hogy a tőzsdére lépés után meredeken emelkedik az árfolyamuk, még lehet, hogy a kezdeti zsongás után már erősen küzdhetnek a bent maradásért. Ez hosszú távon kiegyenlítheti magát, mivel rövid távon jellemzően a piac alatt teljesítenek.

A részvények típusai ciklikusság szerint

A gazdaság ciklikusan működik. Felfut, majd visszarendeződik. A részvénypiaci szektoroknak megfelelően vannak részvények, amelyek ezekre jobban reagálnak, másokat kevésbé érint. Mielőtt ez alapján szeretnél választani, tartsd szem előtt, hogy nincs 100%-osan ciklikus vagy védekező részvény. A körülményektől függően változhat 1-1 cég teljesítménye.

Ciklikus részvények

A gazdasági ciklusok hatásának bizonyos szektorok jobban ki vannak téve, ezeket hívják ciklikus részvényeknek. Az ezekben az iparágakban tevékenykedő cégek fokozottan ki vannak téve a gazdaság változásának. Ezeket a szektorokat jobban érinti:

 • utazás (közlekedés, szállás, utazási irodák, járműbérlés, stb)
 • éttermek
 • bankok (hitelezés)
 • luxuscikkek
 • gyártás

A gazdaság fellendülésével ezek a cégek is fellendülnek, ezáltal az árfolyamuk is dinamikusabban növekszik. A gazdaság lassulásával viszont gyorsabban vesztik el a piacukat, mint más szektorok szereplői, így ez az árfolyamukon is látszódni fog.

Védekező részvények

A ciklikus részvényekkel ellentétben a védekező részvények kevésbé vannak kitéve a gazdaság változásának.
Ebbe a körbe tartoznak például:

 • az alapélelmiszert gyártók
 • az élelmiszer kereskedelemben részt vevők, mivel az embereknek akkor is kell enniük, amikor a gazdaság lassul.
 • közművek

Árfolyamaik jellemzően recesszió idején teljesítenek jól, mivel a termékeik iránt akkor is van kereslet, amikor például a luxuscikkek vagy az utazás iránt nincs akkora igény.

Iratkozz fel a hírlevélre 🙂

 

A részvények típusai stabilitás szerint

Blue chip részvények

A kék zseton (azaz a blue chip) a pókerben a legértékesebb, ez után kapták ezek a részvények is a nevüket.

Ezek a cégek az iparáguk krémjei, amelyek egyrészt a legnagyobb értékben forgalmazott részvényeket birtokolják, másrészt ők maguk is stabilak és erős hírnévvel bírnak. Ugyanaz érvényes rájuk, mint a nagy kapitalizációval rendelkező vállalkozásoknál leírtakra.
Hozamuk jellemzően nem a legmagasabb, viszont a stabilitásuk miatt a kockázatot kevésbé szerető befektetők körében is kedveltek.
Blue chip részvényhez hozzájuthatsz befektetési alapokon keresztül is, mivel ezen cégek lehetővé teszik egy jól diverzifikált portfólió felépítését nem csak egyedi részvényeken keresztül, hanem akár befektetési alapon keresztül is.

Filléres részvények, ezt penny stocks néven is megtalálhatod

A blue chip részvények ellentéte. Árfolyamuk jellemzően kevesebb, mint 1 dollár részvényenként, innen ered a nevük is. Az árfolyamuk nagy volatilitást mutat.

Az alkut és a jó vételt mindenki szereti. Ezek pedig a nagyon olcsó árukból kifolyólag jó vételnek tűnhetnek, pláne a blue chipek áraihoz képest. Mindettől függetlenül ez inkább a spekulánsok területe, mivel lehetetlen megmondani, hogy mire hogyan fog reagálni az árfolyama.
Ha ebbe a típusba szeretnél fektetni, akkor mindenképp nézd meg, hogy van-e növekedési potenciál az adott cégben, milyen utat futhat be reálisan.

Miért van rossz hírük a filléres részvényeknek?

Technikailag bármelyik részvénnyel tudsz pénzt keresni. A titok abban rejlik, hogy magasabb áron add el, mint ahogyan megvetted. Ez viszont azért közel sem ilyen egyszerű a való életben.
A kis cégekbe fektetésnek számtalan előnye lehet. Akik beszállnak még a legelején, sokkal nagyobb nyereségre tehetnek szert, mint azok, akik megvárják, míg a cég felnő. A filléres részvények is ilyen vételnek tűnnek a legelején, viszont az áruk alacsony is marad, mivel a mögöttük levő cég sem ér többet. A probléma ott kezdődik, hogy nehéz megmondani, hogy az alacsony ár a még nagy növekedési potenciál, vagy a kevésbé értékes vállalat jele.

A filléres részvények veszélyei

A részvények oldaláról

Ezek a részvények nincsenek listázva a nagyobb tőzsdéken, így kevésbé likvidek, ennélfogva nehezebb rájuk megfelelő vevőt találni

A vállalkozás oldaláról

A mögöttük levő cégek kicsik, gyakran inkább a mikro kapitalizációt, mintsem a kis kapitalizációt érik csak el, az üzleti életben még nem bizonyították életképességüket.

 

Kérdések:

 1. Te melyik részvénytípusról hallottál már korábban?
 2. Melyiket emelnéd be szívesen a saját befektetési kosaradba?
 3. Hogyan választanál magadnak részvényt?

Ha szeretnéd megfelelő döntést hozni vagy csak képben lenni, lépj velünk kapcsolatba, hogy időpontot egyeztessünk ehhez.

Ha tetszett a cikk, letöltheted SlideShare-ről is

 
 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTPS-sütiket használunk a jobb működésért.